Az influenza szezon kezdetével mindig elérkezik az ajánlások, vélemények és ellenvélemények ideje is. Oltassunk vagy ne oltassunk, ez itt a nagy kérdés. Ez a kérdés megosztó, és mivel nem kötelező jellegű oltásról van szó, mindenki saját maga döntheti el, hogy gyermeke megkapja vagy sem. Javaslat azért van.

Abban gyakorlatilag mindenki (WHO, CDC, ECDC-EU és a magyar szakemberek is) egyetért, hogy a 6 hónaposnál idősebb, egészséges és krónikus beteg gyerekeket indokolt oltani influenza ellen. Erre a célra a 6-35 hónap közötti gyerekek számára a Vaxigprip oltóanyagot biztosítanák ingyenesen, ha gyógyszertári forgalomban lenne. De nincs.

A mai helyzet szerint Magyarországon két megoldás közül lehet választani, az egyik a 3Fluart oltóanyag, és a Vaxigrip Tetra szuszpenziós injekció.

A Vaxigrip oltóanyag nem ugyanaz, mint az előzőleg említett Vaxigrip Tetra. Ez utóbbi itthon csak a 3 év feletti korosztály részére van törzskönyvezve. A korosztály kiszélesítésére elindult az eljárás, a lezárulása azonban csak jövő tavasszal, 2018. február-márciusban várható.

Ez tehát azt jelenti, hogy hivatalosan nincs forgalomban ma Magyarországon a kicsik (3 év alatti gyerekek) számára oltóanyag, viszont szakmailag indokoltnak látják az oltást. Ezért jelenleg a Vaxigrip Tetra oltóanyagnak megfelelő összetételű vakcina alkalmazását támogatják, mely számos fejlett országban forgalomban van és rendelkezésre áll a 3 év alattiak részére is.


A védőoltások, ezen belül az ajánlott védőoltások alkalmazásával kapcsolatos döntés továbbra is minden esetben az oltóorvos felelőssége, amelyet a szakma szabályai, a hatályos jogszabályok és az orvosi hivatás hippokratészi elvei alapján, minden esetben egyedi mérlegelést követően, a szülő/gondviselő beleegyezésével kell meghoznia.

Az előbbiekben vázolt szakmai megfontolások alapján a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság Vakcinológiai Szekciója és a Házi Gyermekorvosok Egyesülete Tudományos-szakmai Munkacsoportja egyértelműen támogatja a Vaxigrip Tetra alkalmazását 6-35 hónapos életkorban is, a 3 év felettiekével azonos indikációban. A javasolt dózis 0,5 ml, amely első alkalommal oltottaknak 4 héttel később ismétlendő.

Az eredeti ajánlás itt olvasható: Szakmai állásfoglalás a 6-35 hónap közötti gyermekek influenza elleni oltásával kapcsolatbanSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!