Az RSV a légúti óriássejtes vírus (Respiratory Syncytial Virus) rövidítése. Ha már nagy vagy és erős, akkor nem nagy ügy, de egy icike-picike babának akár az is lehet. Ez egy nem kötelező oltás, a legtöbb anyuka nem is értesül róla, hisz nincs is rá szerencsére szüksége. Vannak azonban olyanok, akiknek a terhességük nem volt problémamentes, a baba aprón és betegen született.

A törvény értelmében minden betöltött 32. hét előtt született kisbabának meg kell kapnia ezt az oltássorozatot. Mivel a vírus koraszülöttekre és bizonyos betegségekben (például szív- és tüdőbetegségekben) szenvedő csecsemőkre a legveszélyesebb, így elsősorban őket védik.

Sajnos nagyon sokan nem tudnak a lehetőségről. Sem a kockázatról, sem az oltásról, sem az áráról, feltételeiről. A tájékoztatás igen gyakran elmarad, ha a baba nem kifejezetten koraszülött. 36. héten, tüdőgyulladással született babánál fel sem merült. Az oltási kiskönyvben sincs benne.

Az anyukákat a neonatológus orvos szokta tájékoztatni az RSV kockázatáról, az oltás lehetőségéről és feltételekről. Mint írtam, nem kötelező élni vele akkor sem, ha az orvos ajánlja, de meggondolni mindenképpen érdemes. Aki nem tartozik az ingyenes oltásra jogosultak körébe, annak igen mélyen kell a zsebébe nyúlnia, de a leginkább veszélyeztetetteknek megfinanszírozzák.

Mi az RSV?

Egy légúti fertőzés, hasonlít az influenzához, évente visszatér. Nekünk nem lesz komoly bajunk tőle, de a kicsiknél súlyos alsó légúti fertőzések alakulhatnak ki. Kezelni a tüneteit lehet csak.


Megelőzni a szokásos odafigyeléssel (kézmosás, betegek, zsúfolt helyek elkerülése, stb.) és oltással lehet. Elkapni könnyű, cseppfertőzéssel terjed, elég egy tüsszentés hozzá, és ráadásul sokáig életképes a tárgyakon, kilincseken. Nem jó hír, hogy többször is elkapható.

Akikre igazán veszélyes

Az egészen kicsi, koraszülött babák, az ő esetükben akár végzetes is lehet. Ők a korai születés miatt kevesebbet töltöttek az anyaméhben, mint kellett volna, és a harmadik harmad egy (akár jelentős) részéből kimaradnak. Éppen ezért az akkor esedékes, méhlepényen átjutó védőanyagokból sem kapnak.

Veszélyeztettek a kis súllyal születettek, akiknek a tüdőszerkezetük fejletlen, bármilyen tüdőbetegségük van, és azok is, akik szívfejlődési rendellenességgel születtek.

Mindezektől függetlenül hajlamosabbak a komoly fertőzésre a nem szoptatott babák, akik dohányzó környezetben kénytelenek élni, rossz körülmények között.

Az RSV tünetei

 • Enyhe fertőzés esetén olyan, mint egy sima nátha: orrfolyás, tüsszögés, köhögés, enyhe hőemelkedés.
 • Súlyosabb esetben a kis légutak gyulladása is kialakul, emiatt várható: elesettség, gyengeség, köhögés, asztmatikus légzés, általános nehézlégzés, hőemelkedés.
 • Egyéb lehetséges tünetek: nehezebben etethető akár szoptatással akár másképp, kiszárad, kékül az szája, körmei.

Mit tudunk az RSV-oltásról?

Bizony, van ellene oltás, amit télen, amikor a fertőzés kockázata fennáll, havonta adnak (novembertől márciusig, áprilisig) öt adagban. Ez az oltás passzív, mert nem kórokozókat, hanem kész ellenanyagot tartalmaz. (Az aktív oltóanyagban van a betegséget kiváltó kórokozóból valamilyen formában.)

Éppen ezért a hatása nem tart sokáig, hamar kiürül. Emiatt van szükség a vírus támadásának idején a folyamatos oltásokra.

De tévedésben ne legyünk: a fertőzést magát nem akadályozza meg, hanem „csak” a súlyos szövődmények kialakulását gátolja. Mellékhatása általában nem igen van, csak a szokásos izomba adott szuri következményei várhatóak. De azért előfordulhat:

 • láz, nyugtalanság, bőrpirosság és duzzanat az injekció helyén, hasmenés
 • megfázás, köhögés, orrfolyás, nehézlégzés, hányás, bőrkiütés, a gyengeség, a székrekedés
 • nagyon ritka a súlyos allergiás reakció.

Az oltást a koraszülötteknek a kórházban adják be, de ha egyébként már “nem lakik ott”, akkor nem kell ott is maradni, épp csak egy megadott időpontban megjelenni. Ez általában úgy működik, hogy telefonálnak, hogy mikor kell menni, és akkor nincs vita, menni kell. Ha a kicsi közben megbetegedett, szólni kell az orvosnak.

A véralvadási zavarról általában tud az orvos, de sosem árt újra elismételni.

A különösen veszélyeztetett babák ingyen megkapják, ami hatalmas segítség, egy adag ugyanis 300 ezer Ft körül van.

RSV – oltás a koraszülötteknek

Akiknek ajánlják

 • Erősen ajánlott a 28. hét előtt született babáknak mindenképpen,
 • javasolt a 32. hét előtt születetteknek is,
 • akik a 35. hét előtt született épp járvány idején és még nincsenek fél évesek,
 • még nincs két éves, és volt BPD-je,
 • nincs két éves, és súlyos szívbetegsége van.

És persze megveheti az is, akinek a babája nem tartozik a szigorúan vett kockázati csoportba. Az ingyenes oltásnak szigorú feltételei vannak, ennek aktualitásáról az orvos tud biztosat mondani. Kérelmeznie az orvosnak kell, és igazolnia is kell, hogy a baba valóban jogosult és szüksége is van rá.

Különösen veszélyeztetettnek számítanak az 1000 gramm alattiak, akik három hónapig kaptak oxigént, és akiknek BPD-jük is volt. (A BPD a bronchopulmonalis dysplasia rövidítése, és a koraszülöttek krónikus tüdőbetegségét jelenti. Azokra jellemző, akiket sokáig lélegeztettek, hosszabb ideig kaptak oxigént.
Emiatt a tüdejük heges lehet, és náluk nagyobb a kockázata az asztmának, RSV-nek is.) Hogy valóban megkaphatja-e az ingyen oltást a baba, minden esetben az orvos dönti el.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!