Joghurtot otthon is könnyen készíthetsz, tudod, mi került bele, hogyan készült, ezért biztonságos és egészséges lesz. A kicsi akár minden nap kaphat belőle korának megfelelő mennyiséget, ha szereti. Ettől függetlenül ne maradjon ki az a lépés, hogy az első próbálkozás előtt a védőnő vagy gyerekorvos véleményét kikéred.

Nagy általánosságban 6 és 10 hónapos kor között szokták javasolni az első kóstoltatást, de ez sok mindentől függ. A baba egészségétől, a családban jelenlévő allergiáktól és bőrproblémáktól, a gyermekorvos ajánlásától, és leginkább az anyai ösztönödtől. Ha még nem érzed rá készen a gyermeked, ne add neki.

A többi szilárd ételt, amiket kóstoltatsz, néha helyettesítheted joghurttal. Keverhetsz bele zöldségeket, gyümölcsöket, amik a korának megfelelőek, evett már és ízlenek neki. Így biztos lehetsz abban, hogy egy csomó fontos tápanyag is bekerül a szervezetébe, érdekes és változatos lesz, és nem utolsó sorban nem lesz tele idegen anyagokkal.

Joghurtot tehén-, kecske- vagy juhtejből is lehet készíteni. Leginkább és legtöbben a tehéntejet használják alapnak, másoknak más a véleményük, és előnyben részesítenek másféle tejeket. Ez a te döntésed, tudjon róla a gyerekorvos, és láss neki. A legjobb, ha teljes tejet választasz, de legalábbis minél magasabb zsírtartalmút. A házi tej egyre több helyen beszerezhető, de azért a forrást nem árt ismerni.


Joghurt házilag

Joghurt házilag

A tejhez először élőflórás joghurtot kell keverni.  Oltóanyagként a továbbiakban a saját joghurt használható lesz.

Röviden a lényeg (más nálam profibban le írja, adom a linket): tejet felforralni, hagyni kihűlni. Egy üveg (vagy más edény) aljába mehet az élőflórás joghurt, rá a tej, és lefedni, várni. A végén ízesíteni és megenni. Én a sajátomat ez alapján készítettem el: Saját házi joghurt recept. Ne kapj szívrohamot, nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik :).

Természetesen kaphatóak a boltban is babáknak készített joghurtok, ha nincs időd vagy kedved pepecselni. Sok közülük laktózmentes, hogy ne okozzon problémát. Ha ezeket választod, az is a te döntésed, és senkinek sem tartozol magyarázattal.

Ha mégis úgy döntesz, hogy te fogsz pepecselni, alaposan vizsgáld meg a savanyúságot. Ha kell, gyümölccsel lehet édesíteni, vagy nyírfacukorral, mézzel nem ajánlott egy éves kor alatt. A (leendő) fogak védelmében a nyírfacukor a leggyakoribb választás.

A joghurt olyan mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek nem csak a felnőtt gyomornak tesznek jót, hanem a babáénak is. A joghurt segíthet csökkenteni pl. a hasmenés előfordulásának gyakoriságát. Egészségesen tartja az emésztőrendszert, ami a később egyre megterhelőbb ételek bevezetésénél nagyon fontos lesz.



Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!