Kötelező oltással az oltásellenességgel szemben

A kanyarómegbetegedések száma világszerte növekszik, a beoltottak aránya csökken: az EU és a WHO tenni akarnak ellene. Az EU egészségügyi biztosa drasztikus intézkedéseket sürget.

Az átoltottság csökkenése sok országban veszélyezteti a gyerekek életét. Európában gyerekek halnak meg elkerülhető betegségekben, mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Brüsszelben a Védőoltásügyi Világkonferencián.

Minden országnak erőteljesebben kellene a hamis információk és az oltásellenesség ellen küzdenie, sürget Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa a kötelező oltások mellett érvelt azokban az országokban, ahol csökken az átoltottsági arány.

Ha a járványügyi helyzetet nézzük és azt látjuk, hogy semmi esély egy gyors és átfogó oltási védelem elérésére, akkor az oltást kötelezővé kellene tennünk, mondta Andriukaitis a dpa hírügynökségnek Brüsszelben.


A gyerekeknek joguk van élni, és ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha a szülők ezt nem értik meg, fel kell tennünk a kérdést, hogy ki vállalja át a felelősséget. Természetesen a parlament és a kormány a felelős.

A WHO már régóta kongatja a vészharangot többek között a karanyós megbetegedések világszerte növekvő száma miatt. Az európai régióban 2019 első félévében nagyjából 90 ezer esetet regisztráltak. Ez már több, mint az egész 2018-as évben rögzített 84.462 eset.

Túl sok ember ült fel a tévhitnek, hogy a vakcinák a betegségeket okozzák ahelyett, hogy megelőznék őket, mondta Juncker.

Helyre kell állítani az oltásokba vetett bizalmat

Elterjedt az a tévhit is, hogy a gyógyszergyártók kampányolnak az oltások miatt csupán a profit miatt. Ez ellen is küzdeni kell. Vissza kell állítanunk az oltásokba vetett bizalmat, és ebben mindenkinek együtt kell működnie, mondta. Az oltás az orvostudomány történetében az egyik legfontosabb találmány, tette hozzá Tedros, a WHO főigazgatója.
Kötelező oltással az oltásellenességgel szemben
Egy kísérleti ebola elleni oltás segít Kongóban a halálos betegség terjedésének megfékezésében. Afrikai tesztekhez jelenleg egy Malária elleni oltás van. Tedros az új oltóanyagokba történő nagyobb beruházásokat követel, és több támogatást, hogy a konfliktusok vagy katasztrófák által sújtott övezetekben élő gyerekekhez  az életmentő oltóanyag eljusson.

A legszegényebbek és a leginkább rászorulók vannak a legnagyobb veszélyben, mondta. Az oltások megtörik az ördögi kört, ami a gyerekeket a szegénységben fogva tartja.

Forrás: PZSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!