Az elválasztás egy folyamat (ideális esetben legalábbis), egy hosszú búcsú, keserédes és felszabadító egyszerre. De semmiképpen sem jelenti a gyermekeddel való bensőséges kapcsolat végét, amit a szoptatás jelentett. Pusztán annyit jelent, hogy más módon táplálod tovább.

Mikor kell kezdeni az elválasztást?

Ez az, amit neked kívülről nem mondhat meg senki. Nincs végső határidő, egyedül az számít, mikor álltok rá készen, te és a baba. Manapság a legtöbben elfogadottnak tartják az egy évig tartó szoptatást, de nagyon sokan szoptatnak ennél jóval tovább, akár három évig is.

Bármit is mondjanak a barátok, rokonok, nem tudják helyetted eldönteni, hogy eljött-e a megfelelő időpont. Dönthetsz, hogy te választasz egy időpontot erre, előre felkészülsz, eszerint alakítod a mindennapokat, vagy ráhagyod az időpont megválasztását babára.

Ha a babára bízod a döntést

Ez a legegyszerűbb eset, ha kivárod, amikor a baba már kezdi elveszíteni az érdeklődését a szopizás iránt. Ez általában a 6-12 hónapos kor között várható, de gyakran még ennél tovább is igényli naponta egy-két alkalommal. Ha szoptatás közben nyűgös, türelmetlen, annak is lehet a jele, hogy készen áll az elválasztódásra, már nincs szüksége erre a fajta kapcsolatra.

Ha te határozod meg az időpontot

Ez is jó megoldás abban az esetben, ha van lehetőséged előre megtervezni ezt az időpontot, felkészülni rá, és felkészíteni a babát is a fokozatossággal. Lehet három-négy naponta egy szoptatást kiváltani, a napirendet módosítani, a szoptatás körülményeit fokozatosan megváltoztatni.


Különböző okokból dönthetsz a tervektől függetlenül is úgy, hogy megkezded az elválasztást. Pl. újra dolgoznod kell, olyan gyógyszert kell szedned, ami miatt nem szoptathatsz, jönne a kistestvér.

Ha te készen állsz, de a baba még semmi jelét nem adja, hogy abba akarja hagyni a szopizást, akkor is fokozatosan kell elvenni tőle a cicit. Ilyenkor az elválasztás sok időbe és türelembe kerülhet. Ez persze függ a baba korától és attól is, hogyan alkalmazkodik a változásokhoz.

Gyakran okoz gondot az esti szoptatás elhagyása, ami a lecsendesedéshez, elalváshoz kell neki. Ha már leginkább csak kényelemből, megnyugtatásból szoptattad úgyis, akkor egy idő után, különösen, ha téged már zavar, más módokat kell találni, hogy szükség esetén jobban érezze magát. Ez sok minden lehet, egy mese, egy dal, egy ölelés.

A kivitelezés

A legjobb a gyermek életkorát figyelembe véve fokozatosan csinálni. A hirtelen elválasztást a legtöbb baba rosszul és értetlenül viseli, és gondokat okozhat a melleidben is eltömődött csatornák vagy fertőzés formájában. Tapasztalatok »

Ne ez legyen az evés fő módja: próbáld ki, mi történik, ha a szoptatás helyett mást ajánlasz neki, természetesen tekintettel arra, hogy mit ehet már. Ez lehet tea, tej, tápszer, gyümölcs, kiflicsücsök. Az szoptatással történő etetések számának csökkentése lehetőséget ad a gyermeknek az átállásra. A tejkínálat is fokozatosan csökken, elkerülhető a mellgyulladás, eltömődés.

Csökkentsd az időtartamot: fokozatosan rövidítsd az időt, amit a baba a mellen tölt.

Csúsztasd el az idejét és tereld a figyelmét: ez nagyobb gyermeknél működik, aki már érti, amit mondasz. Ha kéri, mondhatod neki, hogy hamarosan, de előbb még… jöhet a figyelemelterelés. Ez este, altatáskor nehezebben kivitelezhető, reggel könnyebb a figyelmet elterelni egy játékkal, reggelivel, csiklandozással.

Ha nem megy egyszerűen

Ha már mindent megpróbáltál, hogy elválaszd a gyermeked, és semmi sem működik, valószínűleg az időpont nem megfelelő. A gyermeknek időt kell adni, hogy átálljon, alkalmazkodni tudjon a megváltozott helyzethez, ha munkába állsz, vagy megváltozott az életetek.

Nem fog menni akkor sem, ha a gyermek beteg. Olyankor fontos a megnyugtatás és a folyadékpótlás miatt is a szoptatás. Ha új fejlődési szakaszba lépett, az is okozhat nehézségeket. Ha nem nagyon sürgős, legyél türelmes, készülj fel és próbáld újra. Egyszer minden gyermek elválasztódik.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!