2019 őszétől kötelező az ingyenesen elérhető bárányhimlő elleni oltás a kicsik számára. Erre való tekintettel a védőoltások szükségességéről, azok fontosságáról tartott közvélemény-kutatást a Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2019 júniusában.

A közvélemény-kutatást a felnőtt magyar lakosság körében végezték, 1000, véletlenszerűen kiválasztott lakos számítógépes megkérdezésével. A kutatás eredményéből kiderül, hogy a válaszadók csaknem háromnegyede a védőoltások mellett foglal állást.

A magyarok elsöprő többsége a védőoltások mellett áll

A lakosság elengedhetetlennek tartja a védőoltásokat

A megkérdezettek válaszainak alapján a lakosság szerint elengedhetetlenek a védőoltások, és az egészség megőrzésének érdekében fontos, hogy a gyerekek oltásokkal való védelme minél hamarabb megkezdődjön.

Százalékokra bontva az eredmény a következő:


A válaszadók 74%-a szerint az oltások nélkülözhetetlenek az egészségmegőrzés szempontjából, plusz 15% inkább egyetért, mintsem nem ért egyet az oltások, mint védelem alkalmazásával. 9% csupán a válaszadók közül, akik ettől eltérő álláspontot képviselnek.

Amennyiben gyerekekről van szó, a lakosság még fontosabbnak ítéli a védőoltásokat. A megkérdezettek 93%-a szerint indokolt, hogy a gyerekek mielőbb megkapják a szükséges oltásokat, és csak 5% látja másképp ezt a kérdést.

A Századvég kiemelte, hogy a lakosság meghatározó többségének, számszerűsítve 88%-ának elvi szinten sincs ellenérzése az oltásokkal szemben. Az ellenzők tábora ennél a kérdésnél 10%.

Az összegzésben arra jutottak, hogy magyar lakosság kulcsfontosságúnak tartja az oltások alkalmazását, különös tekintettel a kisgyerekek esetében, és még elviekben sem kifogásolja a betegségek megelőzésének ezt a módját.

A kutatásból az is kiderült, hogy a fentiekkel összhangban a válaszadók 91%-a egyetért azzal, hogy 2019 őszétől kötelezővé teszik a bárányhimlő elleni oltást. Az intézkedést nem támogatók aránya 7 százalék.

Forrás: SzázadvégSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!