A rotavírus elleni oltás heves vitákat és indulatokat képes kiváltani: adassuk vagy sem, nagyon drága, nagy eséllyel úgyis elkapja a baba, akkor minek.

Nem is oltás a szó klasszikus értelmében, hiszen nem szúrással adják, hanem szájon át.

A döntésre elég rövid idő áll rendelkezésre, mert az utolsó adagját (akár két, akár három adagról van szó) 6 hónapos korig be kell adni.

A rotavírus elleni oltás

Érdekes, mert felső korhatáros oltás. Mindkettőt hat hetes kortól lehet adni, és az utolsó adagot 6 hónapos korig meg kell kapnia a babának. A részoltások között 4 hétnek el kell telni.

A rotavírus elleni oltást szájon át adják. Kétféle van belőle, Rotarix és RotaTeq. Az egyikben (Rotarix) emberi eredetű vírustörzset használtak, ebből kell két adag a védettség eléréséhez. Elkezdeni legkésőbb 20 hetes korban kell, hogy a második még beleférjen 24 hetes koráig.


A másikban (RotaTeq) szarvasmarha – ember eredetű vírustörzseket használtak, ebből három adagra van szükség, elkezdeni 6-12 hetes kor között kell.

A legjobbnak tűnik, ha a lehető legkorábbi lehetséges időpontban, a baba 6 hetes kora körül megkapja az első adagot. Bármelyiket is kapja a baba, a két oltást nem szabad keverni, amelyikkel elkezdték a sorozatot, azzal is kell végig csinálni.

Az oltások az Európában leggyakrabban előforduló törzsek ellen védenek úgy, hogy megakadályozzák a súlyos kiszáradással járó hasmenést. Nem az a lényeg, hogy a baba nem kapja el a fertőzést, hanem az, hogy a betegsége enyhébb lefolyású lesz.

A legnagyobb a kockázata a súlyos fertőzésnek 6 és 24 hónapos kor között van, addigra kell kialakítani a megfelelő védelmet. Az utolsó oltás után két héttel már hatásos a védelem a súlyos fertőzés ellen.

A rotavírus elleni oltás évekig (a két adagos 2 évig biztosan) véd, és ezért ajánlott is, mert minden gyermek elkapja ezt a fertőzést, aminek nagyon gyakran infúziós kórházi kezelés a vége.

Ez az oltás nem kötelező, az ajánlottak között szerepel. Csak receptre kapható, orvos írhatja fel. Mivel a vakcinát 2-8 °C között kell tárolni, a legjobb megoldás, ha közvetlenül az oltás előtt hozzuk el a patikából.

Ha az messze van az orvostól, akkor jó ötlet a hűtőtáska, még ha bután is néz ki. Rosszabb, ha tönkremegy… Otthon tilos beadni, csak az orvos adhatja a rendelőben, ahol a beadás után általában még fél órát maradni kell.

Beadható más oltásokkal együtt is, de ha szuris oltással egyszerre kapja a baba, akkor célszerű ezzel kezdeni, mert a síró csecsemő nem igazán akarja majd lenyelni a cseppeket.

Javasolt még, hogy a kicsi pocakja ne legyen pukkadásig az oltás idején, mert akkor szintén nem akarja majd lenyelni. De ettől eltekintve sem előtte, sem utána nem kell korlátozni a baba evését / ivását.

Nem adják be az oltást, ha az előző adagnál túlérzékenység alakult ki, ha a baba immunhiányos, ha lázas, hány és hasmenése van.

Az oltásra adott reakciók a következők lehetnek: láz, fáradtság, étvágytalanság, de általában semmilyen mellékhatással nem kell számolni.

Rotavírus elleni oltás

De a rotavírus elleni oltás drága!

Ez a leggyakoribb érv ellene, hiszen egy adag ára 17-21 ezer forint körül van, és akár kétadagos, akár háromadagos oltást kap a baba, bizony megterhelő a családi kasszának.
Nem mindenhol, de sok helyen a beadásnak is van ára, ez nálunk pl. 1500 – 2000 forint körül szokott lenni.

Ami tény az tény, ha a baba beteg lesz, az sem olcsóbb, iszonyú sok pelenka, egyéb kiegészítők, a családon végigmenő fertőzés miatt kieső kereset, a megoldhatatlan családi szervezés. Ez mind igaz. Ezért akinek telik rá, és nincs más ellenérve, az adassa be.

A másik eset, amikor nem telik rá. Teljesen mindegy, mennyire rossz a betegség, egyszerűen el kell dönteni, hogy az adott időpontban jut-e rá, és ez sokaknál nincs így.

Azért valakit elítélni nem lehet, hogy inkább kenyeret és pelenkát vesz. Sokan nem is merik bevallani, hogy azért nem kapja meg a baba az oltást, mert egyszerűen nem jut rá. Nem nem akarják kiszorítani, hanem tényleg nem tudják.

Sajnos sokan azt hiszik, hogy náluk rosszabb helyzetben senki sem lehet, és ha nekik ment, akkor mindenkinek meg kell tudni oldani. Nincs igazuk.

Lektorálta: Dr. Knüppel H.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!