Továbbra is javasolják-e a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást?

A WHO egyértelműen javasolja a kizárólagos szoptatást a csecsemők életének első 6 hónapjában. Ezt az ajánlást a 2001-es kiadást követően 2012-ben ismét megerősítették, és a jelenleg elérhető szakirodalom szerint továbbra sincs ok a változtatásra.

Vannak azonban nem is kevesen, akik szerint ez az ajánlás aggályos. Az ellenzők, akik szerint a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás ajánlása helytelen gyakorlat, általában a következőkre hivatkoznak:

  1. elégtelen tejtermelés.
  2. vashiány, vashiányos vérszegénység
  3. az anya tápláltságának és anyatejének minőségi és mennyiségi összefüggése,
  4. ételallergia kockázata,

Az Advances in Nutricion c. folyóiratban (Oxford Academic) 2019 május végén megjelent tanulmányban éppen ezekkel az aggodalmakkal foglalkoznak.

A szerzők szerint jogosak az aggodalmak azzal kapcsolatban, hogy az WHO érvényben levő ajánlása esetleg nem minden egyes csecsemőnek optimális. Ilyenek lehetnek azok a csecsemők, akik kicsi vasraktárral születtek, nem tudnak elegendő tejet elfogyasztani, vagy nagy a kockázatuk az ételallergia kialakulására.

Másrészt minden esetben léteznek olyan megoldások, beavatkozások, amelyek a fent felsorolt csoportokba tartozó csecsemők szükségleteihez igazíthatóak, ennek megfelelően nincsen szükség az általános ajánlás megváltoztatására.


Annak megállapítására, hogy a különböző környezetben és a tejtermelés különböző szakaszaiban mi jellemzi az anyatej termelését és összetételét, további kutatásokra van szükség. Ahogy ahhoz is, hogy miről lehet felismerni azokat az anyákat, akik genetikai vagy más okból hajlamosabbak arra, hogy elégtelenné váljon a tejtermelésük, ha nem optimális a kialakított szoptatási gyakorlatuk, és ezért fokozott támogatásra lenne szükségük.

Ha egy anya különleges helyzetben van, éhezik vagy krónikus betegségben szenved, akkor ő személyre szabott megközelítést igényel. Ez nem érinti a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás általános ajánlását, viszont fontos, hogy készüljenek olyan tanulmányok, amelyek ezekkel a témákkal foglalkoznak.

Megállapítások az aggályokkal kapcsolatban

1. Miért nem sikerül a baba 6 hónapos koráig kizárólag szoptatni? Ennek leggyakoribb oka az anyukák szerint az elégtelen tejtermelés, ezzel indokolják a tápszerkiegészítés szükségességét.

A nem elegendő tejmennyiség azonban általában nem biológiai tényezőkön múlik, hanem sokkal inkább a hiányos vagy nem létező támogatással, amit az anyák a szoptatás kezdetén / közben kapnak. Ezt helyes laktáció menedzsmenttel kezelni lehetne.

Tanulmányok sora mutatta ki, hogy a szülés utáni első időszakban (napokban és hetekben) megfelelő szoptatástámogatással sikeresen lehet megalapozni a tejtermelést, és csökkenteni a későbbi szoptatási nehézségek kialakulásának kockázatát.

Az, hogy a tejtermelés nem megfelelően indul be, és később is elégtelennek észlelik az anyák, gyakran összefüggést mutat a kórházi rutinnal. Ilyenek a baba anyjától való elkülönítése, rutinszerű pótlás adása, a megszokások, amelyek szerint vízzel vagy teával kínálják a csecsemőket.

Vannak természetesen helyeztek, amikor valóban tápszerpótlásra van szükség. Ilyenkor a legjobb, ha egy megfelelően képzett szakember segíti az anyát ebben, és a későbbiekben abban is, hogy sikerüljön a kizárólagos szoptatáshoz visszatérni.

