Koraszülöttek. A legtöbb embernek szerencsére ez csak egy szó. Akinek a babája viszont a vártnál hamarabb érkezett, sokkal vagy csak néhány héttel, szembesül vele, hogy a koraszülött baba éretlen.

Az éretlenségéből számos probléma adódhat, amivel meg kell birkózni, neki fizikailag, a szülőknek pedig főleg lelkileg, de néha fizikailag is.

A babák a betöltött 37. héttől számítanak érettnek az életre, itt van a határ. Persze a legjobb megvárni a 40 hetet, de ez nem mindig sikerül. Minél kevesebbet volt a kicsi a pocakban, annál nagyobb fokú az éretlensége.

Ez azt jelenti, hogy még nem elég fejlett ahhoz, hogy itt kint önállóan, biztonságban éljen. Másképp fogalmazva az éretlenség ezt jelenti: minden szerve, testrésze megvan, kifejlődött, tehát nem fejlődési rendellenességről van szó, hanem a fejlődésnek egy korai pontján áll.

Külsőségek és lehetséges problémák koraszülötteknél

Soványság: még nem volt idejük megfelelő mennyiségű zsírt, „husit” magukra szedni.


Fej: nagyobb a testükhöz képest, mint az időre született babáké.

Bőr: vékony, áttetsző, az erek átlátszanak.

Hővesztés: mivel a bőrük vékony, szinte áttetsző, nem véd a hőveszteségtől. Ezért szükségük van melegítésre, takaróra, az inkubátor védelmére.

Táplálkozás: általában infúzión keresztül oldják meg. Ez minden, a számukra aktuálisan szükséges és fontos dolgot (vitamin, cukor, zsír, stb.) tartalmaz. Később, ha már javult az állapotuk, több mindentől függően meg lehet próbálni vagy a szoptatást, vagy a lefejt anyatejet szondán, cumisüvegből odaadni.

Vizelet kiválasztás: a veséjük működése nem minden esetben tökéletes, ilyenkor szükség lehet vízhajtók adására.

Szemek: a méhben alacsonyabb az oxigén koncentrációja, mint „itt kint”, ezért a koraszülött babáknak a szeme a megváltozott körülmények miatt másképp fejlődik, mint ahogyan a méhben fejlődne.

Vérnyomás: ez sokszor alacsony, emiatt keringéstámogatásra van szükségük.

Vérszegénység: ez szinte minden újszülöttnél előfordul, a hátterében a magzati és méhen kívüli vörösvértestek különbözősége áll. De figyelmeztethet egy betegség kialakulására is.

Koraszülöttek, korababa

Tüdő: ez a leggyakoribb probléma. Hivatalosan légzési nehezítettségnek hívják. Több oka is lehet, pl. tüdőgyulladás, nem elég érett tüdő, nedves tüdő, és kombinálva is.

Az lélegzetvétel után a tüdő hólyagocskái nyitva maradnak, ezt egy felületaktívnak nevezett anyag segíti. Ha a baba éretlen tüdővel született, akkor általában nincs ilyen felületaktív anyaga, nem tudja, vagy csak keveset tud a szervezete megtermelni. Ilyenkor ezt pótolni kell. Ezt légzéstámogatásnak nevezik.

A légzéstámogatásnak több módja is van:

  • A gépi lélegeztetésre akkor van szükség, amikor a kicsi egyedül nem tud rendesen lélegezni, és a gép nélkül nem maradna életben. Ilyenkor a légcsőbe helyeznek egy csövet, és speciális gépek segítenek neki.
    Ennek egy „brutál” formája a nagyfrekvenciás lélegeztetés. Ilyenkor minden rezeg és rázkódik, és több száz rezgéssel percenként cserélődik ki a baba tüdejében a levegő. Ez a gép köznapian szólva lélegezni tanítja a babát, a szülőknek gyakran csak így mondják. Rémes látvány, senkinek sem kívánom. De használ!
  • Az enyhébb formákban oxigén és levegő keverékét juttatják be az orrjáraton keresztül. Ez lehet egy cső, vagy lehet egy olyan speciális eszköz is, amelyiknek a kilégző vége egy vízzel töltött üvegben van. Ez segít a babának a tüdőhólyagocskákat nyitva tartani.
  • A legenyhébb formájában csak oxigént juttatnak az inkubátorba, vagy egy speciális fejbúrát adnak, és abba juttatják az oxigént.

A lélegeztetésnek, és az oxigén adagolásának lehetnek következményei, amelyek miatt a babák további kezelésre fognak szorulni. De a lényeg, hogy jól vannak, egyre jobban, jó helyen, fejlődnek, és vigyáznak rájuk.
Remélem, ott fent is. Sőt, nem csak remélem. Tudom is. Tapasztalatból. Egy koraszülött baba harcos, hős, és ez későbbre is nyomot hagy. Ha nem is látni kívülről, hogy mennyivel korábban érkezett, belül mindig erős marad.2 hozzászólás

  1. Gyuris Gábor
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!