A tetanusz elleni védőoltást nem kell 10 évente újra beadatni

Amerikai tudósok megállapításai szerint tévhit, hogy a diftéria és tetanusz elleni védőoltást 10 évenként újra és újra ismételni kell. A kutatásaik eredményei szerint a gyermekkorban kapott teljes alapimmunizálás egész életen át tartó védettséget ad.

A Clinical Infectious Diseases című folyóiratban publikálták tanulmányukat a portlandi OHSU (Oregon Health and Science University) munkatársai. Mark Slifka és kollégái 31 európai és észak-amerikai ország sok millió lakosának 15 éves intervallumban szolgáltatott adatait elemezve arra az eredményre jutottak, hogy nincs jelentős különbség a betegség előfordulási arányait tekintve az országok között aszerint, hogy a felnőttek számára az oltás ismétlése bevett gyakorlat vagy sem.

Mark Slifka állítása szerint a gyermekkori teljes alapimmunizálás egész életen árt tartó védettséget nyújt a tetanusz és a diftéria ellen egyaránt. Természetesen ennek feltétele, hogy a gyerekek a teljes oltássorozatot megkapják.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) jelenleg érvényben lévő ajánlása is azt mondja, hogy a felnőttek közül csak azoknak javasolt a diftéria és a tetanusz elleni védőoltás, akik gyerekkorukban valamilyen oknál fogva nem jutottak hozzá az összes védőoltáshoz. A CDC (Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ) ettől eltérően változatlanul javasolja a 10 évenkénti ismétlőoltás beadását mindenkinek.

A tetanusz elleni védőoltást nem kell mindig újra beadatni
A tetanusz (merevgörcs)

A tetanusz magyar neve merevgörcs, okozója a Clostridium tetani nevű baktériummal való fertőződés általában sérüléssel, állat harapásával, karmolásával, mély, szennyeződött sebbel, nyílt töréssel. Ez a baktérium az izmokat és az idegrendszert támadja és károsítja. Rohamokban izomgörcsök jelentkeznek, és fokozatosan izommerevség alakul ki, rossz esetben pedig a kialakuló légzési és keringési elégtelenség miatt halállal is végződhet.


A tetanusz elleni védőoltásról

Az alapimmunizálás csecsemőkorban történik. A teljes sorozat 3 részoltásból áll, melyek között 4 hét telik el. Akik felnőtt korukban kezdik a sorozatot, ők két oltást kapnak, 4-6 hetes időközzel. A nálunk érvényben lévő rend szerint 10 évenként egy emlékeztető oltás adása javasolt.

Az oltás mellékhatása lehet az oltás helyén megjelenő, átmeneti bőrpirosság, duzzanat, fájdalom, influenzára emlékeztető tünetek, esetenként a környéki nyirokcsomók duzzanata is.

Forrás: OUP, Nemzeti OltóközpontSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!