Ha nem tudsz szoptatni…

Akkor sem vagy rossz anya, akkor sem vagy kevesebb másnál, akkor sem jobb, ügyesebb, anyább nálad senki – a szoptatás miatt biztosan nem.
Olyan nehéz, mert nem tudod előre, milyen lesz, a helyzet, a baba, a tested, csak remélsz, és készülsz a szoptatásra.

Szinte mind arra készülünk. A legjobb verzióra, ha nehézségek árán is esetleg, de bizony szoptatni fogunk. Senki nem készül arra, hogy nem lesz teje, hogy bármi megakadályozza majd a sikeres szoptatást, ami sikeres már akkor is, ha egy ideig tart csak.

Nem nézegetjük előre a tápszereket, cumisüveget ugyan mindenki vesz, gondosan, többet is, de nem előre definiáltan a tápszernek.

A nyomás óriási. Jönnek az infók, a reklámok, a roadshow-k ismert emberekkel, a védőnő, gyerekorvos, laktációs tanácsadó, a többi anya, mind arról beszélnek, hogy a baba egészségét csak az anyatejes táplálással óvhatjuk meg, az anyatej összetevői kellenek az erős immunrendszerhez. Szilánkok, kések, kinek mi, amik beágyazódnak a szívbe.

Minden rendben van. Nincs vigasz, nincsenek hirtelen megváltó szavak. A megoldás benned van. Neked kell elhatároznod, hogy előre mész, a jövőbe nézel, ahol nem lesz már igazán fontos, hogy az első hat hónapban mivel tápláltad a gyermekedet.


Sokkal többet fog számítani, hogy mennyit és milyen minőségben foglalkoztál vele, hogy a szeretetedet érzi-e, tudja-e, hogy számíthat rád.

Fogadd el, és ne engedj belőle egy jottányit sem, hogy az anyatej és a tápszer is megfelelően táplálja a babákat. Ha feladtad a szoptatást, vagy közel jársz hozzá, beszélj gyerekorvossal, ha jónak látod, akkor szoptatási tanácsadóval, és ne legyél túl kemény magadhoz, előre bocsáss meg magadnak.
Ha nem tudsz szoptatni...

Hogy anyatejet vagy a legjobbnak ítélt tápszert adod, tulajdonképpen mindegy, messze nem annyira fontos, mint a szeretet és gondoskodás.

Jó anya vagy. Tudod, miből kell ezt felismerned? Hogy a legjobbat akarod neki, hogy erődön felül kínlódsz a szoptatásért.

De ebből elég volt. Megpróbáltad, megtettél mindent, lépj tovább. Fókuszálj a következő lépésekre, hiszen nem is olyan sokára már a hozzátáplálás kérdésein fogsz agyalni.

Meg fogod látni, hogy akkor sem egyformán etetik a babákat, ki mit tart helyesnek, milyen tanácsokra hallgat. Egyikük sem rosszabb a másiknál. Te miért lennél?14 hozzászólás

 1. Schmidt Dóra irén
 2. Liza
 3. Borkóka
  • Magdi
 4. Erika
  • Magdi
 5. Zsike
  • Magdi
 6. Bea
  • Magdi
 7. Orsi
  • Magdi
 8. B.Anita
 9. verozd

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!