A korai szoptatási problémák, és a bevezetett tápszer kockázati tényezőt jelentenek a szoptatás túl korai teljes abbahagyására. Ha rendelkezésre áll egy megfelelően képzett szakember gárda, és érvényben vannak olyan irányelvek, amelyek támogatják és elősegítik a szoptatást, a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás megvalósítása is sikeresebb lesz.

Kizárólagos szoptatás 6 hónapos korig - marad ajánlásként?

2. Közleményükben a szerzők megállapítják, hogy a késői köldökellátás segítségével még a koraszülött és a kis súllyal született csecsemők esetén is jelentősen csökkenthető a vashiányos vérszegénység (anémia) kialakulásának kockázata. A hozzátáplálás elkezdésének időpontjától függetlenül javasolt a célzott vaspótlás.

3. A szerzők a kutatási eredmények áttekintésekor arra az eredményre jutottak, hogy az enyhén vagy mérsékelten alultáplált anyák (is) képesek elegendő anyatejet termelni abban az esetben, ha a csecsemő szopási lehetősége nem korlátozott. A tejtermelés ugyanis inkább függ a csecsemő szoptatásától, mint az édesanya tápláltsági állapotától.

A szoptatás nagyon ajánlott még abban az esetben is, ha egyes mikrotápanyagok mennyisége az optimálisnál kevesebb az anyatejben, ez igaz különösen azokon a helyeken, ahol az alultápláltság és a fertőzések gyakorisága általános. A szoptatás ugyanis erőteljes védelmet jelent a csecsemők megbetegedésével és halálozásával szemben.

4. Az elmúlt években több kutatás is foglalkozott az allergén ételek csecsemők étrendjébe történő bevezetésének időpontja, és az ételallergia kialakulásának kockázata közötti összefüggéssel.
Az eredmények egyelőre azt mutatják, hogy nincs olyan populáció-szintű bizonyíték, amely szerint a 6 hónapos kor előtt bevezetett allergén ételek hatékonyan csökkentenék a későbbi ételallergia kialakulásának kockázatát, vagy hogy a betöltött 6 hónapos kor után megkezdett hozzátáplálás fokozná azt.

A csecsemők egyértelműen nem ugyanabban az életkorban érik el a hozzátáplálás megkezdéséhez szükséges fejlődési mérföldköveket, és ezt a változékonyságot a csecsemőfejlődéssel foglalkozó szakirodalom is megerősíti. Általánosságban azonban elmondható, hogy ez nagyjából 6 hónapos kor körül várhatóan bekövetkezik.

A tanulmányt jegyző kutatók megállapítása szerint a szülőket, egészségügyi dolgozókat és gondozókat meg kell tanítani arra, hogy a hozzátáplálásra való érettség elérését mutató fejlődési jeleket biztonságosan felismerjék. Elengedhetetlen, hogy az újszülöttek gyarapodását, hidratáltsági és egészségi állapotát rendszeresen ellenőrizzék.

A tanulmány befejezésében a szerzők megállapítják, hogy a 2001-ben bevezetésre került, a csecsemők 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatásáról szóló WHO ajánlás egy közegészségügyi javaslat. Ez a javaslat elismeri, hogy mindig figyelembe kell venni a csecsemők egyedi körülményeit, és hogy a növekedésük és fejlődésük rendszeres ellenőrzésével kell az egyéni szükségleteiket megállapítani.

Hogy egy baba mikor áll készen a hozzátáplálás megkezdésére, kiegészítő táplálékok bevezetésére, a válaszkész etetéssel kapcsolatosan rendelkezésre álló, bizonyítékokon alapuló ajánlások javaslatainak segítségével lehet biztosan megállapítani.

A szerzők javasolják, hogy a csecsemők és kisgyerekek táplálásáról szóló útmutatók tegyék világossá, hogy a kiegészítő táplálás elkezdése a baba 6 hónapos kora körül ajánlott, figyelembe véve az adott csecsemő fejlettségi állapotát. Ezen túlmenően azonban nincs szükség módosításra a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatásról szóló ajánlással kapcsolatosan a fent felsorol aggályok miatt.

Forrás (kivonat, nem szó szerinti fordítás): Advances in NutritionSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!