Az agyhártyagyulladást és vérmérgezést okozó meningococcus elleni védőoltás a nem kötelező, de javasolt védőoltások közé tartozik. Ez egyben azt is jelenti, hogy az oltóanyag nem ingyenes, és a legtöbb helyen a beadása sem.

Amit a meningococcusról tudni kell

A járványos agyhártyagyulladás egy nagyon kiszámíthatatlan betegség, érte pedig a meningococcus nevű, több altípussal rendelkező (A, B, C, W, Y) baktérium a felelős, tehát nem egy vírus. Itthon leginkább a B típusúak okoznak megbetegedéseket, a C csoportú megbetegedések járványos időszakban kerülnek többségbe.

Az agyhártyagyulladást nehéz diagnosztizálni, rendkívül gyors a lefolyása, és akár életre szóló következményekkel is járhat. Nemzetközi szinten minden tizedik fertőzött beteg belehal a betegségbe a leggondosabb ellátás ellenére is.

Ezt a baktériumot a lakosság nagyjából 10%-a hordozza tünetmentesen. Megtalálható a torokban, ezért érthető, hogy milyen könnyű cseppfertőzéssel tovább adni. Ehhez elég egy tüsszentés, egy csók, egy korty más poharából.

A statisztikai adatok szerint leginkább az 1 évnél fiatalabb csecsemők vannak veszélyben. Ennek oka, hogy az anyai ellenanyagok védelmező hatása egy idő után lecsökken, és a kisbabák védtelenekké válnak a fertőzéssel szemben. Rajtuk kívül az 1-5 év közötti kisgyerekeket és a kamaszokat fertőzi. Nem járványos időszakban elsősorban 6 éves kor alatt fordul elő.


A meningococcus C baktérium okozhat vérmérgezést is, ha a vérkeringésbe jut. Ott a kórokozók gyorsan szaporodásnak indulnak, miközben mérgező anyagokat termelnek. Ezek a mérgező anyagok elzárják a hajszálereket, ami több szervet is károsít (máj, vese). Csökkenni kezd a vérnyomás, a bőrön bevérzéseket lehet találni. Ezután szövetelhalások alakulnak ki.

Halálozási aránya magas, egyéb következményei: szövetelhalás miatt végtagok elvesztése, csonkolása, agykárosodás, epilepszia, látás-, halláscsökkenés vagy -vesztés.

Gyermekorvosok és infektológus szakértők szerint a meningococcusfertőzés kialakulását meg kell előzni. Mivel ez egy nagyon kiszámíthatatlan, iszonyú gyors lefolyású betegség, ezért ellene csak a védettség időben történő kialakítása jelenthet segítséget, vagyis mindenkinek, aki kockázati csoportba tartozik, védőoltást kellene kapnia.

Jelek, tünetek

A meningococcus által okozott agyhártyagyulladás egy nehezen felismerhető betegség. Az első megjelenő tünetek többnyire ugyanis általános, a megfázás, influenza-szerű megbetegedésekre jellemző tünetek. Emiatt gyakran túl későn születik meg a diagnózis.

Ilyen első tünet például a magas láz, fejfájás, elesettség, étvágytalanság, nyugtalanság, hányinger nélküli és csillapíthatatlan hányás. Csecsemőknél ezeken kívül magas hangú sírás, nyöszörgés, az evés visszautasítása, a nehezen ébreszthetőség jellemző, később az észlelhetően kidomborodó kutacs. A lázas kicsit nehéz vizsgálni, nem engedi mozgatni a fejét.

Aki megfertőződött, hirtelen nagyon jó állapotból nagyon rossz állapotba kerül. A betegség előrehaladásával a súlyosabb tünetek is megjelenhetnek, ilyen a fényérzékenység, eszméletzavar, tarkómerevség, bőrvérzések.

A bőrön megjelenő pontszerű bevérzések vagy a nagyobb kiterjedésű bőrvérzések könnyen összetéveszthetőek más kiütéses megbetegedésekkel. Annak eldöntésében, hogy kiütésről vagy bevérzésről van-e szó, segíthet az „üvegpohárpróba” úgy, hogy nekinyomod finoman a poharat a bőrének, és ha nem tűnik el, akkor bizony nem kiütésről van szó. Ez az agyhártyagyulladás egyik nagyon súlyos formájára, a meningococcus vérmérgezésre utalhat.

Meningococcus elleni védőoltás

A meningococcus elleni védőoltás

A betegség megelőzésének legeredményesebb módszere a védőoltás. A B és C típusú baktérium ellen is létezik oltás, és van mr az A, W, és Y típusok ellen négy komponensű oltóanyag is. Mindemellett fontos észben tartani, hogy egyetlen védőoltás sem képes 100%-os védettséget garantálni.

