Az anyatej összetétele – igényre szabva

Az anyatej valóban csodálatra méltó találmánya a természetnek, hiszen a baba mindenkori igényeihez képes igazodni. Az anyatej összetétele és mennyisége is változik a szoptatás folyamán, de napszakok szerint és egy adott szoptatáson belül is.

Az előtej

Mire a kisbabád a világra jön, a szervezeted felkészült a szoptatásra. A mellben már ott a baba első tápláléka, az előtej, más néven kolosztrum. Az előtej különleges anyatej, más az összetétele, mint a későbbi, érett anyatejnek.

Nagyobb mennyiségben található benne kálium, nátrium, zsírban oldódó vitaminok és fehérjék is, mint a későbbi érett anyatejben. Magas a koleszterin tartalma, amely a baba agyának fejlődéséhez szükséges, de kevesebb benne a zsír és szénhidrát. Tartalmaz ezeken kívül még immunsejteket, enzimeket is, amelyek segítik az újszülött immunrendszerét a védekezésben. Hashajtó jellegű hatása is van, ami a magzatszurok (mekónium) ürüléséhez járul hozzá.

Az előtej színben is eltér az érett tejtől, mivel a béta-karotin miatt sárgás színű, és a termelődött mennyisége sem rengeteg, nagyjából 10-120 ml. Ez azért jó, mert a kicsi gyomra nem is képes egy-két kortynál egyszerre többet befogadni, hamar jóllakik, így az első pár napban ez a mennyiség bőven elegendő a számára.

Mivel a gyomra picike, és az előtej elég táplálékot jelent az első napokban, ezért semmi szüksége nincs cukros vízre vagy teára. Ellenben az előtejre szüksége van. Lehet, hogy úgy tűnik, hogy nem jön semmi, mert ezt nem igazán lehet érezni, viszont látható a hatása, amikor a mekónium ürülni kezd, látható a baba súlygyarapodásán is. Az anyatej termelődéséhez pedig szükséges, hogy a baba stimulálja a mellett, azaz jelezzen neki, hogy meló van, tejtermelésre fel!


Átmeneti tej

Ahogy a nevéből könnyedén kitalálható, az átmeneti tej az előtej és az érett anyatej között termelődik, amolyan átmenetként, ami nagyjából két hétig tart. A változás során egyre több anyatejet termel a szervezeted, benne több zsírral, vitaminokkal és laktózzal. Ezt az időszakot könnyű felismerni, ha nem is mindenkinél jár dinnye méretűre dagdt mellekkel, de azért a legtöbben megtapasztalják a kellemetlen, feszítő, gyakran fájó, forró érzést, amin csak a baba tud enyhíteni.

Érett tej

Az átmenet végével az érett tej már kékes-fehér színű, hígabb tej. Az érett anyatej összetétele eltér az előtej és az átmeneti tej összetételétől.

 KolosztrumÉrett anyatej
Kalória (kcal)
6770
Zsír3g4,2g
Cukor5,7g7,4g
Fehérje2,3g1,07g
Kálium75mg60mg
Nátrium50mg15mg
Kálcium48mg35mg
Vas0,1mg0,1mg
Foszfor16mg15mg
Ezen túl a koraszülöttek esetén is eltér az átlagostól, az anyatej összetétele mindig a baba igényei szerint alakul.

Az anyatej összetétele - igényre szabva

Az anyatej összetétele napszakonként is eltérő

Elsőre riasztó megtapasztalni, hogy reggel sokkal több a tej, és estére mintha elfogyna. Ez érződik a melleken, nem feszülnek úgy, felpuhulnak, nem is érezni azt az erős tejleadó reflexet. Érződik a babán is, mert mintha mindig mellen akarna lenni, és könnyű azt gondolni, hogy ha nincs a mell tele, akkor nyilván kevés a tej, és a baba éhes.

Amikor egy igény szerint szoptatott baba esetén beáll a kereslet és a kínálat egyensúlya, az azt jelenti, hogy nem termelődik több, mint amennyire a babának szüksége van. De kevesebb se. Pont annyi, amennyi kell. Ez a tej az idő előrehaladtával, tehát az első hetek elmúltával valóban kevesebb délután és este, mint reggel. De nem azért, mert el fog fogyni.

Az anyatej összetétele változik egy napon belül is. Ez azt is jelenti egyben, hogy mennyiségre is eltér. Reggel és a délelőtt folyamán több anyatej termelődik, de ez vizesebb, mint a délután és este termelődő, mennyiségre kevesebb, viszont sokkal zsírosabb tej. Mindig pont úgy, ahogy a babának szüksége van rá.

A legtöbb csecsemő ezekben a hetekben mindentől függetlenül is jobban igényli az anyai közelséget, többet szeretne mellen lenni, és mivel nincs tejáradat, úgy tud cicizni, hogy közben a bújásra, vigaszra, megnyugtatásra vonatkozó igényeit is kielégítheti. Ilyenkor a legjobb megoldás az, ha a baba megkapja mindkét mellet felváltva, akár többször is váltva egy-egy szoptatáson belül.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!