Az anyatej összetétele – első tej és hátsó tej

Rövid kitérő az anyatejről: nem véletlenül áll az anyatej a babatáplálékok listáján, mint legoptimálisabb, legelöl. Az anyatej összetétele különleges, a kisbaba igényei szerint alakul mindig, követi a fejlődését, folyamatosan változik, minden nap, héten és hónapban, minden napszakban, minden szoptatáson belül is.

Teljesen normális, hogy egy újszülöttnek más összetételű tejre van szüksége, mint egy nagyobb, pár hónapos csecsemőnek, ahogy más mennyiségre is. Az anyatej összetétele több tényezőtől is függ, ilyen az előbb említett napszak, hogy épp a szoptatás elején vagy végén járunk, mennyi idős a baba, mit eszik az anyukája.

Ha mindezeket figyelembe vesszük, és hozzátesszük azt is, hogy az összetételen kívül a mennyiség is az igényekhez igazodik, akkor nem találjuk ijesztőnek, ha a nap vége felé kevesebbnek tűnik a tej mennyisége. Az anyatej összetételéről itt is olvashatsz »

Az anyatejnek nagyon magas a cukor tartalma (laktóz tartalma), és alacsonyabb a zsír- és fehérjetartalma. A magas laktóz- illetve tejcukor tartalom oka, hogy a csecsemő (agyának) ugrásszerű fejlődését segítse, elég energiát adjon, és a lányom szerint az is fontos, hogy kellően finom legyen. 🙂

Az alacsonyabb zsír- és fehérje tartalom hozzájárul ahhoz, hogy az anyatejet a kisbaba könnyen megemészthesse, és így hamar kiürülhessen a gyomrából.


Fontos, hogy a baba igényei kielégülhessenek, a szoptatás során hozzá kell jutnia az első és hátsó tejhez is. Mit tudunk arról, hogy az anyatej összetétele hogy változik egy szoptatás alatt?

Tudjuk, hogy amikor eljön a szoptatás ideje, gyakran még a mellre tétel előtt jelentkezik a tejleadó reflex. Később ez beáll (gyakran jóval később), és a tej csak a baba szívására indul meg. Addig kitartást.

Amikor a tej áramlani kezd, a baba iszik, a szomját oltja. Az anyatejnek az a része ugyanis, ami először ürül, az az első tej, pont erre való. Hígabb, mint ami később jön, tejcukorban gazdagabb, míg zsírban szegényebb, több vizet is tartalmaz.

Ezután a baba szopásának ritmusa megváltozik, lassabbra vált. Az ekkor ürülő tej a hátsó tej, ami sokkal sűrűbb, mint az első tej, több zsírt tartalmaz. Ez a rántott hús krumplival rész, vagyis amitől jól lakik, ami táplálja, amitől hízik.

Az anyatej összetétele - első tej és hátsó tej

Ahogy mi is iszunk és eszünk, a kicsinek is szüksége van mindkét részére az anyatejnek a fejlődéséhez. Éppen ezért fontos, hogy mielőtt mellet váltanánk, a baba ürítse ki az első mellett, így hozzájut az első és a hátsó tejhez is.

Ha túl gyorsan váltunk, akkor előfordulhat, hogy a baba csak első tejet kap, és hiányozni fog a zsírosabb hátsó tej a súlygyarapodáshoz, valószínűleg hamarabb kér újra enni, mert megéhezik, és még a hasa is fájhat a sok laktóztól (tejcukortól), amiből az első tejben sok van.

Ráadásul a baba hozzászokik ahhoz, hogy könnyen jut anyatejhez, és a nehezebben ürülő hátsó tej megszerzésében már nem olyan lelkes, nem akar dolgozni, és inkább sír, és kiköpi a mellet. Vannak kisbabák, akik nem bírnak várni, türelmetlenek, ha éhesek, és egyszerűen elmegy a kedvük, ha nem jön elég tempósan a tej.

Az ő esetükben nem jó megvárni, amikor már nagyon éhes, és csak akkor tenni mellre. Inkább fontos figyelni a korai éhségjeleket, és már azok jelentkezésekor megkínálni a kicsit. A korai éhségjelek babánként változóak, de azért általánosságban elmondható, hogy cuppog, nyitja a száját, nyelvét dugdossa, kezét eszi, nyöszörög, esetleg forgatja a fejét cicit keresve.

Ha ezeket összegzem, akkor két lényeges pont van (a többi mellett, amikről most nem volt szó). Az egyik, hogy mielőtt mellet váltanánk, alaposan ürítsük ki az elsőt. A másik pedig, hogy ne várjunk addig az etetéssel, amíg a baba láthatóan nagyon éhes nem lesz.

Kiegészítés: teljesen mindegy, hogy hányszor kell mellet váltanod ahhoz, hogy a babád jóllakjon. Teljesen rendben van, ha egyszerre egy mellből szoptatsz, és az is, ha mindkettőt kiüríti. Semmivel sem ér így kevesebbet a szoptatás, a lényeg, hogy a baba jóllakjon, gyarapodjon, és boldog legyen.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!