Mivel a fertőzés csecsemőkorban a leggyakoribb, ezért a betegség védőoltással történő megelőzése az ő életkorukban kiemelt jelentőségű. Az oltási sorozat ilyenkor több, néhány héttel egymás után beadandó oltásból áll.

A csecsemőket a baktérium B és a C törzse elleni vakcinával is ajánlott beoltani. Ez két egymással nem helyettesíthető védőoltást kíván, melyek együtt adhatnak teljes védettséget.

Sajnos a vakcina által biztosítható védelem nem egész életre szóló, ezért a csecsemőkorban adott C típusú védőoltást 5-6 évente ajánlott megismételni, egészen 25 éves korig. Két éves életkorig a C típus elleni védőoltás 2017. január 1-jétől a két év alattiak számára támogatással elérhető.

A betegség másik lehetséges kórokozója, a gyakrabban előforduló, B típus elleni oltóanyag az állam által nem támogatott. És egyelőre nincs is szó arról, hogy támogatással juthatnánk a Meningococcus B elleni oltáshoz. A vakcina egyetlen adagja 27-40 ezer forint, s a védettség megszerzéséhez az oltási sor megkezdése alapján 3-4 oltásra van szükség.
Ha három hónapnál fiatalabb korban kezdik meg az oltási sort, akkor 3+1 oltást kaphatnak a csecsemők. Ha kettő helyett három hónapos korban kezdik el az oltási sort, akkor a 3+1 oltás helyett 2+1 oltást javasolnak, vagyis négy oltás helyett három is elég. 

Körülbelüli árak:

MenC ellen: NeisVacC, Menjugate 7- 10000 Ft
MenACWY ellen: Menveo, Nimenrix 13-15000 Ft
MenB ellen: Bexsero 27-40000 Ft

Az oltóanyagot hűtőben kell tárolni, és a legcélszerűbb közvetlenül az oltás előtt elhozni a gyógyszertárból. A legtöbb helyen kifizetés után szívesen tárolják a beadásáig.

Ha a babád koraszülött volt, 28 hétre vagy annál korábban jött a világra, az utóbbi oltóanyagok (Meningitec, Menjugate, NeisVac) beadásakor 3 napos megfigyelésre lehet szükség, mert megnő az apnoé kockázata, különösen, ha kórtörténetében a légzőrendszer éretlensége szerepel. Ezt az orvos fogja eldönteni, és eszerint kell cselekedni.

Mint minden vakcina, így ezek is okozhatnak mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezeket a javasolt oltás betegtájékoztatójában célszerű előre gondosan elolvasni.

Ezenkívül vannak, akik nem kaphatnak, és vannak, akik fokozott elővigyázatosság mellett kaphatnak ilyen oltást. Ezt minden esetben az adott vakcináról a saját orvos dönti el, javaslatot is ő tehet az oltás beadására vagy hanyagolására.

Hogy miért javasolt beadatni?

Mert nagyon veszélyes betegség, amely órák alatt elviheti azt, aki megfertőződött. A halálozási aránya magas, az életben maradás ára gyakran csonkolás. Ennek oka, hogy a véralvadászavar miatt elzáródnak a kis erek, a végső következménye pedig szövetelhalás.

Én javaslom a meningococcus elleni védőoltás beadatását, mert…

  • mert amikor a lányom kórházba került három hónaposan, megismerkedtem egy nagyon kedves és fiatal doktor nénivel. Beszélgettünk az oltásokról is, és elmesélte az agyhártyagyulladással kapcsolatos tapasztalatait. Kevés mai fiatal, tizenéves van beoltva ellene, és még mindig kevés kisbaba kapja meg az oltást.
    Ő személy szerint feleslegesnek tartotta, és nem is javasolta egészen addig, amíg a rendelőjébe nem ment egy 17 éves lány, iszonyú magas lázzal, fejfájással, sugárban hányt, mozogni már alig tudott. Még ott a rendelőben kómába esett. Azóta minden szülőnek automatikusan javasolja az oltás beadatását, mert ha a gyerek, fiatal nem jut időben (és igen rövid időről van szó) segítséghez, belehal.
  • mert a szülők által gyakran feltett kérdések (mit okoz az oltás, milyen kockázatai és mellékhatásai lehetnek az első a sorban) sorrendje hibás. Az első kérdés az, hogy mi ellen véd, és az mennyire veszélyes. A második az, hogy mi van, ha a te gyereked az az egy, aki meghal, ha nem védett. Ezek után következhet, hogy melyik a nagyobb kockázat: beadni vagy nem beadni.

Az ellenvélemények szerint felesleges beadatni sokezer forintért, mert csak néhány ember hal meg ebben a betegségben, míg autóbalesetben sokkal többen. Lehet. De mindjárt másképp fest a helyzet, ha az az egy ember a mi gyerekünk.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!