A leggyakrabban ezek a kérdések merültek fel a szoptatással kapcsolatban: befelé forduló mellbimbó, szoptatási pózok, kisebesedett mellbimbó, kell-e vitamint adni.

A szoptatás nagyon egyszerűnek tűnik, úgy  gondoljuk, anyaként ösztönösen értünk hozzá. Mégis vannak alapismeretek, amelyek feltétlenül szükségesek a sikeres szoptatáshoz, és még így is maradnak kérdések, amelyekre nem mindig egyértelmű a válasz.

Milyen a befelé forduló mellbimbó?

Hogy befelé forduló mellbimbóval lehet-e szoptatni, sokszor felmerül, még úgy is, hogy néhányan nem tudják biztosan, nekik is az van-e. Valódi befelé forduló mellbimbóról akkor beszélünk, ha a bimbóudvart a tövétől számítva kb. 2 és fél cm-re összepréselve sem emelkedik a ki a bimbó, hanem behúzódva marad. Ebben az esetben csak akkor bújik elő, ha a bimbóudvart hátrahúzzuk (kb. mint a fitymát a férfiaknál).

Használható megoldást jelent(het) a bimbókiemelő, pl. az Avent Niplette. Ez egy angol sebész által kifejlesztett segédeszköz, szívó hatása van, amely a mellbimbót kihúzza egy gyűrűszerű kupakba. Használni a terhesség előtt, és max. a terhesség első hónapjaiban szabad, a második felében már nagyon nem ajánlott.

Használható szoptatás előtt is közvetlenül, ekkor elegendő a hatása ahhoz, hogy a baba be tudja kapni a mellbimbót, de nem lesz tartós, szoptatás után a mellbimbó visszasüllyed. Másik megoldás a műtét, de ez sem ad mindenkinél tartós eredményt.


Szoptatási pozíciók

A megfelelő szoptatási pozíción általában gondolkodni sem kell, ösztönösen tudjuk. Az alapelvei: kényelmes elhelyezkedés, a hátad, karod, nyakad ne feszüljön, ne lógjon, legyen megtámasztva, a baba ne nyújtózzon, ne forgassa a fejét. A szoptatási pozíciókat lehet váltogatni, és kell is, ha valami nem a legjobban alakul. Amúgy valószínűleg többször is változtatnod kell a baba növekedésével, a helyzettől függően.

Nem baj, ha nem vagy egyformán ügyes mindkét oldalon, azt is lehet, hogy mellenként más pozíciót választasz. Ahogy nektek beválik. Amit tarts szem előtt: nincs általánosan jó helyzet, minden anyuka és baba más, más igényekkel, más testi adottságokkal.

Egy lényeges feltétel van: a baba egész teste feléd forduljon, egy vonalban legyen a füle, válla, csípője, és a feje se billenjen oldalra. Olvass a szoptatási pozíciókról bővebben.

Ha kisebesedett mellbimbóval küzdesz

Némelyik baba igen mohó, szerencsés esetben jut neki elég anyatej. Szopizás közben gyakran előfordul, hogy véresre szívja, rágja a melledet, akár mindkettőt. A kisebesedett mellbimbók irtóra tudnak fájni, néha már a csillagokat sem látod a kíntól.

Megoldást jelenthet a bimbóvédő, ha a baba elfogadja. A sebekre általában javasolják a Bepanthent, Garmastant, de ha folyamatosan újra felázik a seb, nem igazán tudnak hatni.

Egyéb praktikák: próbáld többször lemosni tiszta vízzel, sokat szellőztetni, kenj rá néhány csepp anyatejet, és szoptatás után hagyd rászáradni a baba nyálát. Váltogasd folyamatosan a pozíciókat, hogy a nyelve mindig máshol érje a bimbót, figyelj rá, hogy helyesen legyen a szájában a melled. Nem elég a mellbimbót bekapnia, mert az is csak sérüléshez vezet.

Ha pedig leszúrnak, hogy azért sebes a melled, mert biztosan rosszul tartod a babát, számolj tízig, mielőtt magadra veszed. Ha biztos vagy benne, hogy a technikádon nem lehet javítani, ellenőrizni kell, hogy pl. a baba nyelve nincs-e lenőve, vagy az állkapcsa rendben van-e (lehet hátraugró állkpocs is a háttérben). Kérd ki az orvos véleményét ez ügyben.

Adjak-e még vitamint az anyatej mellé?

Már lassan közhelyszámba megy, annyit ismételgetjük, hogy az anyatej a legjobb a babának, amit csak kaphat, hiszen mindig az éppen aktuális igényeinek felel meg, akár kor szerint, akár napszak szerint nézzük.

Ez mind igaz. Mégis rutinból előírnak kétféle vitamint is a kicsiknek. Az egyik a D-vitamin, a csontok egészséges fejlődéséért, amit Vigantol cseppek formájában adnak. A másik a K-vitamin, a vérzéses betegségek megelőzésére, ez a Konakion.

Ezek valóban nagyon fontosak, de semmi más kiegészítő vitaminra nincs szüksége egy egészséges babának (még C-vitaminra sem), főleg nem orvosi utasítás nélkül. Ha a baba vérszegénynek bizonyul (vérvétel eredményéből derül ki), akkor az orvos írhat fel Maltofert vagy Aktiferrin cseppeket (általában ezeket adják), de semmiképpen sem szabad azért adni őket önhatalmúlag, mert sápadt az arca. A felnőtteknek való Maltofer és Aktiferrin nem megfelelő.

Szoptatás, babatáplálás: kisebesedett mellbimbó

Néhány általános tanács

  • Megfelelő karosszék, fotel, ágy legyen otthon. Ha vásárolni kell egy újat, vigyél magaddal egy babát, macit, ami nagyságra megfelel egy csecsemőnek, és ne törődj vele, hogy furán néznek rád, csak próbáld ki őket. Utólag könnyű rádöbbenni, hogy a szuper szoptatós fotel mindenre alkalmas, csak arra nem, hogy kényelmesen üldögélj benne hosszú időn át egy gyermekkel a karodban.
  • Sok és még több párna, kicsi, nagy, kemény, puha, és szoptatós párna is legyen a készletben.
  • Szoptatás közben gyakran megszomjazik az ember lánya, pláne ha sokáig tart, ezért készíts oda ásványvizet magad mellé.
  • Előre tedd meg az előkészületeket: félhomály,  halk andalító zene, vagy teljes csend, amire épp szükségetek van.
  • Úgy vedd a karodba a babádat, hogy a teste, hasa feléd forduljon, hogy a fejét ne kelljen fordítania. Legyen helye nagyra nyitni a száját.
  • Miután elég nagyra nyitotta a száját, csak akkor kapja be a mellbimbót, mert ha csak szippantja, akkor könnyen megsérülhetsz. Itt figyelj arra is, hogy ne csak a bimbót, hanem a bimbóudvar nagy részét is bekapja, amennyit csak tud.
  • A szoptatás végén úgy vedd ki a szájából a melled, hogy a kisujjaddal a szája sarkánál megszakítod a vákuumot, mert így nem rántod ki, nem sérülsz.
  • Következő alkalomra válts testhelyzetet, ha valamiért nem érezted jónak.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!