Az Anyatej Világnapja és a Szoptatás Világhete 2011

2011. július 12-én a Philips Avent sajtótájékoztatót rendezett a témával kapcsolatban, melyre meghívást kaptunk mi is. A vendég Erős Antónia volt, tőle és Csetneki Juliannától is lehetett kérdezni.

„Az anyatej olyan egyedülálló, csodálatos táplálék, amely összetételében és mennyiségében is a csecsemő változó igényeihez alkalmazkodik.

A koraszülöttet világra hozó anya teje különleges összetételű, alkalmazkodik a fejletlen kis szervezet speciális igényeihez, védi a külvilág ártalmaitól. Elősegíti az ideális fejlődést, növekedést, megalapozza a későbbi jó életminőséget.

A szoptatás csodája soha többé nem tér vissza az anya és a gyermeke életében, ezért is javaslom a tartós szoptatást” – mondta Csetneki Julianna szülésznő, szakértő.

Ez a koraszülöttekre vonatkozó gondolat nagyon értékes. Sajnos nagyon sokan nincsenek vele tisztában (én sem voltam 🙁 ), hogy általában meg lehet oldani egy inkubátorban fekvő baba esetén is az anyatejes táplálást, és hogy ez mennyire fontos.


„A császármetszés ellenére az első órától szoptatom a gyerekeimet, és mindig úgy gondoltam, hogy ez nem különlegesség, hanem teljesen természetes dolog. Ugyanakkor soha nem gondoltam volna, hogy lassan kétéves gyerekeimet is szoptatni fogom. Nagyon örülök, hogy így alakult. Köszönhető a kiváló gyermekorvosunknak, a szoptatási tanácsadónak, a család és a barátok támogatásának.

Nem volt tudatos döntés, egyszerűen csak úgy alakult, hogy eddig egyetlen napot sem töltöttünk egymástól távol, a munkám mellett is megoldható, így mivel nekem és nekik is teljesen természetes, fel sem merült, hogy abba kéne hagyni.

Természetesen tisztában vagyok a semmihez sem mérhető előnyeivel, és azzal is, hogy ezzel részben hozzájárulhatok ahhoz, hogy egészséges emberekké váljanak, részben pedig segíthetek abban, hogy bizonyos betegségek kisebb eséllyel alakuljanak ki Szonjánál és Matyinál” – mondta Erős Antónia.

A császármetszés után szerencsés esetben meg lehet kezdeni a szoptatást, de sajnos nem mindenhol tartják ezt kiemelt fontosságúnak. Több helyen csak órák, sőt akár 24 óra elteltével adják oda a babát, hogy az anyuka pihenjen.

Ha a baba intenzív ellátást igényel, nem szabad elhanyagolni az első lefejhető tejet sem, szükséges egy mellszívó, vagy egy kézi fejési technika elsajátítása. Ez azért lényeges, hogy a lehetséges anyatejes táplálás ne ezen múljon, legyen később is elegendő anyatej, és lehetőleg minden kisbaba és anyukája ismerje meg a szoptatás örömét.

Sajnos nem minden anyukának adatik meg ez az öröm, de a lehetőséget a próbálkozásra senkitől sem lenne szabad elvenni.

Az Anyatej Világnapja és a Szoptatás Világhete:

Az UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet javaslata alapján a kicsiket akár két éves korukon túl is kellene szoptatni. Ez ma nem túlzottan elfogadott, sokszor megszólnak minket, akik az egy éves babáinkat még szoptatjuk. Pedig ez így van rendjén.

Ha van tej, a baba kéri, akkor miért ne? Hiszen egyetlen tápszer sem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek az anyatejet egyedülállóvá és nélkülözhetetlenné teszik a kicsi számára. Az a legjobb mindenkinek, ha a baba döntheti el, hogy meddig akar szopizni, és mikor akar elválasztódni. Ennek nincsenek kőbe vésett szabályai, vagy betartandó lépései. Ha a babára bízzuk a döntést, minden rendben lesz.

Folytasd a szoptatást kisbabád 6 hónapos kora után is. Hogy miért?

  • Az anyatej könnyen emészthető, ezért gyorsan felszívódik és minden másnál jobban hasznosul a baba szervezetében.
  • Magas tápanyag- és energiatartalma van.
  • Jótékony hatása van betegség esetén, a baba hamarabb gyógyul.
  • Különösen előnyös a szoptatás hasmenéssel járó megbetegedések esetén, mert a benne lévő faktorok gyorsítják az emésztőrendszer gyógyulását is.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!