A legújabb javaslatok szerint a tej bevezetése másképp, más időpontban és más mennyiségben ajánlott, mint ahogy eddig, akár néhány évvel ezelőttig javasolták.

Tulajdonképpen nem meglepő, a tejre (alkotóelemeire) is sokan allergiásak, így szinte természetes, hogy bizonyos időszakonként újragondolják az ajánlásokat.

A kutatók, orvosok nézetei folyamatosan változnak. Amikor mi kicsik voltunk, nagyon hamar kaptuk a harmados, feles tejet, majd a frissen fejt tejjel is megkínáltak, hogy „milyen finom, még langyos!”.

Ezért mondják sokan, hogy ha nekünk jó volt, a gyerekeinknek is jó lesz. Amire pedig a szokásos válasz az, hogy minden megváltozott azóta, a mi babáink más világban nőnek fel.

A tej bevezetése: mikor, mennyit és hogyan?

Hivatalos vélemény több is van. Még jelenleg is a legtöbben a tehéntej bevezetését szigorúan egy éves kor utánra teszik, de javasolják, hogy a gyermek 3 éves koráig halasszuk, vagy csak minimális mennyiséget adjunk.


Ahol nincs allergiás a családban, ott engedélyezett, hogy másfél éves kortól kezdve forralt tej formájában adjuk a tejet, egyre növelve a mennyiséget. A kezdő mennyiség 30 mg forralt majd visszahűtött tejet jelent. Ha semmilyen probléma (kiütés, megváltozott széklet) nem jelentkezik, akkor akár duplázni is lehet.

Egy másik verzió a tej bevezetésére

Eszerint a glutén bevezetésével nagyjából egy időben, tehát 4-7 hónapos kor körül kell kezdeni adagolni a babáknak a tejet, két-három naponta éppen csak egy keveset. Oka is ugyanaz, mint a glutén esetén. Hogy forralva vagy hidegen, az ekkora mennyiségben gyakorlatilag mindegy. (Köszönet az infóért Szőke Gabi védőnő-anyukának.)

Ebben a verzióban a legjobb módja a tej bevezetésének: 6 hónapos kor után, tejtermék formájában (ez lehet sajt, túró például), vagy tehéntej főzéshez használva, kis mennyiségben. 12 hónapos kor alatt határozottan nem javasolt nagyobb mennyiségű tejet adni a kicsinek.

Akik már kapnak tejtermékeket:

A tejtermékekből nincs pontosan meghatározva, hogy mennyit szabad, vagy mennyit kell ennie a kicsinek egy nap. Jó dolog minden nap megkínálni valamivel, sajttal, vagy joghurttal, de ha mindkettőből eszik egy nap alatt, akkor sem lesz semmi baj.

Amire figyelni kell, hogy ne legyen a tejtermékek miatt egysíkú az étrend, jusson hely a gyümölcsnek, húsnak is. Nem kell túlbonyolítani a kérdést, ha kéri, és meg is eszi, akkor rendben van.

Csak folyamatosan figyelni kell, hogy tudd, mit evett, mikor és mennyit, ha kiütése lesz, vagy hígabb széklete, akkor tudd kikövetkeztetni, hogy mitől van.

Általános javaslat szerint lehet adni:

  • kiegészítésként joghurtot (natúr), túrót, sajtot 7-9 hónapos kor körül, önálló ételként ezzel is várjuk meg az egy éves kort
  • tejet, tejfölt, tejszínt egy éves kor fölött
  • kefírt, kecsketejet viszont csak másfél éves kor után.

Tehén vagy kecske?

Amivel kezdesz, az legyen a tehéntej. Ha sokáig csak kecsketejet kap a gyermek, akkor az eredménye vashiányos vérszegénység lehet. Kiegészítésnek, egyszer-egyszer jó, ha nem allergiás a baba, és a tej biztos helyről származik.

Hogy milyen magas zsírtartalmú tejjel kell kezdeni, az is gyakran felmerülő kérdés. A teljes tej címén gyakran vesszük a 3,6-os tejet, de az túl zsíros, amire nagy mennyiségben nincsen szükség. Kezdeni a 2,8-assal érdemes, és azt is csak nagyon fokozatosan.

A tej ellenében

A hivatalos ajánlás szerint a csecsemőknek azért nem szabad túl korán túl sok tejet adni, mert asztmatikus légúti tüneteket, hasmenést, kiütéseket, fehérjeallergiát okozhat.

A tejben a kisbabák számára túl sok a fehérje, a nátrium és a kálium, kevés az E-vitamin, a vas, és az esszenciális zsírsav. Az emésztésükre nézve megterhelő a tejfehérje és a tejzsír.

Tej bevezetése

A tej és tejtermékek bevezetésének a lényege tehát (legalábbis ahogy én látom): mást mond az idősebb orvos, aki egy csomó váltást, új ajánlást látott és kipróbáltatott már, mást mond a frissen végzett védőnő, mást az anyák, nagyszülők, és a kisbabás szakkönyvek is.

Ilyenkor egy dolgot lehet tenni: válassz ki egyetlen forrást, akiben megbízol, és ne törődj azzal, hogy a többi mit mond. Mindnek nem lehet megfelelni.
Vedd figyelembe még, hogy mit mond az anyai ösztönöd, és mit tudsz a családban eddig előfordult esetleges allergiákról. A végén pedig a kikombinált döntésedet ne „engedélyeztesd” mással is, semmi értelme.

Amire a tej bevezetésekor figyelj – összefoglalva

  • Egy éves kor alatt ne adj nagy mennyiségű tehéntejet, mert vashiányhoz vezethet, túlterhelheti a veséjét.
  • 3 éves kor alatt (és egy éves kor felett persze) ne adj egy nap fél liternél több tehéntejet, és egyáltalán ne kecske- vagy növényi tejet.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!