Vannak védőoltások, amelyeket kötelező beadni a gyermekeknek, és vannak ajánlott, kérhető oltások is. Ezek egy része (vagy általánosan, vagy bizonyos körülmények között) ingyenes, a többiért és a beadásért fizetni kell.

Eltérések lehetnek az egészséges és beteg, pl. immunproblémákkal küzdő gyermekek számára szükséges oltások között, ahogyan az ajánlott oltások között is van olyan, amelyik néhány (pl. betegséggel született) gyermeknek szinte kötelező (de persze ettől még nem az).

Erre lehet példa, hogy a tüdőgyulladással született (vagy koraszülött, fejletlen légutakkal született) babákat több helyen automatikusan oltják a pneumococcus elleni vakcinával.

A védőoltásokban a súlyos betegséget okozó baktériumok vagy vírusok legyengített, módosított változatai találhatóak. A védőoltás a gyermek szervezetét antitestek előállítására készteti, és ezek az antitestek fogják megvédeni később a betegségtől.

Az oltásokat a baba kiskönyvében vezetik időponttal és bélyegzővel, aláírással ellátva, mert később is szükséges lesz igazolni, hogy megkapta őket.A védőoltásokra szükség van, mert a kicsik az immunrendszerük éretlensége miatt nagyon érzékenyek a különböző fertőzésekre. Ha a baba időben megkapja a védőoltást, a fertőző betegségek jelentős része ellen védett lesz, de legalábbis a lefolyásuk sokkal enyhébb.

Életkorhoz kötött kötelező oltások időpontjai:

A baba születése után nem sokkal (0-6 hetes korban), 2-3-4 hónapos korban, 15, majd 18 hónaposan, és hat éves korában (később 11, 13 éves korban).

Ha a kicsi beteg, amikor oltást kell kapnia, akkor tulajdonképpen a gyermekorvos dönti el, hogy még vár, vagy beadja, mert biztonságosnak ítéli. Van, aki szerint akkor is biztonságos, és van, aki inkább megvárja, amíg a baba újra egészséges lesz. Több helyen a szülőnek is van némi beleszólása a dologba. Magas láz esetén nem tanácsos beadni, míg egy enyhe megfázás nem szokott gondot okozni.

Folyamatosan fejlesztenek és adnak ki újabb védőoltásokat ugyanarra a betegségre, ennek ellenére mégis előfordul, hogy hiány van az oltóanyagból. Ilyenkor az eredmény az, hogy hiába kapná a gyermek a jobbat, újabbat, drágábbat, be kell érni az elérhetővel. De ezt nem lehet automatikusan kérni a gyógyszertárban, a gyermekorvos vagy új receptet ad, vagy ráírja az eredetire, hogy helyettesíthető, és mivel.

Reakciók

A legtöbb gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy mint bármilyen gyógyszernél, enyhe reakciók előfordulhatnak, de ez sem törvényszerű. Normális jelenség a nyugtalanság, kisebb hőemelkedés, aluszékonyság, étvágytalanság, néha még a kiütés is, a szúrás helyének pirosodása és bedagadása. Ha ez 72 óránál (három napnál) hosszabb ideig tart, vagy a  tünetek súlyosabbak, orvoshoz kell fordulni újra.

Biztonságos vagy kockázatos a védőoltás?

Allergia

A védőoltások az általános vélemény szerint biztonságosak, egyesek szerint azonban súlyos szövődményeket is okozhatnak. Ennek oka az, hogy az oltások kórokozókat, illetve azoknak részeit tartalmazzák, ezeken kívül pedig különböző adalékanyagokat is. Ezekre bárki lehet érzékeny, és ez az érzékenység kiválthat allergiás reakciót a szervezetéből.

Az emberek egy része tud az érzékenységéről, de a csecsemőknél ez még nem minden esetben nyilvánvaló. Ha az oltásnak van olyan összetevője, amire valaki allergiás, és ezt tudja is magáról, akkor az oltást rendszerint nem adják be, vagy mással helyettesítik.

A legtöbbször azonban fogalmunk sincs arról, milyen alkotóelemekből áll össze a védőoltás, a tájékoztatót sokszor csak a kezünkbe nyomják, hogy anyuka, ezt majd otthon lehet tanulmányozni. Addigra a gyermek már megkapta a szurit. Viszont az is igaz, hogy a gyermekorvos általában jól ismeri a kis pácienseit, és tisztában van azzal, ha valamire már volt allergiás reakciója.

Orvosváltás

Új orvoshoz kerülve át kell adni az összes addigi leletet, igazolást, és a gyermekorvos megkéri az előző helyről a kicsire vonatkozó összes információt. Így tisztában lesz azzal is, ha a gyermek valamiért nem oltható. De mivel az ördög nem alszik, az édesanyának képben kell lennie, és inkább feleslegesen papírhalmazt cipelni, magyarázni, mint hogy figyelmetlenségből, tudatlanságból bármi baj következzen be.

Választható oltások
Hogy a nem kötelező védőoltás valóban ajánlott vagy szükséges-e az adott kisgyermek számára, azt az orvosának kellene eldöntenie. Ezzel szemben ez a feladat a szülőt terheli, aki általában nincs tisztában azzal, hogy az adott környezetben, helyzetben a kérdéses oltás valóban indokolt-e.

Pl. a kullancs által okozott agyvelőgyulladás elleni védőoltást (ami a Lyme-kór ellen nem véd) betonrengetegben a legtöbben teljesen feleslegesnek ítélik. Míg ha a gyermek táborozni megy, kifejezetten javasolják.

Az oltások (akár kötelezőről, akár ajánlottról van szó) szükségességével, sőt biztonságosságával nem mindenki ért egyet, de a legtöbben mégis azt mondják, inkább az oltás kockázata, mint a betegségé.

Egy dolgot nem szabad elfelejteni, nincs elég információnk és tudásunk ahhoz, hogy magunk döntsünk egy ennyire fontos kérdésben. Nincs más választásunk, mint hallgatni azokra, akikben megbízunk.

Bárhogy is döntünk, a választásunk kihatással lehet / lesz a gyermekünk egész életére, egészségére, és a döntést végül mégsem a saját tudásunk alapján hozzuk meg, hanem valaki másnak a véleménye, tudása, ajánlása vagy akár érdeke szerint.

Egy ellenvélemény: http://www.tenyek-tevhitek.hu/vedooltas-vakcina-csecsemo.htmSzólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!