Cumi, az ördögtől való segítség – de vajon valóban csak az?

Amikor a lányom született, azaz 8 évvel ezelőtt, kaptunk cumit a csomagban ajándékba a kórházban. Én nem vettem, eszembe sem jutott. Rutintalan első gyerekes szülőként nagyon hálás voltam, hogy mennyi minden kipróbálandó termékmintát adtak, mert egy csomó mindent nem kellett pénzért megvenni, hogy aztán kidobjam. Ilyen volt a cumi is végül.

Akkor. Mert aztán született egy fiam, máshol, más körülmények között, ahol teljesen rám bízták, hogy akarok-e cumit adni vagy sem. Nem kérdezte a gyerekorvos, hogy miért nincs nálam, és nem is akart adni. Nem akartam, mégis vettem később vagy nyolcat biztosan.

A lányomnál az utógondozó kórházban határozottan javasolták a cumi használatát, így amikor láttak, akkor igyekeztem bent tartani a szájában abban a két percben. Utána kiköphette, de legalább nem piszkáltak miatta. Persze megvolt az oka ennek is, ott ugyanis nem lehettünk csak szoptatás idejére a babáinkkal, akik sírtak közben is, és egyszerűbb volt a cumit betolni a szájukba. Már amelyik hagyta, ezért gyakorolnunk kellett.

Egy bababarát kórházban nem adnak cumit egy szoptatott babának. A szoptatási tanácsadók sem javasolják a használatát, és nem véletlenül. Annak ellenére, hogy sok babának segít a megnyugvásban, ha cumit adnak neki, gyakran előfordul, hogy a szoptatás kárára válik.

A szoptatás a cumival ellentétben több célt szolgál, és ha nem csak meghatározott időnkénti evés céljából kerül mellre a baba, akkor később problémás időszakokon is segít átjutni. Ugyanez igaz akkor is, amikor a baba valamiért nem akar szopni egy ideig. Akár mert fogzik, akár mert nehezen nyel éppen, vagy megijedt valamitől, később könnyebb visszatérni a szoptatáshoz, mint ha csak az etetés egy módja lenne, ami egyébként is kiváltható.


Persze az elején, amikor a baba éjjel-nappal cicin akar lógni, az sok minden, csak nem pihentető, nem kényelmes, és gyakran kicsit sem kellemes. Idő kell, mire az ember belejön, mire megtalálja benne a békét akkor is, amikor fáj, amikor türelmetlen, szóval amikor épp nem kerek a világ. Hosszú távon viszont rengeteg áldásos hatása van.

A legtöbbször emlegetett eredmény, hogy beáll a megfelelő tejtermelés. A baba ösztöne azt diktálja, hogy minél többet legyen mellen, akár a táplálék, akár anya megnyugtató közelsége miatt. A gyakori mellretétel segít kialakítani az összhangot anya és baba között. Sok anyukának és babának nem a kimért 3 óránkénti szoptatás jön be, hanem bizony a sokkal gyakoribb.

Cumi, az ördögtől való segítség

A cumi ebben nem segít. A használata növelheti a szoptatások közötti időt, ezzel együtt csökkentheti a szoptatások számát is, és a mellen töltött időt úgy általában. Ez jól hangzik, amikor elég már, amikor fáj, amikor semmi másból nem áll az élet, mint a cici-pelus körforgásból.

Ez az időszak azonban összességében igen rövid, még akkor is, ha amikor benne vagyunk, nincs fény az alagút végén. Pár hónap után visszanézve néha sajnálom is, hogy az a korszak lezárult. Jó és szép persze az is, ami utána és később következik, de az első hetek szimbiózisa nem jön vissza.

Ettől függetlenül a cumi nem ördögtől való találmány.

Szerintem, természetesen, mert van, aki szerint meg az. A szoptatáson túli ellenérvek közé tartozik a kicsi fogazata, állkapcsa, a tiszta beszéd, és egyéb szempontok is. És ez mind jogos, ha a cumi éjjel-nappal a gyerek szájában lóg.

Az én meglátásom szerint a cumi használatának két fontos pontja van. Az egyik, hogy nagyon alaposan legyen tisztán tartva. Legyen tartalék, csere, és néha ki kell dobni őket.

A másik, hogy nem az első perctől kezdve, és nem éjjel-nappal kell használni. Egy szoptatni szándékozott babának nincs másra (mármint cumira) szüksége, mint az anyukájának a közelségére.

Ez viszont később változik, ahogy érdekesebb lesz a világ, segíthet a cumi. Nálunk utazáshoz vált be, máskor nem kellett, akkor is elaludni segített. És amiért egy raklappal vettem: mert mindig elhagytuk. Kellett az autóba kettő, mindegyik szobába, a konyhába, utazós táskába, és mind másmilyen volt. 😀Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!