Az utógondozó kórház dolgozóinak az is a feladata, hogy az intenzív ellátást igénylő koraszülötteket vagy kicsi súllyal született babákat gondozzák, összeszoktassák az édesanyjukkal, miközben megtanítják nekik a csecsemőgondozás alapjait.

Ez alatt a pelenkázást és a szoptatást kell érteni, másra nemigen van lehetőség, de ezért is éppen elég hálát és köszönetet érdemelnek.

Az utógondozó kórház – nem egyformák 🙂

A kicsiket „dobozokban”, pici plexifalú ágyakban helyezik el, van inkubátorokkal felszerelt szoba is. Minden kiságyban van légzésfigyelő, és rajta lóg a lázlap, amin folyamatosan nyomon lehet követni a gyermek állapotát, hőmérsékletét, súlyát, vizeletét, székletét, vizsgálatokat és eredményeket. Az osztályon lehetőség szerint elhelyezik a beköltöző kismamákat is, van rooming-in, vannak vizsgálók, orvosi szoba, nővérszoba, minden, ami kell.

Az osztály rendje először misztikusnak tűnhet. Fel kell rá készülni, hogy mindenki mást mond, másként kéri, hol ezért szúrnak le, hol azért, de végül megéri, ha figyelsz, sokat lehet tanulni.

A bakákhoz nem lehet csak úgy bemenni még az anyáknak sem. Az apáknak meg kell várni a szoptatás végét, csak aztán látogathatnak. Szintén csak a szülőket engedik be, ahogy a NIC-en is, viszont a rokonok megnézhetik a kicsiket ablakon át. Le lehet adni a tejet, ha akarod, beteszed a hűtőbe, felirattal ellátva. A kórházban sterilizálják, majd odaadják a babának.


Ez elég változó, hogy mikor is sterilizálnak, mert egyszer reggel kilenckor, máskor délben, szóval nem lehet tudni. Egy biztos, ha nem érsz oda kilencre, akkor már tuti elvitték a többi tejet…

Ha nem vagy bennlakó, látogatási időben mehetsz be. Először is, köpenyt kell húzni. A köpeny felvétele után kezet kell mosni a már ismert fertőtlenítővel, és csak a te babádhoz mehetsz oda. Más babának még a kórlapját sem nézegetheted, akkor sem, ha az anyja mutatja.

Utógondozó kórházNővértől függ, hogy kiveheted-e a babát, vagy meg kell várnod, hogy ő adja a kezedbe. Megmutatja, hogy kell köldökcsonkot ápolni, hogy kell pelenkázni. Az öltöztetés valószínűleg már nem a te dolgod lesz, de jó figyelni, a rutinnak köszönhetően sok trükköt tudnak az ott dolgozó nővérek.

Az első szoptatás alkalmával segítenek, figyelik a babát, hogy jól csinálja-e, nyeli-e az anyatejet. Megtanítják a helyes mellre tételt is. Az utógondozó kórházakban általában nincs igény szerinti szoptatásra lehetőség. Megtanítanak téged és a babát is, hogy meghatározott időben, és meghatározott ideig lehet szoptatni. Ez alól lehet kivétel az este és az éjszaka, amikor nem zavartok senkit, nincs már vizit, és nem jönnek látogatók sem.

Ha olyan nővér van szolgálatban, engedheti, hogy igény szerint szoptass. Ennek nehéz ellenállni, de figyelni kell, mert megzavarhatja a babát. Éjszaka, hajnalban van a fürdetés. Ha van lehetőség ott lenni, akkor érdemes, szintén tudnak tippeket adni, amikre szükség lesz, amikor majd otthon akkora balesetet produkál, hogy egyből a csap alá kell tartanod. 🙂

Hogy miket kell bevinni a kicsinek, az lehet kórházfüggő, érdemes előtte megkérdezni és felkészülni.

Amiket általában vinni kell: pelenka, popsikrém, esetleg fürdető, és természetesen a saját holmid. Saját cumisüveget általában nem használják, csak külön orvosi engedéllyel. Ruhákra nincs szükség, sem semmi egyébre.

Ezekből még valószínűleg nincs receptre kapható gyógyszertári változatod, kivéve ha jóban vagy a gyermekorvossal, így hát valami egyebet kell vinned, pl. Neogranormont. Ezért valószínűleg a gyermek saját orvosa a későbbiekben le fog szúrni (mert a Neogranormon már hámosításra való), de nincs mit tenni.

A vizsgálatok és vizitek rendszeresek, akkor nem lehetsz ott a kicsivel. Vizsgálják a belső szerveiket, agyat, szemet, fület.  Kérdésre tájékoztatnak, ha baj van, akkor kérdés nélkül is. Folyamatosan figyelik az elfogyasztott tejmennyiséget (vagy tápszert), a babákat szoptatás előtt és után is mérni kell.

Ez koraszülöttes anyáknál általában azt eredményezi, hogy otthon is mérik a gyermeküket ugyanúgy. Ne hallgass senkire, ha ez megnyugtat, csak mérd. Persze figyelj arra, hogy a babát ne zavard vele, és ne ess át a ló túloldalára sem. De tényleg jó látni, hogy a kis súllyal született baba napról napra gyarapodik.  🙂  Mérleget lehet bérelni is elég olcsón, nem kötelező megvenni. Mihelyt megnyugszol, már nem lesz rá szükség, havonta úgyis méri a védőnő is.

Egy tanács: a saját kényelmed ilyenkor persze nem fontos, de azért figyelj oda magadra, könnyű kikészülni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!