Azt már tudjuk, hogy a BLW (igény szerinti hozzátáplálás) lényege az, hogy a baba kb. 6 hónapos korától kezdve válogathat a neki kínált szilárd falatkákból. Ezt a folyamatot ő irányítja, ő dönti el, mit tetszik neki, mit akar megkóstolni, és mi nem szimpatikus akár kinézete, állaga, akár illata miatt.

Hogy mit adjunk a babának, mivel kezdjük a hozzátáplálást ezzel a módszerrel, gyakran felvetődő kérdés. A másik idetartozó téma, hogy hogyan is kellene az ízek keveredését megoldani.

BLW: az első falatok

Amit biztosan nem szabad: azokat, amiket egyébként sem adnál. Nem szabad adni cukorral és sóval dúsított, túlfűszerezett, felnőttek számára (is káros) készült ételeket.

A helyes táplálkozásra vonatkozó irányelvek ugyanazok minden babánál, akárhogy is kezdi az anyukája a hozzátáplálást. Ideálisak kezdetnek a gyümölcsök, zöldségek, majd a hús, és a többi egymás után.

Az igény szerinti hozzátáplálás (BLW) elméletében elvileg nem kell megkötni más módon a kínálható ételeket miután a baba elmúlt fél éves. Ez alól kivételt képeznek azok a babák, akiknek a családjában van allergiás betegség, vagy emésztőrendszeri problémák, és akik valamilyen betegséggel születtek, vagy koraszülöttek.


Mivel azonban a hazai ajánlások ettől az egész módszertől jelentősen eltérnek, én azt mondom, válogassuk meg az első falatokat ésszel. Semmi sem indokolja, hogy az igény szerinti hozzátáplálás jegyében pacalpörkölttel kínáljuk a 6 hónapos babát.

Össze lehet válogatni azokat az ételeket, amelyek az adott korban az itthoni javaslatok szerint is adhatóak. A különbség annyi, hogy nem pürésítve, összekeverve a különböző ízeket, hanem falatkákban, egymás mellett kínálva őket, hogy a baba választhassa ki a számára szimpatikusat.

A gyümölcsök és zöldségek amúgy is az elsők között ajánlottak, a nagyon keményeket annyira kell megfőzni, hogy könnyedén elrághassa akár fogak nélkül is.

Ezt jó tudni: (bár a tapasztalat úgyis megtanít rá) nem kell fog a harapáshoz és a rágáshoz, nagyon jól elvannak és megoldják az ínyükkel is. Így tulajdonképpen te döntöd el, hogy miből ehet, ő meg azt, hogy a választékból mit fogyaszt el.

Méretek: kis falat vagy nagy falat?

Nem kell apróra vágni, főleg az elején nem. De ez megint babafüggő. Az én lányom kicsi falatkákat akart, mutatta, hogy túl nagy. A szomszédom fia meg egyben kérte az almát, krumplit, répát, és rágcsált, harapdált, még inkább reszelgetett belőle.

Kell-e itatni mellette?

Ha még rendszeresen, a saját igényeinek megfelelően szopik, akkor továbbra is használhatja azt a tényt, amit már tapasztalatból tud, hogy a szoptatás elején jön a hígabb, szomjoltó tej, és a végén a zsírosabb „étel”.

Ettől függetlenül jó dolog megkínálni (szerintem szigorúan vízzel, de nem kötelező), és vagy elfogadja, vagy nem. Ha pedig nem szopik már mindegy, milyen okból, akkor mindenképpen inni is fog.

BLW

Keverjük vagy ne keverjük?

A jelenleg itthon érvényben lévő ajánlások szerint egyszerre egyféle ízt, ételt több napon át kell próbálgatni. Egyrészt azért, hogy kiderüljön, ízlik-e, de sokkal inkább azért, hogy az is kiderüljön, nem okoz-e valamilyen galibát a kicsi szervezetében. Ha egyszerre csak egyféle újat kap, könnyű a bűnöst felfedezni.

A BLW egyik fontos eredménye, hogy azok a babák, akik válogathatnak, és otthagyhatják azt, ami nem tetszik, nem félnek az újtól, és nem fognak egy csomó mindent elutasítani csak azért, mert egy valami nem ízlik.

Hajlandóak megtapogatni, megnyomkodni, és végül megkóstolni csaknem mindent. Ebben az esetben a keverés látszólagos, mert a tányéron ugyan egymás mellett vannak az ízek, színek, formák, de megenni külön lehet és kell őket. A szájában nem fog keveredni, csak ha ő úgy akarja.

A pürénél az a gond, hogy amikor már nem csak egyfélét kap, akkor összekeverednek az ízek, és nem tudja csak azt kiköpni, amelyiket nem kedvel, ezért az egészet nem eszi meg, mert egyben nem ízlik.

Összességében mindenből ki kell választani a baba számára legmegfelelőbbet. A kora szerint megfelelő ételt a neki megfelelő módon tálalni.
Ha ez püré tálkából, akkor úgy. Ha kisebb vagy nagyobb falatok tányérról, akkor meg úgy. Az is lehetséges, hogy valamit összetörve, vagy pürében kér majd, mást meg darabokban. Az én lányom a banánt sokáig nem ette darabokban, amikor mást már igen.

Egy a lényeg: találd meg a legoptimálisabb megoldást elsősorban a babának, de azért neked se legyen kínszenvedés.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!