Ha néhány nap alatt elapad a tej

Ez a téma több levélben is előkerült. Többen ugyanazt kérdezitek, amit én kérdeztem sok-sok hónappal ezelőtt: ha néhány nap alatt elapad a tejem, szinte a nullára csökken a mennyisége, mit lehet tenni? Akkor nem találtam semmilyen hasznos infót. A legtöbb válasz így hangzott: tedd gyakrabban mellre. A másik kedvenc ez volt: más is felnőtt tápszeren.

Ha nem működik a gyakoribb mellre tétel

Mert akárki akármit mond, van ilyen is. Az anyatej ugyan normálisan nem apad el néhány nap alatt, elméletben 40 nap kell hozzá. Másképp mondva, ha néhány napig alig van tejed, még bőven van esély rá, hogy újra tudj rendesen szoptatni.

Előfordul, hogy egyik napról a másikra elapad a tej (legalábbis úgy tűnik), szinte alig, vagy tényleg egy csepp sem jön. Ilyenkor szegény baba csak sír az üres mell fölött, és a sokadik próbálkozásra már a szoptatás jeleire sírásban tör ki. És igaza is van. Mi sem szeretünk eredmény, jutalom nélkül dolgozni.

Persze ez nem azt jelenti, hogy ne tedd gyakran mellre. Dehogynem. De az nem lesz elég. Mellé ki kell próbálnod egy csomó praktikát, és meg kell tapasztalnod, hogy nálatok melyik válik be. Mert lehet, hogy ami a szomszéd lánynak jó volt, az neked nem használ, és fordítva: attól, hogy valaki leszól egy módszert, még érdemes lehet megpróbálni, hátha neked beválik.

Aztán néha megkérdezik, mennyi idős a baba. Mert pl. egy 9 hónapos babának elég reggel és este szopizni, nem kell neki a napi 4 – 5 alkalom. Nem kell, ha nem akar. És ha ő akar? Akkor ha nem adsz neki, ő csalódott lesz, a te szervezeted meg azt fogja gondolni, hogy már nem kell annyi tej, hiszen nem szopik a baba. Adj neki, ha kéri, és neked nem okoz gondot.


Lehetőségek

  • Bogyók: vannak kapszulák, tabletták, bogyók, amik a tej mennyiségét hivatottak növelni. Némelyik drága, némelyik olcsóbb, gyógyszertárban mindegyiket be lehet szerezni.
  • Teák: filteres és instant. Laktoherb, Fitolac, Humana Still Tee, Hipp Natal Aktív, Holle, stb.
  • Alkoholmentes sör: tudom, én is utálom a sört. De nem szabad kihagyni, hátha ez lesz az, ami segít.
  • Meleg víz: borogatás, locsolgatás, fürdő.
  • Mellszívó: horrorfejés, vagyis tejszaporító fejés.
    Ez igazán egyszerű: kell egy mellszívó. Maga a fejés tényleg horror, irtó sokáig tart, kellemetlen, kényelmetlen, és kitartás kell hozzá. A két mellből felváltva kell fejni, először 7 – 7 percig, majd 5, 3 és végül egy percig. Ha összeadod, majdnem egy filmet meg tudsz nézni közben.

Ha néhány nap alatt elapad a tej

És természetesen ezek kombinációja. Ha sokáig van segítségre szükség, a szervezet képes hozzászokni, és akkor nem lesz már annyira hatékony. Ezért jó ötlet lehet, ha találsz legalább kettőt, ami beválik, és váltani néha, de csak addig használd őket, amíg tényleg szükséges.

Ha véleményeket kérsz, hogy pl. szoptatós teából mennyit igyál, azt fogod tapasztalni, hogy mindenki mást mond. Az egyik jónak tartja a másfél literes mennyiséget, a másik max. fél litert ajánl. Tapasztald ki, és hallgass az ösztönödre.

Ami kötelező: a megfelelő mennyiségű és minőségű étel és folyadék. Nehéz helyzetben vagy, ha nincs étvágyad, vagy nem szoktál naponta sokat inni. De most muszáj, vigyél be a szervezetedbe 2,5 – 3 liter folyadékot minden nap, másképp nem fog menni.

Néha válts pózt. Nem kell mindig ugyanúgy szoptatni, ahogy előszörre próbáltad. Lehet, hogy másik póz is beválik, de mindenesetre most új, és érdekes. Ha eddig ülve szoptattál, próbáld ki fekve, vagy fordítva, vagy még másképp. Rengeteg póz van, és érdemes őket megpróbálni.

(Ami nekem két gyerekemnél is bevált: horrorfejés + másfél liter víz + Humana tea másfél liter és alkoholmentes sör, ez utóbbi kettő váltogatva.]

Eredmények

Ha eléred, hogy egy kicsivel több tejed legyen, lelkes leszel, és hinni fogsz. A baba érzi, hogy jön a tej, és tovább próbálkozik, hiszen van jutalom. Ha a baba szopizik, többet termel a szervezeted, mert szükség van rá. Ha érzed, hogy a baba rendben van, megnyugszol, nem stresszelsz, és még több tejed lesz. A körforgás mindkét irányban működik. 🙂2 hozzászólás

  1. Eszter
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!