Nem mindig egyértelműek, pláne elsőre, de gyakran másodikra sem. Mivel minden baba más, és esetleg eltelik két terhesség között némi idő, előfordul, hogy szinte mindent újra fel kell fedezni. Talán más színben látod, más trükköket tanulsz, más érzéseket fedezel fel magadban.

Az egyik, hogy ha sír, vagy nyűgös, vagy csak bújik, nyugodtan tedd mellre. Nem biztos, hogy elfogadja, de ha mégis, akkor vagy éhes volt, vagy megnyugvásra vágyott, vagy csak egyszerűen anya kellett. A komfortszopi is épp olyan fontos, mint amikor az éhségét csillapítja a kicsi, szóval egy próbát mindenképpen megér.

A babának néha nem kell a tej, vagy a cici, hiszen együtt járnak. Ennek lehet több oka is. Lehet más az illat, akár egy új tusfürdő, testápoló okozza, akár hogy pl. strandon vagy, fürödtél egy jót, és te nem érzed ugyan, de klórszagod van.

Lehet oka, hogy megjön a menstruációd, lázad van, ezektől megváltozhat az anyatej íze, és egy ideig úgy dönt a baba, hogy márpedig ez a fura ízű anyatejnek álcázott izé neki nem kell. Ez nem tragikus, helyre fog állni egy kis idő elteltével, és leggyakrabban csak az első ilyen alkalommal van gond, a következő hónapokban már simán veszi az akadályt. Ilyenkor két dologra kell figyelni, hogy éhes ne maradjon, és a melled ne gyulladjon be. Ezen segíthet akár a kézi, akár az elektromos mellszívó, vagy a sima kézi fejés.

A mellszívó másképp szív, mint a baba, ezt tapasztalni fogod. Vannak apró trükkök, amik néhány anyukának segítenek. Ilyen például hogy néha kézzel könnyebb megindítani a tejet, mint a gépre várni. Az elektromos mellszívónál figyelni kell a méretet, és ha nem tökéletes, szívfájdalom nélkül váltani egy megfelelőbbre. A kézi fejés segíthet az esetleges csomók kimasszírozásában, hiszen bárhová könnyedén hozzáférsz.


Előfordulhat, hogy szoptatsz, fejsz, úgy érzed, minden rendben, és mégis csomók keletkeznek. Erre megoldás lehet, ha váltogatod, hogy milyen pózban szoptatsz. Ha más irányból kerül mellre a baba, a kevésbé “használt” területeket is jobban kiüríti.

Ha már kialakultak a csomók, ne várj, hogy majd magától elmúlik. Gyorsan képes rosszabbodni, és igazán fájdalmas is tud lenni. A csomók eltüntetéséhez rendesen ki kell üríteni a mellet, ebben pedig a fejésen, masszírozáson kívül a meleg víz is segít. Ne lepődj meg, ha egy kellemes forró zuhany után spriccel a tej.

Az anyatej szoptatás közben a másik mellből csöpöghet, szivároghat, akár folyhat is. Összegyűjtésére több módszer van, az anyatej gyűjtő kagyló, egy kupak, ha csak szivárog, akkor egy melltartó betét. Ami meglepőbb lehet, hogy ez a csöpögősdi képes egy nagyobb, pl. 15 hónapos baba szopizása esetén is működni.

Ha jönnek a fogacskák, a baba akaratlanul fájdalmat fog okozni, észre sem veszi, csak ha feljajdulsz. Ettől viszont megijedhet, elsírhatja magát, és elfordulhat a melltől. Egy időre, mert aztán ez is helyre fog állni, de érdemes egy fogzó babánál előre felkészülni az éles fájdalomra, nehogy egy sikítás megrémissze.

Addig szoptass, amíg jól esik a babának és neked. Ne addig, amíg mások mondják, ne hagyd abba akkor, amikor más szerint már elég volt. Ti tudjátok ketten, te és a babád. 🙂Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!