HPV elleni védőoltás

A HPV elleni védőoltás oltási programként először Ausztráliában jelent meg, majd ezután több európai országban (mint Ausztria, Németország) is bevezették. A már kialakult HPV-fertőzést nem tudják gyógyítani, így a megelőzés (védőoltás formájában) kiemelt fontosságú.

Ráadásul tudni kell, hogy a fiúk, férfiak ugyanúgy fertőződnek vele, mint a lányok, nők, ezért a szakmai fórumok támogatják a fiúk oltásának bevezetését is, ami több országban már elfogadott gyakorlat.

Az alkalmazott vakcinák hatékonyak és biztonságosak a méhnyakrák kialakulásának megelőzése szempontjából, ezt a WHO folyamatosan ellenőrzi. Ennek köszönhetően a méhnyakrák előfordulása, és az általa okozott halálesetek száma jelentősen csökkent. A 9 komponensű HPV elleni védőoltás biztonságosságát egy komoly, 15 ezer személy bevonásával végzett klinikai vizsgálat igazolja.

Jelenleg két vakcina is forgalomban van, a 2 komponensű 2007 óta a legdurvább és leggyakoribb 16-os és 18-as törzsek ellen véd, és a 9 komponensű a legújabb, 2015 óta. Ez az előbbi két törzse mellett még további, gyakran megjelenő, és daganatos megbetegedést okozó 5 típus ellen, plusz két nemi szervi szemölcsöket okozó törzs ellen nyújt védelmet.

2006 és 2018 között létezett még a 4 komponensű, mely a HPV 6, 11, 16 és 18-as törzsei ellen nyújt védelmet, ennek a helyét a 9 komponensű vette át. A hetedik osztályos lányok a 9 komponensű oltást kapják, hogy minél szélesebb körű védelemben részesülhessenek.


A vakcinák mellékhatásait a CDC és az FDA is folyamatosan vizsgálja 2003 óta, súlyos mellékhatásokra több millió beadott oltás elemzése során sem derült fény. A WHO-nak is van vakcinabiztonsággal foglalkozó bizottsága, ők is vizsgálják a HPV elleni védőoltások biztonságosságát, és a 2017-es jelentésben a “kiemelkedően jó” minősítés szerepel.

Gyakran felvetődő kérdés a biztonságossággal kapcsolatban, hogy a HPV elleni védőoltás nem okoz-e esetleg neurológiai megbetegedést. Bár vannak olyan betegek, akiknél idegrendszeri betegséget diagnosztizáltak az oltás után, összefüggést az oltás és a betegség között eddig nem fedeztek fel.

HPV elleni védőoltás

Ausztráliában kampányszerűen 2007-ben kezdték oltani a 12-13 éves lányokat, majd később a 14-26 éves korúakat is, 2013-ban pedig kiterjesztették a programot a fiúkra is. A tőlük szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a HPV törzsek előfordulása 10 év alatt 92 százalékkal csökkent a védőoltást kapott lányok körében. A méhnyakrák és a rákmegelőző állapotok gyakorisága pedig 7 év alatt a felére esett vissza.

Az elvégzett vizsgálatok eredményei szerint a HPV elleni védőoltás a méhnyakrák ellen 90 százalékban, a hüvelyrák ellen 80-85 százalékban, a szeméremtesti rákok 85-90 százalékával, és a végbélnyílás körüli rákok 90-95 százalékával szemben nyújt védelmet. A nemi szervi szemölcsök kialakulásának megelőzésében 90 százalékban sikeres mind a nőknél (lányoknál), mind a férfiaknál (fiúknál).

Viszont az ausztrál adatokból az is látszik, hogy a rákos megbetegedések látványos csökkenése 15-20 éves időintervallumban látható, Magyarországon pedig 2014-ben került be a HPV elleni védőoltás a programba, ráadásul úgy, hogy minden évben csak egy korosztály kap oltást (ezt hívják úgy, hogy felmenő rendszer nélkül). A hetedikes lányok 2014 óta ingyen kapják a HPV elleni vakcinát. Mindenki más számára az oltás jelenleg fizetős.

A HPV elleni védőoltás 9 éves kortól adható, fiúknak és lányoknak egyaránt. A nemzetközi ajánlások szerint 11-12 éves kor körül javasolt beadni. Ennek oka, hogy a leghatékonyabb védelmet a szexuális élet megkezdése előtt beadott oltással lehet elérni, így lehet a leginkább megelőzni a fertőzést.

Természetesen az oltás később is beadható, csak tudni kell, hogy a hatékonysága az életkor növekedésével csökken.

Forrás: tudomany.hu, CDC, WHOSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!