Tehát: mikor lehet és mikor nem szabad beadni a védőoltást?

Valószínűleg nem csak a mi gyerekorvosunk akadt ki azon, hogy a szülők közül többen is megkérték, hogy ne oltsa be a náthás, köhögő gyerekét. Szerintük az immunrendszert felesleges még tovább terhelni, és így nem szabad beadni a védőoltást. Teszik ezt kedvesen, erőszakosan, elváróan, de leginkább az igazuk biztos tudatában.

Laikusként még hajlanék is rá, hogy van benne igazság, de a dokink szerint nincs. Ha a gyerek elég erős, elég jól van ahhoz, hogy oviba, suliba menjen, akkor elég jól van az oltáshoz is. A náthás-köhögős, megfázós időszak hónapokig tart, az oltások rendje nem véletlenül adott, eltérni tőle egy nátha miatt nem jó ötlet. Nyilván más a helyzet egy súlyosabb betegség esetén, de most nem erről van szó.

Az első, amit szem előtt kell tartani, hogy mindig az orvos dönt. Jó eséllyel ismeri a születés körülményeit, magát a gyereket, esetleg a nagyobb testvéreket. Az ő joga és felelőssége eldönteni, hogy az oltás beadása vagy elhalasztása jelent nagyobb kockázatot.

A kötelező oltások azért kötelezőek, mert ahogy a nevük is jelzi, kötelező beadatni a megfelelő életkorban. A választható, vagy ajánlott oltásoknál más a helyzet, ott a szülő döntheti el, hogy akarja-e vagy sem, belefér-e a keretbe vagy sem. Utóbbi esetben nem csak a fő betegségtől, hanem a szövődményektől való védelemről is döntünk, mint pl. a bárányhimlőnél.

Az ajánlott, de nem kötelező, vagyis választható oltások általában nincsenek szigorúan korhoz kötve, ellentétben a kötelező oltásokkal, amiket később szükség esetén igazolni is kell tudni. Nem is azzal szokott a baj lenni, hogy a kötelező miért az, és valóban kell-e (van persze ilyen is, de a szülők nagy része tudomásul veszi, hogy kell és kész), hanem azzal, hogy az adott pillanat alkalmas-e. Mert a gyerek náthás, köhintett kettőt, kapar a torka.


Laikusként erre is azt mondtam volna, hogy azért lehet így, mert egy náthás gyerek miatt nem marad otthon a szülő a munkából, de ha rosszabbul lenne, akkor már muszáj. És nehogy már az oltástól legyen rosszabbul, hiszen köztudott, hogy be is lázasodhat, lehet bágyadtabb meg gyengébb, akkor nyilván betegebb is. De a kedves dokink majdnem megölt a szemeivel, szóval gyorsan elhallgattam.
Tehát: mikor lehet és mikor nem szabad beadni a védőoltást?

Amikor szabad beadni a védőoltást

Ha csak náthás, köhög, megfázott vagy allergiás, esetleg asztmás. Teljesen mindegy, hogy a megfázásos tüneteket mi okozza, nyugodtan lehet oltatni. Ha antibiotikumot kap éppen, vagy helyi szteroid kezelést (a helyi azt jelenti, hogy nem szájon át szed valamit), bőrbetegsége van, epilepsziás van a családban vagy ő maga az, vagy volt már lázgörcse, lesz vagy volt műtétje.

Nekem kissúlyú koraszülött gyerekem van, ezért tudom, de hátha más nem tudja, ezért elmondom, hogy a koraszülötteket a kronológiai életkoruk szerint oltják. Az oltás elhalasztására nem ok a kis súllyal születés, a korábban érkezés, az oly gyakori újszülöttkori sárgaság sem.

Az ő esetükben nem csak a kötelező védőoltásokra kell figyelni, hanem ajánlott elkezdeni a rotavírus, RS vírus és a meningococcus elleni oltásokat is, méghozzá a megfelelő időben.

És amikor nem szabad beadni a védőoltást

Általánosságban elmondható, hogy kismamákat nem oltanak élő kórokozót tartalmazó oltóanyaggal. Kivétel itt is elképzelhető, amikor a mérlegelés során az derül ki, hogy az oltás kockázata kisebb, mint az esetleges baj, amit elhárít. Ilyen lehet pl. a tetanuszfertőzés.

Nem oltják be a lázas gyereket sem. Azt ugyan nem tekintik bizonyítottnak, hogy a lázas beteg nagyobb eséllyel szed össze valamilyen szövődményt, de mégis inkább mindenki megvárja, hogy a kicsi meggyógyuljon. És ez szerintem így is van jól, ami nem jelent semmit persze.

A legegyértelműbb, mindenképpen kizáró ok természetesen, ha volt már korábban allergiás reakció, és ez nálunk legalábbis nem csak az adott gyereket jelenti, hanem az egész családot. A súlyos allergiás reakció tünetei a csalánkiütés, a duzzadt torok és száj, nehézlégzés, gégeödéma, leesett vérnyomás, ájulás.

Végül pedig szó sem lehet élővírust tartalmazó oltóanyag beadására immunhiányos (akár veleszületett, akár szerzett) állapot esetén.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!