Influenza elleni oltás, a megosztó

Bár manapság az összes oltás megosztó, hogy használ, árt, szükséges, kinek az érdeke, ki profitál belőle, ki mit miért mond. Az influenza elleni oltás valahogy különösen ilyen. És mivel se nem kötelező, se nem fizetős (legalábbis nem mindenkinek), az ember lánya gyakran bizonytalan az ügyben.

Archív cikk, de lényegében mindig aktuális

Mondjuk egy utazás előtt kötelezően beadandó védőoltást senki sem tagad meg. Szépen tudomásul veszi, hogy ha utazni akar, akkor kell, a saját egészsége érdekében, és nem problémázik rajta.

De ez más. Egyszer csak jön a hír, hogy elérhető újra az ingyenes védőoltás az influenza ellen, mert még nincs járvány, de majd lesz, és akkor milyen jó, ha nem fertőzünk mindenkit össze, és nem leszünk annyira nagyon rosszul. Konkrétan ez az egyik:

Infektológus: érdemes beoltatni magunkat influenza ellenBudapest, 2017. október 24., kedd (MTI) – A 60 évnél idősebbeknek, a két évesnél fiatalabb gyermekeknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás, de mindenkinek érdemes beoltatnia magát, aki nem akar 3-5 napot lázasan feküdni, családtagjait, barátait, munkatársait megfertőzni – mondta Szlávik János infektológus főorvos az M1 aktuális csatorna műsorában kedden.

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa közölte: a vakcina a beadása után két héttel már védetté tesz az influenza ellen. A védettség természetesen nem százszázalékos, de súlyos influenzája semmiképp nem lesz annak, aki beoltatja magát – tette hozzá.

Szlávik János ismertetése szerint Magyarországon jelenleg nincs influenza megbetegedés. Az előző évek tapasztalatai szerint november-decemberben már lesznek megbetegedések, a járvány pedig általában januárban kezdődik, amikor a gyerekek a téli szünet után visszamennek az iskolába.

Rendszerint februárban van a legtöbb megbetegedés, az pedig, hogy meddig tart a járvány, többnyire az időjárás függvénye: ha hosszú a tél, márciusig is elhúzódhat az influenzaszezon.

Kitért arra: az influenza az egészséges immunrendszerű fiatalokra nem jelent veszélyt, de a rizikócsoportok tagjainál igenis veszélyes, akár halálos is lehet, ez látszik abból is, hogy Magyarországon minden évben februárban, a járvány tetőzésének időszakában hal meg a legtöbb ember.

Influenza elleni oltás, a megosztó
Ez pedig egy másik:

Ónodi-Szűcs: megérkezett az influenza elleni oltás a háziorvosokhoz

Budapest, 2017. október 24., kedd (MTI) – Megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a háziorvosokhoz, összesen 1,3 millió adag érhető el térítésmentesen – mondta az egészségügyért felelős államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján, egy VIII. kerületi háziorvosi rendelőnél.

Ónodi-Szűcs Zoltán felidézte, minden évben január körül éri el Magyarországot az influenza. Hozzátette: a védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség, ezért október végén kezdődik a kampányszerű oltás.

Elmondta azt is, térítésmentes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek, továbbá többek között az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők.

Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba. Emellett ingyenes oltásra jogosultak a munkájukból fakadó magasabb kockázat miatt például az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók.

Arra a felvetésre, hogy tavaly az ingyenesen rendelkezésre álló oltóanyagnak mindössze a fele fogyott el, azt államtitkár azt mondta, szeretné, ha ebben a szezonban az összes oltóanyagot felhasználnák, ezért fontos, hogy időben felhívják a figyelmet az ingyenes oltás lehetőségére.

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta azt is, az oltóanyag tartalmát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján állítják össze a szezon kezdetéig.
Az államtitkár azok számára is javasolja az influenza elleni védőoltás beadatását, akik erre nem jogosultak térítésmentesen. Számukra gyógyszertári forgalomban, orvosi rendelvényre érhető el az oltóanyag, körülbelül kétezer forintért.

Az influenzafigyelő szolgálat október első hetében kezdte meg működését. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának akkori tájékoztatása szerint a 2017/2018-as influenzaszezonban 1351 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján figyelik az influenzaszerű megbetegedések előfordulását területenként és korcsoportonként.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok rendszeresen küldenek légúti mintát virológiai vizsgálatra az influenzás panaszokkal hozzájuk forduló betegektől, így a beérkezett minták eredménye alapján hétről hétre nyomon követhető az influenzavírusok megjelenése és terjedése.

Ez egy hivatalos álláspont. Nem lehet azt mondani, hogy A hivatalos álláspont, mert ahány orvost megkérdeztem erről, mind más véleményen volt. Hogy az influenza elleni oltás kell-e, jó-e, pontosan kiknek ajánlott, és mikor érdemes.

Számomra zavaró, hogy amikor babát vártam, egyik terhességem alatt se kaptam meg, mert várandósnak a nőgyógyász szerint nem volt javasolt. És oké, hogy az első terhességem 2009-ben volt, de a második 2016-ban, vagyis tavaly. Közben pedig volt egy ilyen hír is.

Hozzáteszem, az influenza elleni oltás az, amit én még soha nem adattam be magamnak, és a családban se kapott meg senki. Az orvoslátogatók nagy része ellenzi, a nőgyógyász más mond, mint a háziorvos, és egyikük sem infektológus.

Én nagyjából oltáspárti vagyok, nem mindenben, de úgy általánosságban, az influenza elleni oltás mégsem a barátom. Másrészt barátnőm kislánya most elsős, asztmás és súlyos allergiás több mindenre, neki kifejezetten javasolt az oltás. Az ő esete elgondolkodtatott, mert tavaly, amikor nem kapta meg az oltást, majdnem belehalt az influenzába, és előtte években is nagyon megkínozta. Idén megkapja.

Szóval megint itt a lehetőség, hogy adassuk vagy sem, az ingyenes oltás (az idézetben van, hogy kinek ingyenes) elérhető, tessék szépen okosnak lenni, és dönteni. Mindenkinek kívánok valakit, akit megbízhatónak tart, ad a szavára, és segíti ebben a döntésben.

Hírek forrása: MTI1 hozzászólás

  1. Andrea

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!