A kérdés egy újdonsült anyukától származik, akinek a kisbabája még inkubátorban fekszik, de a válasz nem csak a koraszülött babák esetén igaz. Egy idő után a kisbabák már az inkubátorban is kapják az anyatejet, persze, ha van. Szonda, cumisüveg, és legvégén a várva várt szoptatás. Ugyanúgy, mármint a szoptatás része, mint a rendes időben, természetes úton született babáknál.

De honnan jön egyáltalán a kérdés?

A babák nagy többsége veszít a súlyából szülés után. A koraszülöttek is. Ez általában víz, és nem valódi fogyás, de ezt az aggódó anyuka nem tudja, csak a számokat látja. Ráadásul hiába is mondják neki, hogy ez normális, mert a számok növekvő sorrendben szépek igazán.

A mérés eredménye is több mindentől függ. Pl. tele pelus előtt vagy után történt? A körülmények természetesen hasonlóak, vagy ugyanazok, tiszta pelus, ugyanabban az időben, evés előtt vagy éppen után, ahogy a rend diktálja. De ez mind hiába, ha a baba egyik nap a mérés előtt teszi tele a pelenkát, másnap meg utána, ugye? Felesleges aggodalom. Jól ismerem, mi is átestünk ezen.

Ezek után az anyuka, aki örömmel viszi mindennap akár kétszer is gondosan lefejt, tárolt tejet a kicsijének, rágódni kezd azon, hogy vajon elég jó-e a teje, elegendő “mindenfélét” tartalmaz-e. Hiszen a baba olyan kicsi, törékeny, és mást igényel, mint a többi csecsemő.

Anyatej (nem csak) koraszülöttszemmel

Az összetétele nem állandó, annyira nem, hogy folyamatosan változik. Más rögtön a szülést követően, más néhány nap múlva, és más a különböző napszakokban is. És ha ez még nem lenne elég, más minden szoptatáson belül is.


A szülés után, nagyjából egy hétig az előtej termelődik, hivatalos nevén a kolosztrum. A színe sárgás, és sűrűbb az állaga. Ez nagyon fontos, mert magasabb a fehérje- és ásványianyag-tartalma, és alacsonyabb a zsír- és szénhidráttartalma, mint az érett anyatejnek.

Az átmeneti tej nagyjából az első és harmadik hét között termelődik, ez az előtej és az érett tej között van tápanyagtartalom szerint. Az érett tej csak ez után következik, hígabb, és fehér. Szoptatáson belül először jön a „leves”, a hígabb tej, majd a „főétel”, a sűrűbb, zsírosabb, kalóriadúsabb tej.

Ezek után nem csoda, ha a koraszülöttek igényeihez is igazodik az édesanyja tejének összetétele. Több növekedéshez szükséges fehérjét, nátriumot és kalciumot tartalmaz, több immunanyagot és laktoferrint, viszont alacsonyabb a laktózszintje. A tökéletes felszívódásért pedig a zsírok felelnek, amelyeknek csodálatos módon mindig optimális az összetétele.

Aggodalomra tehát semmi ok. Ha csak nem éhezel, nem szomjazol hosszú időn át, akkor a tejed mindig a legmegfelelőbb táplálék lesz a kisbabádnak. A koraszülöttek igényeinek is bármi másnál jobban megfelel.

Anyatejről: Vajon jó a tejem a kisbabámnak?

Császár után – inkubátorban

Nem mindig van lehetőség azonnal szoptatni, sőt még néhány nap helyett sokszor néhány hét is eltelik. A jó hír az, hogy még ezek után is lesz tej, és a baba képes lesz cumisüveg helyett mellből is enni. És nagyon fogja élvezni! 🙂

De eddig néha nagyon hosszú az út. A baba icipici, ki sem látszik a csövek halmaza alól, alig lehet hozzáérni, kivenni meg szinte soha. Nem szabad feladni, még akkor sem, ha úgy tűnik, sosem éri el azt a súlyt, amit egy időre született, érett csecsemő már az anyaméhben megszerez.

A babák otthon jobban gyarapodnak, mint akár az inkubátorban, akár az utógondozóban. Bármennyire is gondoskodnak róluk.

Viszont tudni kell, hogy a koraszülés általában bűntudatot vált ki. Az pedig nem jó, mert önbizalomhiányhoz vezethet. Hiszen ha nem sikerült végig kihordani, hogyan is lennék képes ilyen nehéz körülmények között elegendő tejet biztosítani neki?

Képes leszel, képes vagy! Muszáj elhinni. És muszáj tudni, hogy ez a legjobb, amit adhatsz neki, ez a legmegfelelőbb gyógyszer és táplálék a számára. Légy türelmes önmagadhoz.1 hozzászólás

  1. N. Brigitta

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!