Leadott anyatej – minden cseppje aranyat ér

A Heim Pál Gyermekkórház honlapján az anyatej gyűjtéséről, leadásáról olvashatsz. Azt írják az oldal alján, hogy a leadott anyatejet a kórházban ápolt, és a már hazaadott, az anyatejet nélkülöző babák kapják meg. Felsorolják, részletesen leírják a vizsgálatokat, amiken az anyatejet adó anyukáknak át kell esniük, a szállítást, térítést, és a kapható segítséget is.

Eszembe jutott, hogy egy anyuka, akivel együtt szültem, adott le tejet rendszeresen. Én is akartam, fel is vettem a kapcsolatot a védőnővel és az orvosommal, de hát közben műtöttek, akkor apadt el először a tejem. Így személyes tapasztalatokról nem tudok beszámolni.

Az ismerős kismama szerint nagyon boldogító érzés volt, hogy segíthet másnak azzal, ami neki és az ő kisfiának annyira természetes. Emlékszem, mennyit küzdött, hogy legyen teje, mindent kipróbált, amit csak javasoltak neki. Az ő babája is koraszülött volt. Sikerrel jártak.

Ahogy olvasgattam, felrémlett a sok inkubátorban és kiságyban fekvő baba, akiket a nővérek etettek szondán keresztül, cumisüvegből egyiket a másik után. Ha volt anyatej, akkor azt kaptak, ha nem volt, akkor tápszert.

Látom magam előtt a kicsi lányomat, amint fekszik a lélegeztetős inkubátorban, én meg viszem neki a lefejt tejet. Még most is elszorul a torkom, ha azt hallom, hogy egy rászoruló kisbabának kell a tej. Mi is lehettünk volna azok.


Meghat az idegen édesanyák küzdelme, hogy segíthessenek más kisbabáján. Hogy vállalják a vizsgálatokat, a plusz küzdelmet, amire nekik maguk miatt esetleg nem is lenne szükségük. A védőnő végzi a környezettanulmányt annál az édesanyánál, aki anyatej leadónak jelentkezik.

Van, aki nem szorul rá egy mellszívóra, nincs is neki, de ad kölcsönbe a kórház, hogy könnyebb legyen, ne kelljen venni. Van, aki megtanulja a kézzel fejést.

Több, előre meghatározott szűrővizsgálaton is át kell esni. A negatív leletek birtokában, és a megfelelő tájékoztatás után (higiéniai feltételek például) kezdődhet az anyatej leadása. Esetleg elő kell keresgélni a terhesség alatt kapott papírkupacból az eredményt. Ha már nem érvényes, akkor bizony újat kell csináltatni.

És ezek az anyukák mennek, és megteszik. Ismeretlen kisbabákért. Nem lehet eléggé megköszönni és meghálálni nekik.

Leadott anyatej - 2700 Forint minden literért

Nincsenek sokan. Nincs korlátlan mennyiségű leadott anyatej. Ennek több oka is van. Egyrészt, mert sok anyának nincs felesleges teje. Némelyiknek lehetne, ha tenne érte, de miért is tenne, hiszen az ő babájának elég. Másrészt sokan nem is tudnak a lehetőségről, vagy nem vállalják a macerát.

Azért sincsenek sokan a tejleadó anyák, mert akár van teje, akár nincs, sok anya úgy gondolja, hogy ő nem adná a gyerekének a más asszony tejét, tehát eszébe sem jut, hogy ő odaadja más gyermekének a saját tejét. Ez pedig a védőnő feladata lenne, hogy tájékoztassa az anyukákat erről a lehetőségről.

Nincs szükség literek leadására sem, már 2 deci tejjel is lehet segíteni, ami egy koraszülött babának 4 étkezését fedező mennyiség. Hihetetlen, ugye? Nagyon kevesen tudnak napi 8 deci tejet leadni, de ez nem is feltétel. Sok kicsi nagyon sokra megy.

Többen vannak, akik adnának, de elrettenti őket a rengeteg macera, amin át kell esni ahhoz, hogy befogadják a tejet. És nem fizetnek érte aranyárat egyelőre, de azért egy liter leadott anyatejért 2700 Ft jár, az azért mégsem semmi, ráadásul adómentes. A rászorulók ingyen kapják.

Ez egy jó rendszer, hatékonyan működik, de még jobb lenne, ha háromszor ennyi kismama segítene, és így minden igénylőnek juthatna a leadott anyatejből. A macerák nem annyira vészesek, feltétel a higiénia, vagyis az utasítás szerinti mosakodás, a steril üveg, amit az anyatej gyűjtő állomás biztosít, a mellszívót is szükség esetén. Ezt naponta egyszer kell kifőzni, de adnak mikro sterilizáló készüléket is kölcsönbe, akinek nincs.

Macera. És hát ott a tápszer, ami mindent felülír. Ha a baba nem gyarapodik a nagykönyv szerint, maga a gyermekorvos javasolja, sok esetben szinte erőlteti a tápszeres pótlást.

Mindenkinek szíve joga úgy dönteni, ahogy jónak látja. Senkinek semmi köze hozzá. Pont ezért érzem nagy dolognak az anyatejet adó édesanyák segítségét.

Ha valakit esetleg érdekel: http://www.heimpalkorhaz.hu/anyatejadas/


2 hozzászólás

  1. V. Beáta
  2. B. Dóra

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!