Apa szoptatási nehézségei

Ma már mindenki tudja (vagy mondja), még a várandós apák is :), hogy a baba táplálásának legjobb módja a szoptatás. Apa is tisztában van azzal, hogy az anyatej mindig a baba igényeihez igazodik, egy tökéletes vitamin- és tápanyagkeverék, és hogy a szoptatott babák közül kevesebben híznak el, és kevésbé lesznek allergiásak.

Azt is előnynek tekintik (persze jogosan), hogy a szoptatás ingyen van (anyaként ezzel vitatkozni szoktam), nem igényel különösebb előkészületet, fertőtlenítést, munkát, elősegíti és erősíti a kötődést anya és babája között.

Nem utolsó sorban pedig az anyatejes tele pelus szaga sokak szerint elviselhetőbb, mint a tápszeres babák pelusának szaga. Ez egy férfinak roppant fontos, belátom, hiszen néha neki is tisztába kell tenni a gyermeket. 🙂

Mégis sok apuka érzései megváltoznak a baba megszületése után. Természetesen továbbra is támogatják, csak rádöbbennek, hogy nem értik, hogy kirekesztetté váltak. Ez az írás az apukáknak éppen annyira szól, mint az anyukáknak.

Apai érzések a szoptatással kapcsolatban

A szoptatással az anyuka számára egyszerűen egy már (a terhesség alatt) létrejött, megélt kapcsolat folytatódik, teljesedik ki. A szoptatott babák apukáit gyakran fogják el ilyesmi érzések:


  • tartanak attól, hogy sokkal nehezebb lesz a kötődést apaként létrehozni és fenntartani, fejleszteni, mint anyának
  • alkalmatlannak, feleslegesnek érzik magukat, mert összehasonlíthatatlanul kevesebbet tudnak (eddig és jelenleg!) tenni a babáért, mint az anyuka, aki kihordta, és most táplálja
  • neheztelnek a babára, leginkább titokban, amiért egy verhetetlen intimitással beférkőzött az eddig jól működő kettős közé, és egyébként is övé az elsődleges figyelem
  • azt hiszik, hogy azért, mert anya szoptatni tud, ezért olyan képességei (is) vannak, amelyek miatt automatikusan jobb szülő

Apa szoptatási nehézségei

Tedd könnyebbé – mindenkinek!

Abban nincs vita, hogy az egyik legfontosabb teendő a csecsemőgondozásban az etetés. Ez pedig a szoptatás esetén biológiai okokból az anya dolga. Ebből következik az apai érzés, hogy a szoptatást nem lehet kompenzálni, tehát kicsit hátrányba kerültek.

Pedig ez nincs így, és ezt minden apukának meg kell tudnia, tanulnia, el kell hinnie, és aszerint cselekedni.

Az apáknak, bármilyen hihetetlen, nagyon fontos szerep jut a szoptatásban és a gondozásban. Ez pedig a segítség, a támogatás, amit az anyának tudnak nyújtani, hogy minél magabiztosabban, könnyebben és a számára kellő ideig tudjon szoptatni.

Apai teendők

  • Elfogadás, megértés, támogatás

Tény: a szoptatás, bár könnyűnek tűnik, kemény munka. Ezzel felesleges vitatkozni, hivatkozni a látszatra. Ehelyett jöhet a támogatás. Anyának több módon és több fokozatban is lehet segíteni. Ilyen, ha kap egy párnát a háta mögé, ugye, milyen figyelmes? A víznek (folyadéknak) fontos szerepe van a szoptatásban, ezért egy pohár víz odakészítése sokat jelent.

  • Részvétel a szoptatásban

Vagyis inkább közben vagy utána, mégpedig a büfiztetésben. Ennek nem muszáj anyai feladatnak lennie, sőt. A kicsinek jó érzés apa vállához bújni, egy hatalmas böfföt elereszteni, és esetleg visszabújni a cicire. Amíg apa büfiztet, anya pihenhet, kinyújtózhat, mosolyoghat egy jót.

  • Cumisüveg kezelése

Cumisüvegből nem csak tápszert lehet adni, hanem lefejt anyatejet is, de ebből a szempontból mindegy, mi van az üvegben. Az üvegből etetés csak elsőre ijesztő feladat. A babának teljesen mindegy, kinek a keze tartja a cumisüveget, csak adja már valaki. Ezzel anya ismét felszabadul kicsit, apa teljes értékűen vesz részt a baba gondozásában, és ráadásnak még ott a büfiztetés is, mint lehetőség.

  • Kötődés megteremtése

A kötődést nem csak a szoptatással lehet kialakítani, hiszen azok a babák is kötődnek, akiket nem tud az édesanyjuk szoptatni. Ehhez tökéletes alkalmat nyújt a közös pihenés, amikor a baba bőre apa bőrével érintkezik, az ő szívverését és egyéb hangjait hallgatja. Egy kis bújás olvasás, beszélgetés alatt, fürdés közben és után. Ezzel éppen olyan esély van a kötődést kialakítani, mint anyának a szoptatás közben.

  • Apa-baba idő

Mindenkinek jót tesz, még anyának is, ha a baba néha csak az apukájával tölthet kettesben némi időt. Erre megfelel egy séta, akár babakocsival, de még jobb kenguruval, kendővel (bizony, apa is képes rá!), vagy egy közös játék apa ujjaival, amik teljesen mások, mint anya ujjai.

Nagyon sokat jelent a babáknak, ha apa is énekel, nem baj, ha nem tud, ha csak dörmög, vagy mondókát, verset mond. Ha nem mennek a bugyuta gyermekversek, akkor lehet szavalni teljes átéléssel A walesi bárdokat is.

Ennek több értelme is van, mint ami elsőre látszik. Kapcsolatot hoz létre apa és gyermeke között, ami csak az övék. Anya pihenhet, töltődhet, mást csinálhat. Apa pedig egyre magabiztosabb lesz, mint szülő, és megtapasztalja, hogy bizony neki is vannak képességei, hatással van a babára, és rájön, hogy ezeket a pillanatokat már nem lehet elvenni soha többé.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!