Megoszlanak a vélemények arról, hogy mikor és mennyi ideig kell fejni, sőt, egyáltalán kell-e fejni. Jó és elfogadható érvek szólnak mindkettő mellett, vérmérséklettől, körülményektől és tapasztalattól függ, hogy ki melyik mellé áll.

Akinek sosem volt gondja a szoptatással és a tejmennyiséggel, az értelemszerűen felesleges macerának tartja a fejést, és el sem tud képzelni olyan okot, amely miatt valóban szükségessé válhat.

A problémásaknak viszont nincs más választásuk, tápszer vagy fejés, és még a fejés mellett is szükségessé válhat a kiegészítés. De próbálkozni mindig érdemes (ésszerű határokon belül), és ha nem is sikerül, a tudat megmarad, hogy legalább mindent megpróbáltunk.

Anyatejet fejni alapvetően két módszerrel lehet, kézzel és mellszívóval. Hogy a mellszívó milyen, kézi vagy gépi, majdnem mindegy. A kézi fejés (szerintem) egy külön művészet, de elsajátítható. Ha elsőre nem megy, egyáltalán nem kell megijedni, senki sem úgy született, hogy tudta a módját, ez egy tanult képesség. Vannak előnyei, de aki nem akar kísérletezni vele, annak maradnak a mellszívók.


Vásárláskor légy képben

Mellszívó vásárlásakor vagy bérlésekor alaposan körül kell nézni, és nem csak az ára miatt. Fontos, hogy milyen alkatrészek, cserélhető apróságok, plusz kiegészítők kaphatóak hozzá, hogy ha bármi adódik, ne kelljen egy teljesen új szettet megvásárolni.

Fontos a mell pontos ismerete, a mérete, a mellbimbó és a bimbóudvar méretének ismerete. A mellek különböznek, és nem csak személyenként, de oldalanként is. Van olyan kismama, akinek más méretű szívófejre van szüksége a bal melléhez, mint a jobbhoz. Ez teljesen rendben van, nem kóros, nincs vele semmi teendő, csak a mellszívó választásánál kell erre tekintettel lenni.

A Medela például több méretben kínál szívófejet, az átlagosnál kisebb vagy nagyobb átmérőjű bimbókhoz is. Azt valószínűleg nem mindenki tudja, hogy neki milyen melle van, nem is tudja, hol kellene mérni, vagy csak nem gondol rá, hogy ebből probléma lehet. Ezért fontos, hogy olyat válassz, amelyiknél gond nélkül tudsz csak kiegészítőt, más méretű „alkatrészt” venni.

Honnan tudod, hogy rossz méretet vettél?

Ha a bimbócsatorna átmérője túl nagy, a keletkező vákuum túl mélyen húzza be a mellbimbót és a bimbóudvart. Ebben az esetben a tejcsatornák megnyúlnak, és ez csökkenti a keresztüljutó anyatej mennyiségét. Nem meglepő, hogy az anyatej egy része nem ürül ki.

Ha a bimbócsatorna átmérője túl kicsi, a mellbimbó és akár a bimbóudvar is a fejés során folyamatosan a bimbócsatornához dörzsölődik. Közben a bimbó összeszorul, a tejcsatornák elzáródhatnak. A dörzsölés miatt a bimbón könnyen hámsérülés alakul ki.


Nem árt a mellszívó választásakor elgondolkodni a tej tárolásának módján sem. A tejet tarthatod zacskóban, edénykében is a fagyasztóban, ahogy neked kényelmes. A lényeg, hogy mindegyik teljesen steril legyen.

Én a magam részéről az Avent tejtároló poharait vettem meg, és nem is keveset. A mellszívóra közvetlenül csatlakoztatható, fejés után már csak a tetőt kell rátenni. Nagyon praktikusan tudtam őket elhelyezni, szépen megcímkézve, és kiürülés és fertőtlenítés után maradt egy csomó újra felhasználható, profin záródó pohárkám. De éppen ilyen jók a zacskók is, ha az a szimpatikus.

