A HPV elleni védőoltás – kell vagy sem?

Hatékony és biztonságos? Megelőz és megnyugtat? Legyőzzük a méhnyakrák rémét a segítségükkel? A WHO (vagyis az Egészségügyi Világszervezet) vakcinabiztonsággal foglalkozó bizottsága 2007 óta folyamatosan ellenőrzi, hogy a vakcinák biztonságosak-e. A 2017-ben készült jelentésben pedig a HPV elleni védőoltásokat kiemelkedően biztonságosnak minősítette.

A HPV-ről sokat tudunk, és sok tévhit kering. Nagyon fontos kiemelni, hogy mivel a HPV-fertőzés nem gyógyítható, így csak a megelőzés marad. Ezért alkalmazzák hosszú évek óta a HPV elleni védőoltásokat szerte a világban. Védőoltásokat, mert több is van, amilyen a 4 komponensű, a 2 vagy a 9 komponensű vakcina.

A 2 komponensű a Cervarix, és a humán papillómavírus 16-os és 18-as törzsei ellen nyújt védelmet. Ez az oltás a két magas kockázatú HPV által okozott, a méhnyak, a szeméremtest és a végbélnyílás rosszindulatú elváltozásainak (rák és rákot megelőző állapot), és tartósan fennálló fertőzés megelőzésére szolgál. Adható 9 éves kortól, fiúknak és lányoknak egyaránt. 9 és 14 éves kor között 2 oltás, idősebb korban 3 oltás szükséges belőle.

A 4 komponensű a Silgard, ezt a vakcinát a HPV 6-os, 11-es, 16-os és 18-as törzsei által okozott méhnyakrák, végbélnyílásrák, genitális szemölcsök kialakulásának megelőzésére állították elő. Beadható szintén 9 éves kortól nemtől függetlenül. 9 és 13 éves kor között 2, ennél idősebbeknek 3 oltás szükséges.

A 9 komponensű a Gradasil9, ez már a humán papillómavírus 9 típusa (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58) által okozott megbetegedések ellen hivatott védeni, mint például a méhnyak, szeméremtest, hüvely, végbélnyílás rosszindulatú elváltozásai, genitális szemölcsök. Beadható szintén 9 éves kortól, fiúknál és lányoknál is alkalmazható, mégpedig az ajánlás szerint 3 adagban.


A HPV elleni védőoltás fiúknak és lányoknak is ajánlott

A HPV-fertőzést nem csak a lányok, hanem a fiúk is elkapják. A fertőzés átvitelében a fő szerep pedig a fiúké, férfiaké lesz. Éppen ezért fontos, hogy védjék magukat a fertőzéssel szemben, mert így egyúttal a partnerüket is védeni tudják. A HPV többféle daganatos megbetegedést is okoz (nemi szervek, gát tájéka, szájüreg), de ezek mellett hozzájárul a nem életveszélyes, de kellemetlen fertőző szemölcsök kialakulásához is. Ezeket mind figyelembe véve más országok oltásrendjéhez hasonlóan értelmes döntés a hasonló korú fiúk oltásának bevezetése is.

Az oltóanyagok az Európai Unióban törzskönyvezettek. Beadhatók később is, de a leghatékonyabbak a szexuálisan még nem aktív korúaknál, náluk még jó eséllyel meg lehet előzni a megfertőződést. Ezért a nemzetközi ajánlásokat figyelembe véve 11-12 éves korban javasoltak, így nálunk a hetedikes lányok kapják ingyen, mindenki másnak a patikában van lehetősége receptre beszerezni.  Fontos tudni azonban, hogy az oltástól függetlenül méhnyakrákszűrésre el kell járni.

A HPV elleni védőoltás - kell vagy sem?

Magához a vírushoz hasonlóan a védőoltással kapcsolatban is sok a bizonytalanság, hogy adassuk vagy sem. Pedig vannak országok, amelyek fényévekkel (évekkel, évtizedekkel) előttünk járnak tudásban és tapasztalatban. Ausztrália volt az első, ahol bevezették a HPV elleni védőoltást, és náluk a méhnyakrák gyakorisága, és az általa okozott halálesetek száma jelentősen lecsökkent.

Ők 2007-ben kezdték oltani a 12-13 éves lányokat, aztán az idősebbeket is, 2013 óta pedig a fiúkat is oltják. 10 év alatt eljutottak oda, hogy a legveszélyesebb HPV-törzsek előfordulása 92%-kal csökkent, a méhnyakrák és a rákot megelőző állapotok kialakulásának gyakoriságát pedig 7 év alatt a felére sikerült csökkenteni.

Nagyobb tapasztalattal rendelkezik nálunk (többek között) Ausztria és Németország is az alkalmazott védőoltásokkal kapcsolatban. Magyarországon a HPV elleni védőoltás 2014 óta van az immunizációs programban, és egyszerre csak egy korosztály kapja meg. Ahhoz, hogy a rákos megbetegedések száma látható csökkenést mutasson, sokkal több időre, 15-20 évre van szükség. Tehát nekünk még várnunk kell.

A HPV elleni védőoltás biztonságossága

Gyakran merül fel aggodalomként, hogy az oltás neurológiai betegségek kialakulásához járul hozzá. Erre nézve nem találtak bizonyítékot, dacára az évek során (2003 óta) elvégzett vizsgálatoknak, elemzéseknek, és nyomon követésnek. Sokan tartanak attól, hogy maga az oltás fogja a fertőzést terjeszteni, és emiatt várhatóan rákos daganatok alakulhatnak ki. Ez azonban nincs így, az oltóanyag nem tartalmaz vírust, csak annak egy kivont elemét.

A 9 komponensű vakcina esetén (ezt kapják a lányok hetedikben) 15 ezer ember bevonásával készítettek klinikai vizsgálatot az oltás biztonságosságáról, és mára több millió oltást adtak be, majd elemezték a hatásait. Nem találtak súlyos mellékhatást.

 Forrás: WHO, CDC, HPVdoktorSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!