A legtöbb helyen erre annyit mondanak, hogy ellátjuk, nyugodjon meg az anyuka, a legjobbat fogja kapni a kisbabája. Ez nyilván így is lesz. De néha jó lenne előre tudni, mi fog vele történni a születés után.

Vannak baba- és mamabarát kórházak, vannak bababarát kórházak (a kettő nem ugyanaz), és vannak sima kórházak is. Az alapok nagyjából megegyeznek mindenhol, de azért eltérések mindig lehetnek.

Hogy szülés után a köldökzsinórt azonnal elvágják-e, vagy várnak, amíg lüktet, nagyon kórházfüggő. Ha ez neked fontos, érdemes minél hamarabb tájékozódni, nehogy ott érjen kellemetlen meglepetés.

Ugyanilyen fontos kérdés, hogy a babát azonnal a melledre teszik-e, kezdhetsz-e azonnal próbálkozni a szoptatással, természetesen akkor, ha minden rendben van mindkettőtökkel, és te ezt igényled is.

Esetleg még abban is választhatsz, hogy előbb megtörölgessék vagy tényleg azonnal, úgy maszatosan kéred a kisbabádat.


Vannak olyan kórházak is, ahol elsődleges fontosságúnak az ellátást tekintik, mindkettőtökét, és csak azután kaphatod meg.

Amikor ezeken gondolkodsz, fontos szem előtt tartani, hogy elsődleges az egészség, tehát lehetnek vágyak, meg kívánságok, és lehetnek helyzetek, amelyek felülírják azokat.

Az újszülöttek vizsgálatai, avagy mi történik velük születés után?

Az újszülötteknek még hiányzik egy fontos képességük: nem képesek a hőmérsékletüket kontrollálni, ezért nagyon fontos, hogy szárazon és melegen tartsák.

Hüvelyi szülés után, ha jól vagytok, akkor megkaphatod még fürdetés előtt, de aztán hamar kell rá egy meleg takarót, törölközőt tenni, és egy kis sapit a kobakjára.

Az orvosok legfontosabb feladata ebben a pillanatban, hogy eldöntsék, a baba képes-e megfelelően alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, az új környezethez. Legelőször a légutakat kell szabaddá tenni.

A szülés során összegyűlik a magzatvíz, nyálka a kicsi orrában, szájában, garatában, és ettől néha pokoli nehéz neki az első lélegzetvétel. Ha a váladékot leszívták, akkor a baba könnyebben sír fel egy hatalmas levegő kíséretében.

Megmérik, hogy hány cm-rel és mekkora súllyal született, mekkora a fej- és mellkörfogata, és kap egy csinos karszalagot, ami az azonosítás miatt fontos. Tehát megvizsgálják, ellenőrzik a popsiját is, szemcseppet kap a szemébe.

Ennek oka, hogy előfordulhat, hogy a születéskor a szemébe kórokozók (főleg pl. gonorrhea) jutottak, és ezek a szemcseppek nélkül esetleg gyulladást okozhatnának.

A szemcsepp 1%-os ezüst-acetát oldat, Credé-cseppnek nevezik. Nem kell tőle félteni, még mindig sokkal jobb, mint egy esetleg szemprobléma. Mellékhatásaként néha kicsit piros lesz a szemük.

Elvégzik az Apgar-tesztet, amelyből kiderül, hogy a baba életfunkciói megfelelőek-e. Ezt kétszer is felmérik, az első majd az ötödik percben is a születése után. Bővebben az Apgar-tesztről.

Bár ez egy fontos érték, ha gond van a kicsivel, nem várnak, hogy pontozhassanak már végre, hanem közbelépnek. Egészen őszintén pedig azt is kénytelen vagyok hozzátenni, hogy a tökéletes Apgar nem garancia semmire.

Némi idő elteltével gyermekorvos fogja megvizsgálni részletesebben a babát. Ő fogja meghallgatni a szívverését, figyeli a légzését, az érverését, kitapintja és megkopogtatja a hasfalat, hogy a belső szervei jó helyen vannak-e és megfelelően kifejlődtek-e. Megnézi a kutacsot, a szájpadlását, a végtagjait, csípőjét és a nemi szerveket, és a reflexeket is.

A szülés utáni napokban esedékes a PKU-teszt. Ekkor a baba sarkából vesznek vért egy szűrőpapírra, és belőle több betegséget is képesek kimutatni.
Ez fontos és kötelező vizsgálat, később tudnod kell igazolni a meglétét (zárójelentésen feltüntetik a sikeres levétel dátumát).

A PKU-val kapcsolatban gyakran előfordul, hogy már otthon vagytok, amikor kaptok egy levelet, hogy vigyétek vissza a kicsit vérvételre.

Ezt a levelet némely kórháznak sikerül úgy megfogalmaznia, hogy a legnagyobb pánik tör rád, pedig semmi szükség rá. Ha újra le akarják venni a vért, az csak azért van, mert valamiért nem sikerült a vizsgálat.

Születés után

Ha nincs minden rendben

Ide sorolom azt is, amikor vagy pozitív lett a HepB szűrésed, vagy csak figyelmetlen voltál, és nincs nálad a negatív eredményt igazoló papírod. Ebben az esetben a babának oltást fognak adni a születése utáni első 12 órában.

Ha pedig komolyabb gond van

Akkor a helyzet egy része biztos: nem számít, hogy mire vágytál, mire készültél, az első a kisbabád egészsége. És bár sosem múlik a gondolat, hogy nem voltak első pillanatok, meg szőrtali, felülírja az a tudat, hogy az ellátás jobban kell a babának, mint anya érintése.

Ilyenkor elvágják a köldökzsinórt, megszárítják, és a megfelelő ellátásban részesítik. Ha rohannak vele, az iszonyú rémisztő, de megnyugtató is: segíteni próbálnak, és hisznek benne, hogy ez sikerülni is fog.2 hozzászólás

  1. Zsé
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!