Előkészületek

A mellszívó használata előtt alaposan el kell mosni, és a fertőtlenítést sem szabad elhanyagolni. Fontos a kézmosás, jól jön egy textil pelus takaró gyanánt, és fel kell készülni arra is, hogy a másik mellből közben csöpög, vagy akár folyik a tej. Ha csak csöpög, akkor elegendő lehet egy textilpelus, egy törölköző, egy melltartóbetét, hogy felszívja.

Ha folyik, akkor érdemes azt is megmenteni. Erre lehet megoldás, ha egy másik pohárkát, vagy a cumisüveg kisebb tetejét odateszed, és mondjuk a melltartóval rögzíted. Egy ismerős anyukának, amíg fejte az egyik mellét, a másikból kifolyt 30ml. Van ilyen is.

A mellszívó hatását segíti, ha nem hátra, hanem kissé előredőlve fejsz, kihasználva a gravitációt. Ide is egy tanács: mindig fogd a kezeddel a poharat vagy zacskót, amibe a tejet fejed. Különben úgy járhatsz, mint én, hogy nagyon önelégülten fejtem, és mivel rosszul rögzítettem, egy egész adag lefejt tej kötött ki a földön. Iszonyú bosszantó, és nagyon elkeserítő, ha tényleg kevés van, és minden cseppre vigyázni kell.

Mielőtt fejsz, kapcsolj ki minden zavaró körülményt, készíts vizet magad mellé, vagy amit kívánsz. Alakíts ki szokásokat a fejésben is. Segít a melegvizes borogatás, a meleg zuhany fejés előtt. Ahol ülsz, az legyen kényelmes, a hátadnak, nyakadnak és karodnak egyaránt. Ha a kisbabád ott van veled, és őrá koncentrálsz, könnyebben megindul a tej, és több is termelődik.

Ha nem lehet ott, legyen nálad legalább egy fénykép, egy kedvenc tárgya. A mellszívóval kissé másképp lehet kiváltani a tejleadó reflexet, de ezt is meg lehet tanulni, csak türelem. Egy kétgyermekes anyuka a férjét hívta segítségül egy szívás erejéig. 🙂

Kézi vagy gépi mellszívó

A kézi mellszívó trükkös szerszám, először legalábbis. Elsőre vicces lehet, hogy mások mit problémáznak egy ilyen egyszerű szerkezeten, de amikor magunknak kell egyedül összerakni és használni, vagy figyelni a nagymamát, apukát, amint kínlódik vele, rá kell döbbenni, hogy könnyű néhány aprócska fontos részt kihagyni, vagy fordítva betenni. Ilyen pl. a közepén levő „csillag”, amit fordítva betéve a mellszívó nem működik. A gépinek állítható a szívás erőssége, ez tapasztalás kérdése. Kinek mi válik be, érdemes mindkettőt kipróbálni. A gépi gyorsabb, a kézi macerásabb.

Mindkettőre igaz, hogy figyelni kell, hogyan teszed a melledre. Ha a mellbimbó „elcsúszik”, nem szépen egyenletesen és előre nézve, középen van benne a bimbócsatornában, akkor a melled sérülhet, fájhat, és ráadásul nem jön semmi. A túl nagy vagy túl kicsi méretű szívófej miatt a tej nem tud rendesen kiürülni, mert a tejcsatornák elzáródhatnak. Emiatt idővel csökkenhet a tej mennyisége is.

Ha nem csak egy mellet fejsz le szoptatás után, akkor váltogasd a melled. Tapasztalatom szerint, miután az egyik kiürült és a másikat is lefejtem, az elsőből még mindig jött néha sok tej is. Ezt a váltást akár háromszor is meg lehet ismételni.

Ha kétfejes mellszívó készüléket használsz, jelentősen rövidebb lehet a fejési idő. Ilyenkor általában magasabb a prolaktin szint, tehát azonos idő alatt több tej termelődhet.

Ne engedd, hogy a fejés fájjon. Nem szabad. Ha fájdalmat érzel, azonnal hagyd abba, és keresd meg az okát. Ha nem találod, kérj tanácsot szoptatási tanácsadótól.


3 hozzászólás

  1. Daniella
    • Magdi
  2. Medela

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!