Rotavírus elleni oltás: érvek és ellenérvek

A rotavírus elleni oltással kapcsolatban nem csak az a kérdés, hogy milyen mellékhatásai lehetnek, hanem hogy meddig véd, mennyibe kerül, egyáltalán van-e értelme.

Nem éppen sorrendben haladva kezdjük az egyetlen ellenérvvel, az árával: drága. Ha belefér a költségvetésbe, ez az egyetlen ellenérv sem létezik. Ha csak egy baba van egyszerre, akinek jó lenne megkapni, az kb. 45-50 ezer forintba kerül összesen a családi kasszának az oltóanyagtól és a vásárlás helyétől függően.

Talán, remélhetőleg nem lesz mindig így. Más országban a rotavírus elleni oltás a nem kötelező, hanem a választható, de ingyenes oltások közé tartozik (pl. Németország). Egyszer mi is eljutunk ide.

Oltás? Szokványos értelemben véve nem, mert nem szúrják meg a babát, hanem szájon át kapja meg az oltóanyagot. Ettől még persze az oltásokhoz tartozik, csak nem injekció, úgy semmilyen körülmények között nem adható be. Legalább egy jó már van benne.

Aztán van több jó is, nem csak az előbb említett egy. De ehhez nézzük nagyon röviden, amit a rotavírusról mindenképp tudnunk kell:


A csecsemő- é kisgyermekkorban jelentkező súlyos hányásos, hasmenéses betegségek leggyakoribb oka a rotavírus. A rotavírus könnyen terjed kézről szájba, fertőzött személyek székletével való érintkezés útján.

Van, akinél az általa kiváltott betegség enyhe lefolyású, azonban néhány kicsinél súlyos betegség alakul ki, erős hányással, hasmenéssel és életveszélyes folyadékvesztéssel, amely kórházi kezelést igényel. Előre nem lehet tudni, hogy kire hogy fog hatni.

Ezek alapján elmondható, hogy ha meg lehet előzni, tegyük meg mindenképpen. Ennek némileg ellentmondanak a szülői pénztárcák, de akinek belefér, én azt mondom, minden csecsemőnek javasolt az oltás, még pedig a lehető leghamarabb adható időpontban. Jó, nem csak én mondom, hanem a WHO, az ESPID, az AAP, és minden egyéb nagy név.

A rotavírus elleni oltások: Rotarix és RotaTeq

Ez a két rotavírus elleni vakcina kapható, közöttük érdemi különbség nincs, egyformán biztonságosak és hatékonyak a fertőzések csaknem 90 százalékát okozó, leggyakoribb 5 típus által okozott súlyos megbetegedés megelőzésében. Az egyetlen lényeges különbség, hogy a Rotarix picit olcsóbb, és csak 2 adag szükséges belőle.

Mind a kettő simán együtt adható a többi szintén életkorhoz kötött oltással (pl. DTaP, IPV, Hib, HBV, PCV13). Az oltás előtt és után semmi extra tennivaló nincsen, a szoptatás előtte és utána ugyanúgy mehet tovább.

Ha a baba koraszülött, de a 27. terhességi hetet sikerült betölteni, akkor 6 hetes kortól, testsúlytól függetlenül bármelyik oltóanyagot megkaphatja.

A legjobb, ha a baba a rotavírus elleni oltást a fertőzés előtt kapja meg. Ha mégis elkapta, akkor is érdemes beoltani, mert a természetes fertőződés nem alakít ki teljes védelmet, és mert mivel több típusa létezik a rotavírusnak, ezért többször el is lehet kapni.

Védettség és hatékonyság

Egyik oltás sem ad 100 százalékos védelmet, kár is várni, hiszen több törzs létezik, mint amennyi az oltóanyagokban található. És nem ad élethosszig tartó védelmet sem, viszont a fertőzés szempontjából legrosszabb csecsemő- és kisgyerekkorban (első 2 évben az oltások beadása után) véd. Ebben az életkorban a rotavírus-fertőzés miatti hányás, hasmenés a legveszélyesebb.

Nem kaphat a baba rotavírus elleni oltást, ha…

  • Ha valamelyik összetevővel szemben allergiás,
  • ismert vagy feltételezett immunhiányban szenved,
  • bélfejlődési rendellenessége van,
  • éppen beteg, hasmenéssel, lázzal,
  • és ha elmúlt 20 hetes és még nem kapott egyetlen adagot sem egyik oltóanyagból sem.

Rotavírus elleni oltás: érvek és ellenérvek

Rotarix

A Rotarix élő, legyengített emberi rotavírust tartalmazó vírus vakcina, amely védettséget ad a babának a rotavírus által okozott hasmenés és hányás ellen. A védettség kialakításához két adag elég.

Az első adagot 6 hetes kortól lehet a babának adni, és a két adag beadása között legalább 4 hétnek el kell telnie. Így 12 hetes korra már biztosítani lehet a védettséget.

A legeslegutolsó időpont, amikor el lehet kezdeni az oltást a Rotarix-szel, az a 20. hét, és legkésőbb a 24. héten pedig be kell adni a második oltást. Azért sokkal előnyösebb, ha mindkét adagot már a 16. hét előtt megkapja a baba.

A Rotarix háromféle formában kapható:
  • por és oldószer, amelyeket egy orális applikátorban kell belsőleges szuszpenzióvá alakítani;
  • belsőleges szuszpenzió egy előretöltött orális applikátorban;
  • belsőleges szuszpenzió egy összenyomható tubusban.

Az oltást szülő nem adhatja be, csak orvos, vagy nővér, orvosi rendelőben.

RotaTeq

A RotaTeq szintén szájon át alkalmazott oltóanyag, ami védelmet nyújt csecsemők és kisgyermekek számára a rotavírus-fertőzés okozta hasmenés és hányás ellen. A védettség kialakításához 3 adag oltóanyagra van szükség.

Az elsőt legkorábban 6 hetes korban, de legkésőbb 12 hetes korban lehet beadni. A következő adag beadása előtt legalább 4 hétnek el kell telnie. Így a védettség kialakulása legkorábban 16 hetes korban várható. Az utolsó oltást legkésőbb a 32. héten be kell adni.

Ha a baba RotaTeq-et kapott első alkalommal, akkor az az ajánlott, hogy az oltási sorozatot azzal is fejezze be, és ne más rotavírus elleni vakcinával.

Kockázatok és mellékhatások

A statisztikák és tanulmányok szerint az oltás biztonságos. Egyetlen jelentősebb mellékhatása a bélösszecsúszás lehet, ami rettenetesen ritka.

De ha az oltás beadása utáni 2 hétben hasfájás, hányás, véres hasmenés jelentkezik, azonnal orvoshoz kell menni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!