Előrebocsátom, hogy szoptatáspárti vagyok, megküzdöttem érte, hogy legyen elég tejem és tudjam szoptatni a lányom, majd a fiammal ugyanúgy. De néhány mondat, ami már szinte felszólítás, és a valóság, a lehetőségek közötti szöges ellentét kiborító, indulatokat korbácsol.

Folyamatosan, több helyen egyszerre hívják fel a figyelmet a szoptatás fontosságára. Tele van vele a média, és mindenki ugyanazokat a mondatokat hajtogatja. Amik persze nagyrészt igazak. Igaz, hogy kényelmes, egyszerű, biztonságos, tele van tápanyaggal, „ingyen” van ….

Ezzel itt rögtön vitatkoznék is egy sort, bár nem ez borított ki. Ingyen? Nem mindenkinek, sőt, ha jobban belegondolok, senkinek. Az is igaz, hogy enni szoptatás nélkül is kell, tehát nem lehet az étel számláját a szoptatásra fogni, de nem mindegy, hogy mit.

Egészséges legyen, meg vitamindús, ne ártson a babának semmiképpen sem. Ez nincs ingyen.

És akinek nincs elegendő teje, de szeretne szoptatni? Az mindent bevet, bogyókat, teákat, rengeteg folyadékot – nem ingyen. De sebaj, ezzel jár. Ha nem tudsz rákölteni, nem lesz tejed, ott a tápszer. Hoppá, az már nem anyatej, nincs ingyen, nem egyszerű …


Szoptass minél tovább. Egyetértek, maximálisan. Szoptass hat hónapon túl, túl az egyéves koron, vagy amíg tudsz, amíg jólesik mindkettőtöknek. Ha szerencsés vagy, erre van lehetőséged otthon egész végig, amíg csak szoptatsz. És ha nincs?

Itt van a baj. Ha otthon nem megy valamiért (általában, mert éppen nem vagytok otthon), két lehetőséged van.

  1. Vagy nem szoptatod meg a kicsit, és kap tápszert, teát, egyebet. Ezzel akkor van gond, ha ő kérné, ha még sok a tej a melledben, és neked is kellene egy kis „segítség”, hogy kevésbé feszüljön.
  2. A másik lehetőséged, hogy megszoptatod ott, ahol tudod.

Nyilvános szoptatás – nagyon kevés helyen lehet úgy szoptatni, hogy mindenkinek jó legyen.

  • Hogy a baba megkapja, amire szüksége van, mert ugye ő az első, vagy legalábbis neki kellene lennie az elsőnek, és nem csak az anyukája számára. Hiszen ő(k) a jövő!
  • Aztán hogy te, az anya is jól és kényelmesen érezd magad, ne figyeljenek árgus szemekkel az emberek, rosszallóan. És igen, kényelmesen is, nem egy csöpp (büdös, koszos) helyen szorongva, kuporogva, bujkálva.
  • És mindemellett legyen jó a többi embernek is, mert tökéletesen érthető, ha ezt nem kívánják premier plánban nézni. Nem is tartozik rájuk.

Az is igaz, hogy némelyik kismama kissé túlzásba esik, amikor „kiteszi mindenét”, amit csak kapott a természettől. Ez másokat zavar, ő provokál, és én nem hiszem, hogy a kicsinek is jó lenne. Hiszen nem megszokott, nem meghitt, nem nyugodt.

Anyatej, szoptatás - sok beszéd

Vajon miért csak prédikálunk a szoptatás fontosságáról, hogy mi a jó benne a babának, mi a jó az anyának, és miért nem adunk rá lehetőséget, hogy ez emberhez, anyához méltóan történhessen akkor is, ha nem otthon vannak?

Miért csak a mosdó, wc, (higiéniáról vajon hallott, aki ezt javasolta? Vajon a saját lányát, feleségét, kisbabáját is oda száműzné?), jobb esetben egy sarok, és fújoló, megvető és megbotránkozó emberek a választási lehetőségek?

Kevés helyen láttam jó megoldást erre, de azért van. Például a Teve utcában. Ott van egy teljes elvonulást biztosító paraván, megfelelő méretű hely, egy normális szék, nem fotel ugyan, pelenkázó, kuka. Látható és mégsem. Ott vannak és mégsem. Diszkrét, de nem a wc-ben vannak. Egyszerűen normális.

A sok beszéd, és unalomig ismételt mondatok mellett, helyett ilyenekre (is) kellene figyelni. Szerintem.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!