Koraszülöttek Nemzetközi Világnapja 2019 – Az inkubátor mellett

A lányom júniusi, koraszülött. Ilyenkor novemberben a koraszülöttekkel együtt őt is jelképező lila szín mindig eszembe juttatja, milyen is volt az a pár hónap. Azok a hónapok, amelyeket senki a környezetemben nem élt át, se a családom, se a barátaim. Éppen ezért ott maradtam egyedül, magányosan, mert senki sem értette, min is megyek át.

És én még a szerencsések közül való voltam, mert bár kórház volt, inkubátor, lélegeztető, kenguruzás szóba sem jött, igaz, akkor még nem is volt divat, és iszonyúan idegen, orvosoknak otthonos közegben kellett helyt állnom, mégsem voltam egyedül. Nálunk bejöhetett az apa, bár a nagyi már nem.

De ez nagyon sok esetben nincs így. Az anyuka egyedül szenvedi végig az érzelmek teljes skáláját, ő áll értetlenül, megsebezve, gyakran önmagát hibáztatva az ajtó előtt, mögött, és az inkubátor mellett is, ahol gyakran az életéért küzd egy kisbaba. Az apa pedig csak azt észleli, hogy ő megszűnt létezni, az anya pedig, hogy őt senki sem érti meg.

Nálunk tehát a lányom apja végig tisztában volt mindennel, hogy mit lehet és leginkább mit nem, hogy én mit élek át, amikor várakozom a folyosón néma csendben, amikor végre bejutok és végzem a kötelező procedúrát, ahogy ott állok és hallgatom az orvost vagy csak nézem a gyereket, és végül, amikor becsukódik utánam az ajtó. Az ajtó, amin vissza nem jutok, csak ha a látogatókat jönnek beengedni.

Az ajtó elválaszt két világot. A koraszülöttekét, és mindenki másét. Mi, korababás anyák és apák pedig a két világ peremén táncoltunk, nem tartoztunk sehova, nem is látszottunk. Piszok nehéz időszak volt.


Ma pedig a koraszülöttek nemzetközi világnapja alkalmából elmeséltem a 9 és fél éves lányomnak, hogy azért lila egy csomó épület, mert ők korábban érkeztek a világra. A fény értük lila. Sokan vannak. Magyarországon minden tizedik baba hamarabb érkezik a kelleténél, és őszintén szólva még mindig nem elég jó a felkészítés. Az én időmben meg konkrétan nem is volt.

Nekem annyit mondtak, sürgősségi császár, baba élete veszélyben, és ott találtam magam a műtét után egyedül, a gyerekem lélegeztetőn, és senki, de senki nem jött oda hozzám, hogy elmondja, mi történt, mire számítsak, mire készüljek, mi vár ránk. Nem csak fizikailag, de lelkileg és idegileg is.

Hiába érint több ezer családot évente csak Magyarországon a koraszülés, mégsem beszélhetünk róla, vagy nem úgy, ahogy szeretnénk, ahogy kellene, ahogy a téma komolysága megkövetelné, és ahogy az életükért küzdő kisbabák és velük szenvedő szüleik megérdemelnék.

Előfordul, ahogy velünk is történt, hogy hosszú-hosszú ideig nem ölelhettem meg a lányomat, miközben azt gondoltam, az én hibám. Az én testem mondott csődöt. És erre persze egy nagyon okos másik anyuka még rá tudott tenni egy lapáttal, amikor azt mondta, hogy mindent mi idézünk elő, ha valami baj történik, akkor nézzünk magunkba mélyen. Hát én néztem. És zokogtam.

Van tehát teendő bőven.

A koraszülöttek köztünk élnek – és ÉLNEK!

Koraszülöttnek számít az a baba, aki a 37. terhességi hét előtt jön a világra, illetve a testsúlya nem éri el a 2500 grammot időre születés esetén sem. Rájuk rendkívül hosszú kórházi ápolás vár és különleges bánásmódra van szükségük, amit meg is kapnak, és ezért elmondhatatlanul hálás vagyok. Csak a család, ahová érkeztek, ők nem kapnak támogatást, vagy nem eleget, nem megfelelőt. A koraszülöttek nemzetközi világnapja a családok támogatásának fontosságára is fel kívánja hívni a figyelmet.

Koraszülöttek aránya Magyarországon
Fotó: MTI

A 23-30. terhességi hét között világra jött kisbabák kifejezetten veszélyeztetettnek számítanak a koraszülöttek között is, szerveik még nem fejlődtek ki teljesen, ezért nehéz őket táplálni, érettségüktől függően kevésbé képesek az élethez való önálló alkalmazkodásra, és hajlamosabbak különböző betegségekre.

A koraszülöttek túlélésének, illetve későbbi egészséges fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a születésük után megfelelő ellátásban részesüljenek. Ezért vannak országszerte a PIC-ek, azaz a perinatális intenzív centrumok. Ezeken a kórházi osztályokon speciálisan képzett szakemberek dolgoznak, és azért küzdenek, hogy a koraszülött babák állapota minél gyorsabban javuljon.

Apropó, inkubátor. Amikor a lányom volt korababa, az inkubátorból nem vették ki, legalábbis nálunk akkor egyetlen babát sem vettek ki, hogy kenguruzhassanak. Ma ez már túlhaladott, és szerencsére sok neonatológus azt vallja, hogy jót tesz a babának, ha az édesanyja mellkasán lehet, biztosabbak az életfunkciói, ahogy az ismerős szívdobogást hallja, az anyja bőrének melegét érzi. Ma már a WHO javaslatai között is megtalálható a kenguru-módszer, és az anyatejes táplálás, mint követendő út.

Anyatejet a koraszülötteknek!

Nagyon, de nagyon fontos! Az anyatej már ilyenkor is kiemelkedő szerepet játszik, ez a legmegfelelőbb táplálék a koraszülött kisbabák etetésére. Ha a baba saját anyukájának nincs még teje, akkor a donor női tej is sokkal jobb megoldás, mint bármi más. Ebben segítséget nyújtanak azok az édesanyák, aki vállalják az anyatejadó szerepet. Ez nem mindig könnyű szerep, és hatalmas hála és köszönet jár nekik.

Köszönet a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálatnak is!

Ahogy más koraszülötteket is, az én kislányomat is ők szállították. A profizmusuk és emberségük előtt a mai napig kalapot emelek. Hatalmas szükség van a koraszülöttmentő szolgálatok munkájára. A gyakran egy kilót sem elérő kisbabák különleges ellátást igényelnek, ezért is fontos külön figyelmet fordítani már a szállításukra is.

Tisztában kell lenni azzal, hogy hiába a leggondosabb szülészeti ellátás, mégsem mindig ott születik meg a baba, ahol biztosítani tudják az megfelelő intenzív kezelést, ezért őket gyorsan, és az ellátásukat azonnal megkezdve egy ilyen céllal kialakított központba kell juttatni.
De a koraszülöttmentő jön akkor is, ha speciális vizsgálatra kell vinni a babát, ha már szerencsésen jobban van, és utógondozó kórházba lehet vele menni. A koraszülöttmentő egy szuperjárgány. Lényegében egy mozgó intenzív osztály az egészen kicsiknek.

Köszönöm, SOTE 1 NIC, köszönöm, Peter Cerny Alapítvány, hogy a lányomnak ma lehetősége van szintén lilában pompázni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!