A mindenáron szoptatás margójára

Szoptatni fogok! Döntés az első pillanattól. Aztán a kórház nem olyan, a baba nem olyan, én nem vagyok olyan. Valami nem stimmel, velem, vele, velünk. Nincs semmi baj, majd otthon megindul az a tej, majd megtanulja a baba, majd segít a védőnő, és hát van tápszer is…

De én nem akarom a tápszert! Bármit megteszek, hogy szoptatni tudjak. (Csendes kérdés: miért is? Mert MÁSOK szerint csak az a jó, attól vagyok jó anya, akkor adom a legjobbat életem legféltettebb kincsének, és kizárt, hogy már az elején ilyen selejtes legyek…)

Szoptatás mindenáron

Van megoldás, segítő kezek, bogyók, teák, módszerek, csak épp csodaszer nincs. Ami egyiknek működik, az a másiknak mit sem ér. Az erőlködés, a megoldás keresése, a megszállottság miatt idegroncs leszek. Pedig mi az elvárás? Mosolygós, nyugodt anyuka, akkor lesz kiegyensúlyozott, nyugodt a baba.

Hmmmmmmm. Most szoptassak mindenáron, reszketve, hogy elég lesz-e a tej, vagy mosolyogjak tápszert adva? (Kinek kell ezt eldönteni, kinek van JOGA dönteni ebben?)


Aztán jön a megváltó, felmentő mondat: többet ártasz az idegeskedéssel, mint a tápszerrel. Figyelem, feltűnik itt valami? TÖBBET ártok… tehát ártok a tápszerrel is. Megint nem tudok jó lenni, jól csinálni, mindenképpen rosszat teszek, pedig ő a mindenem.

Ismerős érzések, gondolatok?

Küzdj, amíg tudsz, amíg értelmét látod, amíg még nem váltál zombivá. TE döntsd el, meddig küzdesz. A fenti, felmentőnek szánt mondatot pedig fogalmazd át, de most rögtön! Ha idegroncs leszel, azzal valóban ártasz, és nem csak a babának. A tápszerrel meg megadod, amire szüksége van. Mellre tenni pedig lehet szoptatás nélkül is, attól ő még jól érzi magát (és hidd el, neked is jól fog esni)!

Születés után - Otthon a babával: Szoptatás mindenáron

Kiegészítés

Csak mert többször megkaptam a kérdést, hogy miért maradtak ki a hivatalos szoptatási tanácsadók, a valódi szakemberek az írásból. Azért, mert nem az volt a cél, hogy körbejárjam a témát, hogy hogyan lehet megoldani, hogy mégis legyen elég tej, és sikeres lehessen a szoptatás.

A cél csak annyi volt, hogy ha semmilyen módon nem megy, nem sikerül, ez lehet saját út, lehet önjelölt segítő és lehet valódi szakértő támogatása mellett vagy ellenére, akkor van más út is. Mindig van más út.

És nincs egyetlen igazság, egyetlen helyes irány, egyetlen tuti biztos, tökéletes megoldás. Különbözőek vagyunk, és ez így van jól.12 hozzászólás

 1. Jessica
 2. Tompos Zsófi
 3. Fanni
 4. Momzea89
  • Averill
 5. Zsuzsi
  • Adri
   • Fülöp Zsófia
  • Bálint Zsófia
 6. Brigi
 7. Brigi
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!