Úgy hangzik, mint egy mese címe, nem? De ez most másmilyen történet, és a baba pocakjáról szól. A hozzátáplálással kapcsolatban mindig sok a kérdés. Teljesen normális, az anyák nem változnak (ahogy az ajánlások állandóan), mindig a legjobbat akarjuk, és persze tökéletesen csinálni.

Táblázat, magyarázat és ellenvélemény rengeteg van, és talán nem meglepő módon országonként is nagy köztük az eltérés. A lényeg: olvass, gondolkodj, érezz, és tedd azt, amit az ösztönöd helyesnek tart. Légy nyugodt, bárhogy is döntesz, mindig lesz, aki megdicsér és egyetért, és mindig lesz olyan is, aki elítél és jobban tudja.

De a hozzátáplálással kapcsolatban sem más véleménye a döntő, hanem a baba: hogy mit örökölhetett tőletek, a szüleitől, és tágabb értelemben a felmenőktől, milyen allergiái lehetnek, milyen az emésztése, hová született, milyen szokások és körülmények közé, és milyen problémák azok, amikről feltételezhető, hogy nála is megjelennek majd.

Mindent nem tudsz kivédeni, de ha figyelsz a babára, az adottságaira, tudni fogod nagyobb részt, hogy mivel vigyázz. Ha megnézel egy csomó táblázatot, rádöbbensz, hogy szinte mindenről tud valaki mondani olyasmit, amit nem szeretnél a gyermekednél tapasztalni.

Vagyis mindennek van valami mellékhatása is. Amit viszont neked kell tudnod, hogy az adott egyéb hatás jó-e vagy sem. Kezdjük konkrétan a banánnal, és folytassuk a gesztenyével és a vízzel.


Hozzátáplálás: a banán, a gesztenye, és a csap- vagy kútvíz

Banán

A banán néhány táblázatban a hét hónapos kortól adható ételek között szerepel, máshol csak mennyiségi megkötéssel lehet adni, megint mások 1 éves kor után javasolják csak, és olyan is van, aki teljesen tiltólistára tenné a baba érdekében.

  • A védőnőnk szerint a banánról azt tanítják, hogy egy éves kor felett kell adni, mert sok benne a méreganyag. Hogy meddig tanítják így, az persze kérdés, mert akár évente is változtatják az ajánlásokat.
  • Más szerint 6 hónaposan már pürében más étellel együtt nyugodtan adható.
  • Megint más szerint nem ajánlott a magas káliumtartalma miatt. Igen, magas a káliumtartalma. De mennyi banánt adnál a babának egy nap, egy héten? A túl sok kálium fogyasztása vese- ill. szívproblémákat okoz, de az nem igazán valószínű, hogy egy banántól bárkinek bármi más problémája lenne az esetlegesen előforduló szoruláson kívül.
  • Igen, a banán sokaknál székrekedést okoz (ez a fentebb említett mellékhatás), de ez nem azt jelenti, hogy akkor te se add a babádnak. Sőt, ha a babád hasmenésre mondjuk hajlamos, akkor neki éppen hogy jó lesz a banán.

A helyzet a banánnal az, hogy a magjai allergizálnak, és tudjuk, hogy mivel itthon nem terem meg, messziről és ezért még éretlenül hozzák be hatalmas konténerekkel az országba.

A fő probléma az, hogy érlelő üzemekben mérgező érlelőgázok segítségével érlelik be, ami nem csak a héjába, hanem a húsába is átkerül (valamennyire). Ezért tartják az egyik legkárosabb gyümölcsnek, és nem csak a babára nézve. De ez igaz a narancsra is.

Hozzátáplálás: a banán, a gesztenye, és a csap- vagy kútvíz

Hozzátáplálás gesztenyével

A gesztenye szintén a gyakran kérdezett ételek között van, nem is az időpontja miatt, sokan inkább elkészíteni nem tudják.

A legjobb (vagy inkább legegyszerűbb) megoldás a fagyasztott gesztenyemassza, aminél fontos kitétel, hogy ízesítés nélküli legyen, se nádcukor, se semmi. Keverheted almával, körtével, főtt krumplival, rizzsel, csirkemellel, vagy akár meggyel, túróval. Pürésíted, kevered, és kész is. Az elkészült ételek finomak és táplálóak is lesznek.

Víz a csapból és a kútból

Érdekes kérdés, hogy mikor adhatsz a babának csapvizet, vagy kútból felhúzott vizet.

Az ajánlás az, hogy csapvizet kaphat néhány hónaposan is, amikor már eszik gyümölcsöket, zöldségeket, csak fel kell forralni. 1 éves kora után viszont már nem muszáj felforralni, rajtad áll.

Vannak az országban olyan területek, ahol a magas nitráttartalom miatt 1 éves korig tilos adni a csapvizet, erről a védőnő ad tájékoztatást még terhesség alatt. Ha a nitrát tartalom nagyon magas, akkor még forrás után sem lesz iható víz, ebben az esetben terhesen sem szabad inni belőle.

A fúrt kút vizét jobb bevizsgáltatni, ennek ára területenként eltérő. Lehet a fúrt kút vize látványra kristálytiszta, de bevizsgálás után kiderülhet, hogy magas a nitráttartalma, és akár egyéb ásványi anyagok is nagyobb koncentrációban találhatók meg benne.

Az ANTSZ vizsgálatának végeredménye, szakértői véleménye azt is tartalmazhatja, hogy gyermeknek még fürdésre sem ajánlott. A bevizsgálásnál max. 24 órával azelőtti lehet a víz, de a legjobb, ha 12 órás. A menete annyi, hogy teletöltesz egy flakont, amit 12 órás állás után kezdenek el vizsgálni. Bővebb információt az ANTSZ-nél tudnak adni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!