Ma már köztudott, hogy az anyatej kincset érő, csodálatos “találmánya” a természetnek. Ennek ellenére a babák nagy része mégsem részesül az áldásaiban olyan hosszú ideig, ameddig az előnyös volna.

Tévedés azt hinni, hogy mivel civilizált országban élünk, nincs szükség az anyatej által biztosított védelemre. Ráadásul a szoptatás nem csak a babának nyújt védelmet, hanem az anyának is. Szerencsére egyre több helyen kaphatnak segítséget a kismamák a szoptatás megkezdésekor, de nagyon jó lenne, ha a babák 6, sőt 12 hónapos koron túl is hozzájutnának az anyatejhez.

Néhány tudnivaló és érdekesség az anyatejről

 • Élő immunanyagokat tartalmaz, amelyek segítik a kisbaba még fejletlen védekező rendszerét. A benne található immunanyagaok folyamatosan változnak és módosulnak.  A változások aszerint történnek, hogy a környezetedben milyen kórokozók és fertőzések fordulnak éppen elő.
  Ha például náthás leszel, az ellenanyagok rövid időn belül megjelennek a tejedben is. Ennek köszönhető, hogy ha szoptatod a babát, akkor ő vagy el sem kapja, vagy könnyebben vészeli át a betegséget.
  Klinikai tanulmányok egész sorában mutatták ki, hogy a tartósan szoptatott csecsemők lényegesen ritkábban szenvednek bélfertőzésekben, középfülgyulladásban, tüdőgyulladásban és felső légúti fertőzésekben.
 • Az anyatejben gyulladáscsökkentő hatóanyagok találhatók. Ezért a szoptatás az allergiás megbetegedések kockázatát is jelentősen csökkenti.
 • Található benne egy laktoferrin nevű fehérje, amely megköti a vasat. Ennek hatására bizonyos kórokozók (pl. coli, staphylococcus, streptococcus) kevésbé tudnak elszaporodni, mert ahhoz vasat igényelnének.
 • Az anyatej, hála a gyulladáscsökkentő összetevőinek, arra is alkalmas, hogy náthás baba esetén orrcseppnek használjuk. A kisebesedett mellbimbóra is jó hatással van, illetve segít megelőzni a mellgyulladást is. Hatásos még a kipirosodott popsi kezelésében is.
 • Sokan gondolják azt, hogy az anyatej nem tartalmaz elegendő vasat, ezért előbb-utóbb vérszegény lesz a kicsi. Hat hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemőkben nem igazolták a vashiányos vérszegénységet vagy a vasraktárak csökkenésének kockázatát.
  Az anyatej vastartalma 50 %-ban hasznosulni tud, ami a lehető legmagasabb eredmény. Ezzel szemben a tápszerek vastartalmából csak 7%, a csecsemőknek adott gabonatermékek vastartalmának csak 4%-a képes hasznosulni.
  Az anyatej ezeket az előnyöket a csecsemő hat hónapos kora után is megőrzi, tehát féléves kor után is ajánlott szoptatni a megkezdett hozzátáplálás mellett is, ha van tejed.
 • Az összetétele egyetlen szoptatáson belül és a szoptatási időszak folyamán is változik, mindenkor a csecsemő igényeihez alkalmazkodva. Egy táplálás során pedig egy háromfogásos menüt biztosít: először a kis kalóriatartalmú, szomjoltó első tej, majd a főzelékszerű főfogás, és végül a zsírban gazdag „nasi” csillapítja a baba éhségét.
  Ha a kisbabád koraszülött, a tejed speciális összetételű lesz, és mindig megfelelő hőmérsékletű, tehát messze ez a legjobb neki.

Az anyatej hatása az egészségre

 • A szoptatás ingyen van 🙂 és mindig kéznél, elősegíti a fogazat egészséges fejlődését és minimalizálja a gyermekkori elhízás kockázatát.
 • A szoptatott csecsemők esetében alacsonyabb a gyermekágyi halandóság.
 • A szoptatás segít a mell- és petefészekrák megelőzésében. Ez a mondat nem jelenti azt, hogy ha szoptatsz, nem lehet mell- vagy petefészekrákod. Sajnos, lehet. De kisebb az esélyed rá.
 • Az anyatej őssejteket is tartalmaz, sőt a HAMLET betűszóval jelzett rákellenes vegyület is megtalálható benne, ami segítségével a kutatóknak 40 különböző típusú rákos sejtet sikerült elpusztítaniuk laboratóriumi körülmények között.
 • Kimutathatóan csökken a II. típusú (későbbi életkorban jelentkező) cukorbetegség kialakulásának kockázata.
 • A sclerosis multiplexben (SM) szenvedő anyáknak nagyobb az esélye, hogy betegségük tünetmentes legyen a szoptatás ideje alatt.
 • Az anyai önbizalom és énkép erősödik, ami a lelki egészség és kiegyensúlyozottság szempontjából fontos.
 • Kutatásokkal igazolták, hogy minél hosszabb a terhesség és a szoptatás időtartama, annál nagyobbra nő a gyermek agya, és így jobban tud majd teljesíteni az iskolában és az életben is.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!