Köszönöm mindenkinek a segítséget, aki kitöltötte a kérdőívet az elválasztási tapasztalataival kapcsolatban. Nem meglepő módon a legtöbben a fokozatosságra voksoltak. Örülök, hogy az okok és a módszerek között sok minden felmerült. Azok véleménye következik, akik a közzétételhez is hozzájárultak.

Elválasztási tapasztalatok

Kislányom van, Kíra. 10 hónapos korában választottam el, és nagyon könnyedén ment. Mivel a gyerekorvosunk szerint még jó lett volna neki az anyatej és volt is, ezért két hónapig fejtem és üvegből kapta, majd azt felváltotta a gyümölcslé.

Fiú, Máté. Anyu szerint nagyon kínos, hogy a másfél éves fiamat még szoptattam, és hogy nem a baba dolga eldönteni, hogy mikor és milyen ütemben akar elválasztódni. Fokozatosan csökkentettem a szopcsik számát napi két alkalomra, míg azt vettem észre, hogy két hónap múlva a fiam elválasztotta magát teljesen. Nem volt semmi kellemetlen vagy fájó érzésem, ez így volt tökéletes, ő pedig egy boldog és elégedett gyerek.

Kislány, Kamilla. Én a lassú módszert választottam. Fokozatosan 13 hónapos korától kezdve minden héten egy szopit váltottam ki. Az utolsó volt az esti, azzal vártam három hetet, fokozatosan csökkentve az időtartamot mindkét cicin, amíg már egyáltalán nem kérte.

Tamás, kisfiú. Én még mindig szoptatom, pedig már 22 hónapos. Pohárból iszik, és szinte mindent eszik, a szopi nála olyan érzelmi dolog. Már mondták többen is, hogy ez nem normális, meg meddig fog ez még tartani, de nem érdekel. Ráérünk még, akár három éves koráig is.

Dominika, kislány. 26 hónapos korában a lányom még imádott lefekvés előtt cicizni. Megelégeltem, és olvastam neki szoptatás helyet, kapott egy pohár tejet, meg egy vigaszpárnát, szépen elaludt. Az új szokás kialakítása kábé három hétbe telt, volt az elején ez kicsi sírás is, de szépen belejöttünk mindketten.

Fiú, Áron. Én egy szívószálas poharat vettem neki, ő választotta a kedvenc színében, ami a piros, és megbeszéltük, hogy az lesz mostantól cici helyett. Ő ekkor két éves volt, és ez volt a szülinapi ajándék mindkettőnknek. Mert ő már nagyfiú. 🙂 finom teát és különböző leveket tettem neki bele, és nagyon szereti.

Kisfiam van, Kristóf. Én nem tudtam egyszerűen elválasztani a fiam, mire másfél éves lett, nagyon elegem volt már. Ekkor kaptam a tanácsot, hogy változtassam meg a szoptatási időket és helyszíneket, testhelyzetet, válasszam külön az evéstő és alvástól is. Bevált.

Fiú, Lacika. Én ma már másképp csinálnám. Egyszerűen nemet mondtam, mert azt mondták, másképp nem fog menni, ez is olyan mint a ragtapasz, hirtelen kell gyors mozdulattal. Megértette egy idő után, de én szégyellem magam emiatt, úgy érzem cserbenhagytam őt.

Kisfiú, Barnabás. Elválasztottam pont az első születésnapja előtt, mert azt hallottam, hogy addigra muszáj, különben küzdhetek vele még évekig. Szörnyű volt. Egyikünk sem állt még rá készen, sikoltozásig sírt minden éjjel, és ez hetekig így ment. A következőnél nem így fogom csinálni.

Kislány, Dóri. Én egyik napról a másikra azt mondtam neki, hogy nincs több tejem, mert már öreg vagyok ő meg nagy. Ekkor volt 2 és fél éves. Elfogadta, és nem kérte többet.

Kislány, Tamara. Gyógyszereim miatt kellett elválasztanom őt, amikor két éves volt. Kapott helyette tejet, apa altatta. Két éjszaka volt borzalmas, aztán elfogadta.

Zsoltika, fiú. 12 hós koráig szoptattam, az elválasztást 11 hónapos korában kezdtem. Fokozatosan váltottam ki a szopikat szilárd étellel, amíg csak az esti maradt. Ekkor ehelyett tejet és kiflit adtam neki fürdés és mese előtt. Mielőtt a kiságyba tettem volna, ringattam és énekeltem neki.

Elválasztási tapasztalatok

Kislány, Sarolta. Nekem praktikához kellett folyamodnom, mert semmi sem vált be, a sírást meg nem bírtam hallgatni. Fokhagymát törtem össze és kevertem el olívaolajjal, beáztattam egy vattakorongot, és a mellemre tettem. Ő megszagolta és nem kellettem neki. Négy napig napjában többször megállapította, hogy büdös vagyok, aztán már nem kellett neki többet. Nem sírt miatta.

És végül a saját tapasztalatom: fokozatosan, amíg csak az esti cicizés maradt, pusztán összebújási céllal. Majd azt mondtam, hogy a fogai bántanak, ami igaz is, inkább fogja a kezem. Végül pedig maradt egy plüssállat, amit minden este nagy gonddal választ ki.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!