Barát vagy ellenség: a bimbóvédő

Természetesen attól függ, kit kérdezel. Egy szoptatási tanácsadót, egy korababás osztályon dolgozót, egy olyan anyukát, aki gond nélkül sikeresen szoptatott, vagy olyat, aki hosszú időn át csak sírt a fájdalomtól. Mindenki mást mond, és a felsoroltak egy része a saját kárán vagy sikerén tanulta meg, amit mond. Szerintem: barát.

Akinek szakmája, az sokszor nem törődik az anyukával (tisztelet a kivételnek!), sem a testével, az igényeivel, csak hajtogatja a protokoll szerinti szöveget. Az meg vagy illik rád, vagy nem.

A mai bimbóvédőkről egy gondolat: felejtsd el a kemény, merev bimbóvédő rémképét. Ha elmész akár gyógyszertárba, akár valamelyik bababoltba, többet is kiraknak eléd, sőt, választhatsz a saját igényeiteknek megfelelőt.

Nem kemény, nem merev, vékony, puha, rugalmas, áttetsző, könnyű, szilikonból készül. Több formát lehet kapni, a legjobb az, amelyiknek az alakja egy pillangóra hasonlít. Ezt is csak azért emelem ki, mert a baba orra a bőrödhöz tud érni, és érez téged, az illatodat, és beazonosít, hogy „ez itt anya!”.

Az ellenvélemények – aggodalmak

A bimbóvédő használatától el fog apadni a tej. A mai bimbóvédőkkel ettől nem igazán kell tartanod. Ha csökkenti is egy kicsit, ami egyáltalán nem biztos, a javaslat ugyanaz, mint egyébként: gyakoribb szoptatás.


Nem fogja később szeretni a mellet. A babák sem egyformák, és igen, lehetséges, hogy később már nem akarja elfogadni a mellet a védő nélkül. Ebben az esetben szokták javasolni a bimbóvédő fokozatos rövidítését. Nagyon sok anyuka és babája képes elhagyni a bimbóvédőt idővel.

A mell nem “tanulja meg” a dolgát, és mindig fájni és sebesedni fog. Ez alkati és szoptatástechnikai kérdés is, és nem a bimbóvédő bűne. A sebesedések leggyakoribb oka, hogy a baba rosszul van mellen. Ezen meg kell próbálni változtatni, pózváltással például.

Okozhatja az is, hogy a baba alkatilag (anatómiailag) nem képes úgy bekapni a mellet, hogy az ne sérüljön. Ez nem oldódik meg egy hét alatt, tehát a mell folyamatosan sérülni fog, és nem azért, mert nem edződött meg. Ilyenkor miért kellene némán szenvedni?

A baba levegős lesz tőle. Némelyik baba több levegőt nyel így, ennek oka az, hogy túl nagyot vásároltál, és nehezebben szívja. A megoldás tehát, hogy kisebbet kell venni, és azzal megpróbálni.

Amikor bátran használd a bimbóvédőt

Ha a babád koraszülött, és emiatt vagy egyébként cumizavaros. Ha a melled őrjítően fáj minden szoptatásnál, hogy már a csillagokat sem látod a kíntól. Ha felmerül a kérdés, hogy segédeszközzel (jelen esetben bimbóvédővel) szoptass, vagy adj tápszert. Ha minden kipróbált módszerrel kudarcot vallottál. És ha egyszerűen csak úgy érzed, szükséged van rá.

A koraszülöttek gyakran cumizavarosak az első időkben, mert sok esetben hetek telnek el a születés és az első szoptatási próbálkozás között. A kórházban attól még etetik a kicsiket, ha van anyatej, akkor azt kaphatják cumisüvegből. Ilyenkor az első szoptatás néha problémás, mert a babának nem anya mellbimbója az első élménye, hanem a cumi, és ettől a valódit idegennek érezheti.

A koraszülötteknél másik gyakran jelentkező probléma, hogy nagyon kicsik, nem tudják akkorára nyitni a szájukat, amekkorára kellene, nem tudják rendesen bekapni a mellbimbót, az udvar nagy részét, különösen, ha anyának nagy, tejjel teli melle van. Ebben az esetben is a legtöbb kórházban alapnak tekintik a bimbóvédő használatát, és rád bízzák, hogy otthon később hogy szabadulsz meg tőle.

Barát vagy ellenség: a bimbóvédő

Szintén gyakran vannak gondban az első babás anyukák, akiknek fogalmuk sincs, mire is számítsanak. De hát honnan is lenne, ezt semmilyen beszámolóból nem lehet sem elképzelni, sem megtanulni. A beszámolók arra jók, hogy ha valami “tünet” felmerül, akkor lássuk belőlük, hogy mással is megtörtént, és milyen megoldást talált rá. De nem szentírás egyik sem, nem garantálják, hogy nálunk is úgy lesz majd.

Nem elég, hogy anyának meg kell tanulni a szoptatás művészetét (igen, művészet!), hanem a babának is a szopás mikéntjét. Ezért lehet, hogy a többedik babánál is kisebesedik a mellbimbó, fájdalmas a szoptatás, hiába van anyának rutinja.

Ezért tartom irtó károsnak azt a mondatot, amit a legtöbb először szoptató anyuka megkap, ha a szoptatás fáj: “nyugi, csak egy hétig fog fájni, aztán elmúlik, és többet nem sebesedik ki!”. Ki garantálja ezt? Senki.

A fájdalomnak és kisebesedésnek is vannak fokozatai. Ez egyrészt függ a fájdalomtűrő küszöbtől is, meg a tényleges sérülésektől is. Lehet, hogy csak egy kis hámsérülés van, de lehet mély berepedés is rajta.

A bimbóvédővel még sebes mellbimbóval is könnyebb szoptatni. Vedd a legkisebbet, ha aggódsz, könnyebben bekapja a baba, és azoknak is segítséget jelent, akiknek kicsi a mellbimbójuk.

A szoptatás jó dolog, csodálatos élmény, de csak akkor, ha nem kínnak éled meg. A bimbóvédő használata nem jelenti, hogy kevésbé vagy értékes, mint szoptató anya, hogy megbuktál a természetes táplálás tantárgyból. Nem kell magad rosszul érezni, mert a legjobb döntést hoztad: megadod a gyermekednek a legfontosabbat, egy nyugodt és békés anyát, aki bátran szoptat.
A legtöbb kismamának eszébe sem jut a lehetőség, senki sem készíti fel őket arra, hogy esetleg a baba nem lesz képes bekapni a mellét. Valószínűleg sokan alapfelszerelésnek tekintenék ettől a bimbóvédőt, és azzal mennének már a kórházba is, és jogosan. Nem egy nagy összeg, és ha nem kell használni, az szuper. De ha a szoptatás nem megy elsőre, a csecsemős nővér legalább nem fogja véresre csipkedni a mellbimbót segíteni akarás címén…

Próbáld elhagyni

A szoptatások alkalmával rendszeresen megpróbálhatod elhagyni. Ennek több módja is van. Az egyik, hogy egyszerűen nem teszed fel, és megpróbálod nélküle. A másik, hogy fokozatosan rövidíted, levágsz belőle kicsi darabot, így a baba napról napra szokik a puszta melledhez.

És mi van, ha nem megy nélküle? Semmi. Használhatod a szoptatás végéig is akár, semmi bajotok nem lesz tőle. Ne feledd: még mindig jobb bimbóvédővel szoptatni, mint emiatt nem tudni szoptatni.5 hozzászólás

  1. Orsi
  2. Zita
  3. Poti D
  4. Dit
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!