A szoptatás és az anyatej védőhatása anyára és a babára

Bár sok kritika ér minket anyákat, hogy nem teszünk meg mindet (nem eleget) a baba hosszútávú anyatejes táplálása érdekében, azért nagy általánosságban szerintem elmondható, hogy a legtöbben úgy indulunk neki, hogy szoptatni fogunk, mert az a legjobb (még ha nem is azzal a gondolattal, hogy mi most aztán kihasználjuk az anyatej védőhatásait és a többi). Hogy ebből aztán vér és verejték, könnyed, magazinba illő álomvilág, vagy egy átlagos, némileg küzdelmes időszak lesz, azt előre nem tudhatjuk.

Kis kitérő…

Aki tudja, az bizony szoptatja a babáját nem csak fél éves koráig, de azon is túl, sokan még 2 éves kor felett is bőven. És ebben semmi kivetnivaló nincs (ahogy meglátásom szerint a másik útban sincs, de ez most tényleg nem ide tartozik).

Hogy ki miért nem teszi, az kizárólag az ő dolga, és felesleges arról győzködni, hogy de az anyatej védőhatásai…, meg a szoptatás anyára gyakorolt jótékony hatása… és a többi. Aki nem tudja, annak felesleges fájdalmat okozni, aki meg nem akarja, azt egyszerűen el kell fogadni.

És térjünk vissza az anyatej védőhatásaihoz


A szoptatásnak, vagy az anyatejes táplálásnak (a kettő nem mindig fedi egymást, és az is teljesen rendben van) számos előnye van. Ezek közül most a vírusokkal kapcsolatos védőhatása érdekes. Az édesanya szervezete nyilván már egy csomó vírussal találkozott életében, megtalálhatóak a vérében az ezekkel szembeni ellenanyagok.

Már magzati korban átjutnak ezek az ellenanyagok a méhen belülre a kicsihez, amelyek majd védeni fogják őt az élete első heteiben. Ezeknek köszönhetően nem lesz bárányhimlős, vagy például rubeolás, pedig nem is kapott még ellenük védőoltást.

Az anyatejjel a kicsi hosszú időn keresztül kap mindenféle számára nagyon fontos dolgot: mint amilyenek az antitestek, gyulladásgátlók, citokinek (azoknak az immunválaszban van szerepük), így a baba születésekor az egyelőre még gyenge immunrendszere segítséget kap általuk.

Most már az is tudott, hogy az anyatej védőhatása hosszú távon is érvényesül. Ha egy baba 6 hónapos koráig nem kapott mást, mint kizárólag anyatejet, akkor kisebb az esélye például az ekcéma vagy asztma kialakulásának.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mi van akkor, ha az anya beteg lesz, antibiotikumot kap, műtétre megy és altatják, vagy önmagában az összeszedett fertőzés ténye aggasztó. Szerencsére a legtöbb antibiotikummal lehet szoptatni. Érdemes lesz figyelni a metaPreg adatbázist a későbbiekben, de addig más is áll a rendelkezésünkre, ilyen például az Embryotox.

A szoptatás és az anyatej védőhatása anyára és a babára

Szül(et)és után közvetlenül

Ma már egyre több helyen “adják meg” az aranyórát, aminek természetesnek kellene lennie, mégsem az. Az első néhány perc és óra minden szempontból kiemelkedő fontossággal bír. Nem csak a babának fontos, az anyukájának is, akinek a vérében az oxitocin szintje emelkedik az ölelés, szoptatás (mondjuk még, hogy mellre tétel) hatására, az pedig a tejelválasztás serkentését segíti elő.

Koraszülötteknek is!

Az anyatej a koraszülötteknek életmentő lehet. A kicsi állapotától függően akár már az első napon is kaphat anyatejet, és itt jó észben tartani, hogy a mi felnőtt mércénkkel mérve cseppekről beszélünk. A babáknak a lefejt anyatejet le lehet adni, és ők meg is kapnak belőle annyit, amennyit lehet. Hatalmas öröm tud lenni egy-egy milliliter, majd később már öt, aki nem élte át, el sem tudja képzelni. Jobb is persze.

És császárral születetteknek is. Akinek nem olyan sürgősségi beavatkozása volt, ami altatással járt, hanem epidurális érzéstelenítést alkalmaztak nála, az az anyuka meg tudja próbálni szoptatni a babát. A műtét természetesen ettől még műtét marad, és nagyon eltérő, hogy hol mit engednek, függ a protokolltól, az anyuka állapotától, és egy csomó mindentől (aminek nagy része roppant igazságtalan, de ezt máskor).

A szoptatás védőhatása az anyára is érvényes

Nem csak a babát védi a fertőzésektől, a szoptatás segíti az anya szervezetét is a védekezésben. Kisebb a későbbi mellrák kialakulásának a kockázata, de igaz ez a petefészekrákra is. A cukorbeteg anyuka cukorháztartása is gyorsabban rendeződik, ha szoptat, tehát számára is határozottan előnyös.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!