Az előtej: kérdések és válaszok

Az előtejjel kapcsolatos leggyakoribb kérdésünk így hangzik: ez már az? És: normális x hetesen? Miért ilyen a színe, miért ennyi, mennyi tejem lesz…

Kérdés rengeteg van, melyekre nem adható egyszerű válasz. Nem mondhatjuk, hogy az előtej ekkor és ekkor jelenik meg, a mennyisége ennyi, ez még normális, az meg már kóros. Pedig milyen jó lenne, ugye?

Mikortól normális, hogy megjelenik?

Nincs rá általános szabály. Van, akinél a terhesség elején, az első jelek között megjelenik, másnál az első trimeszterben, a 6-7. hét környékén. Sokan megijednek tőle a második trimeszter végén, de a kismamák többsége a harmadik harmadban tapasztalja először.

Az is gyakori, hogy a szülés előtti napokban jelentkezik néhány csepp, és vagyunk páran, akiknek csak a szülés után, a belövelléssel lett az első csepp teje. A lényege: nem vagyunk egyformák, és mind rendben van.

Mennyinek kell lennie?

Nem “kell” lennie. Az esetek többségében csak néhány csepp tej jelenik meg, de előfordulhat a nagyobb mennyiség is, és az sem kóros. A több előtej arra jellemző inkább, aki a terhessége előtt nem sokkal, max. egy évvel hagyta abba a szoptatást.


Mi van, ha nincs egy csepp sem?

Semmi. Lehet, hogy csak a szülés előtt lesz, vagy utána. Az is lehet, hogy csak nem veszed észre, annyira kevés. Próbáld ki, hogy gyengéden megszorítod, meghúzod a mellbimbódat, erre az előtej elő szokott bújni, ha van.

Előrejelzés a szoptatásra?

Egyáltalán nem. A szoptatás sikeressége nem függ az előtejtől, sem a mennyiségétől, ahogy a mell formájától, méretétől sem. Annak is bőven lehet teje, akinek nem volt egy csepp előteje sem, és kínlódhat az is, akinek sok volt. A szoptatás fura dolog, nagyon sok minden kihat rá.

Az előtej megjelenésével egy dolgot lehet biztosan állítani: vannak és működnek a tejmirigyeid (néhány kismamánál a kevés tejmirigy áll a sikertelen vagy nehézkes szoptatás hátterében). Ha nincs előtejed, az az ellenkezőjét viszont nem bizonyítja!

Romlottnak tűnik 🙁

Tudom. 🙂 Azt hinnéd, olyan lesz, mint ami a poharadban landol. Általában sűrűbb a későbbi tejnél, és a színe sem fehér, inkább sárgás.

Általában! Ami annyit jelent, hogy lehet fehéres, színtelen, kékes, tapintásra vizes, zsíros.

Igazság szerint nem számít. Pont olyan, amilyenre a babádnak szüksége van. Tele van szénhidráttal, fehérjével, antitestekkel. A zsírtartalma alacsonyabb a későbbi tejéhez képest.

Az előtej: kérdések és válaszok

Valóban fontos?

Igen, az újszülötted számára nagyon fontos, az első tápláléka. Sok mindenre jó:

  • nem lesz éhes, szomjas,
  • védi a fertőzésekkel szemben,
  • gyulladáscsökkentő hatása van,
  • különböző kórokozók ellen is védi,
  • segít megelőzni a sárgaságot, mert enyhén hashajtó hatásával segít a magzatszuroknak távozni,
  • jótékony (fejlesztő) hatással van az emésztőrendszerére, egy csomó hasznos baktériumot juttat a pici bélrendszerébe.

Ráadásul bármilyen kevés is van, az mind kell a babának, ne keveselld! A piciknek a gyomruk is igen kicsi, tehát elegendő lesz, bármennyi van, bárhogy néz is ki.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!