Alapinfók és tapasztalatok

A NIC a neonatális intenzív centrumnak, a PIC pedig a perinatális intenzív centrumnak a rövidítése. Speciális osztályról van szó, ahol a beteg újszülötteket és éretlen koraszülötteket látják el rendkívül magas színvonalon.

Az osztályon dolgozó személyzet kifejezetten erre a területre szakosodott, elsődlegesnek tartják a kicsik életét megmenteni, egészségüket helyreállítani, miközben a szülők tájékoztatására, megnyugtatására is odafigyelnek.

Képesek elmagyarázni halandó nyelven, mi is a baj, mi fog történni vagy mi várható, mit lehet és kell tenni, mi számít már jó jelnek. A kérdések itt megengedettek, minden esetben felelnek rájuk.

Nagyon komoly eszközök állnak a rendelkezésükre, amelyeknek egy a feladatuk: a kicsik életének, egészségének biztosítása. Ellátják a kissúlyú koraszülötteket, a fejlődési rendellenességgel világra jött babákat, és mindegyiküket, akinek intenzív ellátásra van szüksége. Inkubátorokban ápolják a kicsiket, monitorokat és gépeket kötnek rájuk, amelyek látványa rémisztő, de fontos adatokhoz jutnak az orvosok általuk.


A babák az osztályon belül állapotuknak megfelelően költöznek egyik inkubátorból a másikba. Ez is rémisztő, de még a pánik előtt már mutatják is, hol található a gyermekünk.

Az összeszoktatás kórházfüggő, de sok helyen utógondozó kórházba viszik a babákat. Ilyenkor mentőautó szállítja át a szülők által kiválasztott intézménybe (ha van lehetőség választani persze), ahol már azonnal látogatható is a baba.

A személyzet összes tagja képben van a babák állapotával, születési adataival, nevével, a szülők kilétével. Elismerik a szülők szerepét a gyógyulásban, és elősegítik a lehetséges módon az érintkezést a kicsikkel.

Tudják, hogy fontos az érintés, hang, éneklés a babáknak, ezért amikor már lehet, szorgalmazzák is. Ez persze nem minden babánál lehetséges már az elején, van, hogy heteket kell várni az első érintésekre.

Az NIC (és PIC) osztályok rendje

Először is, az újszülött intenzívre m lehet csak úgy besétálni. Csak látogatási időben engednek be, akkor is csak úgy, ha minden rendben van, és vége a vizitnek. Látogatás naponta kétszer van, délelőtt egy rövidebb, és délután egy hosszabb. (Ez intézményenként változhat.)

Van lehetőség lefejt tejet beadni bármikor a nap folyamán, de akkor sem engednek be, csak kijönnek a folyosóra és ott átveszik. A tejet az osztályon használatos és sterilizált, névvel és időponttal ellátott üvegbe kell áttölteni.

Természetesen a látogatáskor is ott lehet hagyni. A lefejt tejet csak a saját baba táplálására használják fel, sterilizálás után, és maximum 24 órán belül.

A babákat csak a szülők látogathatják, senki más. Nincs kivétel.

NIC, PIC - újszülött és koraszülött babák ellátása

Az újszülött intenzíven (NIC) maszk, köpeny és lábzsák használata kötelező. A babákat meg lehet érinteni az inkubátoron belül is, ha engedélyezik, ehhez fertőtlenítővel való kézmosásra van szükség.

Az osztályon sok inkubátor van, különbözőek attól függően, mire van szüksége a babának. Ennek megfelelően költöznek is egyikből a másikba, az ember lányára a frászt hozva.

Más babájához odamenni illetlenség. Hangoskodni sem szabad természetesen, viszont kérdezni igen, és készséggel válaszolnak és segítenek is.

A félelem és aggódás természetes. Ahogy a tapasztalatlanság és tudatlanság is. Kérdezz, beszélgess más anyukákkal. Nem könnyű a helyzeted, tapasztalatból tudom. De tarts ki. Megéri.


1 hozzászólás

  1. Szántó Veronika

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!