Vajon árt az alkohol a babának, ha szoptatás időszaka alatt bort, sört vagy valami keményebbet iszol? Figyelsz erre? Természetesen nem kell pálcát törni senki feje felett (így a tiéd felett sem) egyetlen pohár miatt. Ha tudatos vagy, odafigyelsz, hogy mikor, mit és mennyit engedsz meg magadnak, akkor nem lesz semmi baj.

Amit tudnod kell, hogy amennyi alkohol megjelenik a véredben, annyi megjelenik az anyatejben is.

Az alkohol hatása a baba fejlődésére

Ha megiszol egy pohár bort, az kevésnek tűnik. De a baba mája még kicsi és éretlen ehhez. Ez azt jelenti, hogy ő nem tudja úgy feldolgozni az alkoholt, ahogy te. A három hónaposnál fiatalabb baba szervezete a felnőttekéhez képest nagyon kevés alkohollal képes csak megbirkózni.

Még egyszer: az anyatejben mérhető alkoholszint tulajdonképpen ugyanannyi, mint a vérben mérhető. Tehát a nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása mindenképpen kerülendő, főleg a rendszeres iszogatás.

Ha csak egyetlen pohárkával iszol meg, és “adsz” belőle a gyermekednek is, akkor az az ő szervezetének legalább három kemény órát jelent, mire kiürül. Ha ennél többet iszol, akkor természetesen még több időre van szüksége, mire megbirkózik vele.


Tanulmányok szerint az alkohol befolyásolja a babák alvását és evését is. Az alkohol elfogyasztása utáni négy órában szoptatott babák 20%-kal kevesebb tejet fogyasztanak, mint alkohol nélkül tennék. Az alkoholtól az anyatej íze más lesz, és még a hormonokkal is játszik. A szoptatás megindulásáért az oxitocin a felelős, a tejtermelésért viszont a prolaktin.

Megállapították, hogy az alkohol hatására a prolaktin szintje nő, tehát a tej mennyisége több, vagy többnek tűnik. Viszont az oxitocin szintje jelentősen csökken, ezért a szoptatás maga nehezebbé válik, a tej alig akar elindulni kifelé. Az alkoholosan szoptatott babák általában hamarabb álmosodnak és alszanak el, de rövidebb ideig is tart a pihenésük.

Az alkohol tehát hatással van a kisbaba fejlődésére. Ez kifejezetten igaz azokra a babákra, akiknek az élete első három hónapban az anyukája naponta megivott egy pohár italt. Ezek a babák egy éves korukra mérhetően elmaradnak a velük egyidős társaktól.

Az is az igazsághoz tartozik, hogy egészen pontosan senki sem tudja, hogy az alkohol hogy hat a babákra, így hát bölcs dolognak tűnik tartózkodni a fogyasztásától, legalábbis az első hónapokban. Az a minimum, hogy a baba három hónapos koráig az édesanya egyáltalán ne fogyasszon alkoholt, ha szoptatni akar.

A megengedett mennyiség

Ebben a kérdésben sem lesz soha egyetértés, orvost lehet találni azon az oldalon is, ahol azt mondják, hogy hetente egy kicsi pohárka miatt még nem kell lemondani a szoptatás örömeiről. De a másik oldalnak is igaza van, amikor azt mondják, hogy semmi értelme kockáztatni némi jókedvért a saját gyermekünk egészségét, jövőjét. Így hát jobb a biztonság.

Az alkoholt teljesen tiltók szerint az elfogyasztott alkohol nem tűnik el az anyatejből, bármennyi idő is telik el közben, hanem egyenesen a baba gyomrában köt ki. Ezt megakadályozni fejéssel és a tej kiöntésével lehet.

Az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függően még az is lehetséges, hogy nem egy, hanem két szoptatásnyi tejet is ki kell önteni. Ha az alkoholról képtelenségnek tűnik lemondani, akkor még az is jobb megoldás, ha a baba nem szopik, mert a rendszeres alkohol, akármilyen kicsi mennyiség is, árt a fejlődő idegrendszerének.

A másik véleményen lévők szerint van biztonságos módja is egy pohárka finomság elfogyasztásának. Szerintük nagyjából két órát (egyénenként változó!) kell ahhoz várni, hogy az alkohol kiürüljön a szervezetből. A véralkoholszint (és az anyatej alkoholszintje) az első másfél órában a legmagasabb, de ez az idő természetesen mindenkinél más és más. Ahogy az is személyenként változó, hogy az alkohol mennyi idő alatt távozik a szervezetből.

Tehát időzítheted úgy a jókedv csinálást, hogy előre tudod, a babát nem fogod szoptatni az elkövetkezendő órákban, pl. ha éjjel már nem kell etetned őt. De még így is a legbiztonságosabb, ha az italozás előtt lefejed a tejet, és azt kapja a baba, vagy tápszert adsz neki. Ne feledkezz meg arról sem, hogy az alkoholtartalmú italod előtt igyál egy nagy pohár ásványvizet, többek között hígít, így csökkenti az alkohol mennyiségét a vérben és az anyatejben is.

Sokat akarsz inni?

Minél többet iszol, annál tovább tart, míg az alkohol kiürül a szervezetedből. Ez tehát már egyáltalán nem biztonságos. Ebben az esetben sokkal jobb, ha a baba előre lefejt tejet, tápszert kap, te pedig fejsz és kiöntöd.

A szoptatáson túl is van ok, ami miatt kerülni érdemes az italozást: nem tudsz a gyermekről megfelelő biztonsággal gondoskodni, ha nem vagy józan. Ha tehát ittál, a babának jobb a kiságyban. Ráadásul ittasan nehéz észnél lenni, mert a baba sírása így még idegörlőbb lehet, mint józanul, csak a reakció tuti nem lesz megfelelő rá.

De a sörtől több lesz a tej!

Lehet, bár hiába több a tej, ha nem akar megindulni. Így mégsem teljesen igaz, hogy a sörfogyasztás, vagy bármilyen más alkohol segít a szoptatásban. Az alkohol egyik hatása, hogy dehidrálja a tested, sok folyadékot veszítesz, másrészt a hormonokra is hatással van, lásd feljebb. Ha hiszel a sörben, akkor az alkoholmentes változat is tökéletesen megfelelő.

Megjegyzem: én is söröztem keményen (természetesen alkoholmenteset), miközben fejtem és fejtem, teáztam, megint fejtem, bogyót ettem… tehát a szándék, elkeseredés érthető. De az alkohol nem megoldás.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!