Ma már egyre többet lehet hallani, olvasni az igény szerinti hozzátáplálásról. Sokan vagyunk, és talán te is közénk tartozol, akiknek fogalmunk sem volt róla az elején, hogy mit is csinálnunk, csak az ösztönünket és a gyermekünket követtük. A ma itthon alkalmazott, és hivatalos ajánlással bíró módszerektől jelentősen eltérő dologról van szó, a BLW-ről.

Miről van szó egyáltalán?

A BLW a baby led weaning rövidítése, ami az igény szerinti hozzátáplálást jelenti. A lényege nagyon egyszerű: a babát nagyjából 6 hónapos korától kezdve kínálgatjuk szilárd ételekkel, ő így önállóan kezd enni. Nem az anya dönt, hogy mikor miből mennyit eszik a gyermeke, hanem a kicsi irányítja a folyamatot. Ez idáig egyszerűnek hangzik, csak egy csomó kérdést felvet.

  • Mit kaphat? 
  • Hogy tudja megenni, ha nincs foga?
  • Mennyire biztonságos?
  • Tutira jóllakik?
  • Mi lesz a folyadékszükségletével?
  • Mi van, ha nem csak anyatejes a baba? Vegyes táplálású és tápszeres babákkal nem lehet próbálkozni?
Ezek csak a legfőbb kérdések, amik általában felmerülnek, ha szó kerül az igény szerinti hozzátáplálásról. Ez alól egyetlen igazi kivétel van, amikor ösztönösen vagy „véletlenül” így alakul, nem anyai döntés, neten való keresgélés következménye a próbálkozás.

Ami még sokszor felmerült beszélgetések folyamán, hogy a jelenleg itthon érvényben lévő ajánlások szerint egyszerre egyféle ízt, több napon át kell próbálgatni. Következett belőle a kérdés, hogy akkor most hogy is van, ha több mindent teszek a tányérjára, mi lesz az ízek keveredésével?

Te jártál már így?

Sok kismama jár úgy, hogy a baba szinte kinézi a szájából a falatot, vagy egyenesen elcseni a neki tetsző darabkát.


Akik nem az első perctől kezdve szándékosan így táplálják a kicsit, azok általában először megpróbálkoznak a hazai ajánlások szerinti módszerrel, a levekkel, a kiskanalazós pürés módszerrel, turmixolás, kóstoltatás, hűtés, melegítés … és végül többször a kukában landol a nagy gonddal készített babahami.

A bébiételeket sem minden baba szereti, amelyikük igen, az sem minden fajtát, minden ízesítésűt. Tehát próbálgatni, kóstoltatni azt is kell, hűtőbe tenni, melegíteni, és végül sokszor szintén kidobni.

Az igény szerinti hozzátáplálásban az a szép, hogy a baba igényei szerinti tempóban, ízekkel, falatokkal történik, de az anya döntése is érvényesül. 🙂

Ez olyan, mint amikor a kislánynak azt mondod, válassz, mit szeretnél felvenni, akkor nyáron biztosan pulóvert választ. De ha elé teszel két pólót, akkor ő dönt ugyan, de abból a választékból, amit elé tettél.

A hozzátáplálásnál hasonló a helyzet. Ha almát teszel elé, abból választ egy falatot. Ha almát és barackot, akkor azokból a falatkákból választ, ha magatoknak főzött, az ő igényeinek megfelelő ételt adsz, akkor abból szemezget majd.

A BLW előnye, hogy a baba szeret utánozni, hiszen így tanul a leghatékonyabban. És az étkezés is tanulás. Fejleszti is a babát, önállóbb lesz, az étkezések feszültsége a megnövekvő maszatban lesz jelen. De lássuk be, kiskanállal is könnyű maszatolni.

Ráadásul van egy nagyon lényeges apróság: a baba először nem eszi meg, amit elé teszel. Csak megpróbálja megfogni, csippenteni, összenyomkodni, érdekes, ha folyik a leve a karján, még jól fel is emeli, vajon meddig folyik? 🙂 Aztán esetleg a szájához emeli, nyalogatja, ízlelgeti. Az első alkalmakkor valószínűleg nem is fogja lenyelni, ehhez idő kell.

Tehát az első lépés, hogy ismerkedik az ételekkel, kinézetükkel, tapintásukkal, illatukkal, majd csak aztán az ízükkel. Az pürénél belekerül kiskanállal a szájába, és vagy ízlik neki, vagy nem, esetleg kihányja az első vagy az utolsó kanál után, de (legalábbis az első falatnál) semmiképpen sem ő döntheti el, hogy kéri vagy sem.

A BLW csak egy lehetőség

A hozzátáplálással is az a helyzet, mint minden mással: vannak módszerek, de nincsenek csodaszerek, amelyek minden babánál egyformán beválnának. A szélsőséges módszerek, a csak-egyféleképpen-próbálom-és-muszáj-sikerülnie-mert-szerintem-így-jó ( 🙂 ) dolgok egy gyermek esetén sem a legbiztosabbak.

A legjobb az odafigyelés, tapasztalás. Az első lépés a legtöbb családban az, hogy megpróbáljuk a hazai módszerrel (almalé, pürék kanállal) jóllakatni a csemetét, és vagy bejön, vagy nem. Ha működik is, egy idő után (minden babánál más és más időpontban) célszerű próbálkozni a falatkákkal.

Az igény szerinti hozzátáplálásnak is van néhány alapelve: a babának függőleges testhelyzetben kell lennie, tudjon és akarjon is fogni. A fogak megléte nem feltétel, nyilván nem kőkemény falatokkal próbálkozol.

BLW

Fontos, hogy a tisztán igény szerinti hozzátáplálással kapcsolatos kutatásokat csak kizárólag szoptatott, egészséges, időre született babákon végezték. Feltételezi, hogy az anyának bőven van teje, ami fedezi a gyermek szükségleteit addig is, amíg nem eszik normális, számottevő mennyiséget. Ez pedig nincs meg mindenkinél.
A cumisüvegből etetett babákra azt mondják, hogy nem ők irányítanak, hogy mennyit esznek, hanem az, aki eteti őket. Ez lehet igaz is, de nem feltétlenül az. Nem egyformák a babák. Az egyik megeszi az egész adagot, akkor is, ha majdnem kipukkad, utána fáj a pocakja, kihányja a nagy részét, a másik babát pedig lehetetlen megtömni.

Ezt egyetlen ember tudhatja, hogy milyen az ő babája, az édesanyja. Dönteni tehát (mint mindig) neked kell. Lehet tanácsot, véleményt kérni védőnőtől és gyermekorvostól, sőt kell is. És kell tapasztalatot kérni más anyáktól. Mindig van valami, amire nem gondolunk.

BLW kizárólag saját felelősségre!

Ha tudatosan kezdenél neki, először tájékozódj, olvasd mások tapasztalatait, kérd ki a gyerekorvos és védőnő tanácsát. Minden baba más, másképp fejlődik, mások az igényei. Ezért tanácsért fordulj az ösztönödhöz, a józan eszedhez, és azokhoz, akik ismerik a gyermekedet.

Tartsd mindig szem előtt, hogy ez is csak egy módszer, egy lehetőség, ami valakinek beválik, másnak egyáltalán nem. Nem szentírás, gondolkodás nélkül ne kövesd, mert a felelősség a tiéd.

Túl sok adatot, információt, ajánlást ezzel kapcsolatban még mindig nem lehet fellelni, a legbővebben kivesézve a témát itt találod.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!