Csípőszűrés – miért ne hagyd ki?

Csak azért, mert nem kötelező (legalábbis nem mindenhol)? Pedig fontos. De vajon mennyire? A gyermekorvosok még kérdés esetén sem mindig tartják fontosnak, mert ők úgyis folyamatosan ellenőrzik. Ezzel látszólag nincs is semmi baj, sőt, milyen kedves és figyelmes az orvosunk, szólni fog, ha gond van. De akkor miért találták ki a szűrővizsgálatot?

A gyermekorvosnak feladata is, hogy folyamatosan nézze, figyelje a babák csípőjét. Bizonyos esetekben gondolhatják úgy, hogy gond van, máskor meg azt, hogy minden rendben van. De vajon a gyermekorvos ortopéd szakorvos is? Ultrahang készüléke és röntgenszeme is van?

Ha nem foglalkozik ezzel minden nap, akkor nem biztos, hogy észlel egy árnyalatnyi elváltozást. Nem beszélve arról, hogy van képzett szakember, akinek a véleménye biztonságot jelent, amikor azt mondja, hogy a baba egészséges. Ez egy lehetőség, amivel butaság nem élni. A gyermek egészsége a tét.

A csípőficamról és a diszpláziáról

A csípőficam egy mozgásszervi betegség, ritka, de ha nem ismerik fel időben és nem kezelik, akkor a következményei igen súlyosak lehetnek.

Csípőficam esetén a combfej nem a helyén van, hanem a medencecsont (úgy hívják: a medencecsont vápája) felett helyezkedik el, kifordult, kificamodott. A ficam nem túl gyakori, és legtöbbször születéskor már fennáll.


Ha időben észreveszik, ultrahanggal igazolják, kezelik, akkor teljesen meggyógyítható. Az ultrahangos módszert a fizikális vizsgálattal együtt alkalmazzák, ma már sok helyen rutinszerűen.

Hogy hogyan kell kezelni, az a baj nagyságától függ. Ez lehet torna, vagy egy terpeszpelenka és nadrág, bőrszíj, sín, vagy műtét.

A diszplázia gyakoribb, mint a ficam, és nem is biztos, hogy már születéskor fennáll, ki is alakulhat az első életévben. Ebben az esetben a combfej jó helyen van ugyan, de a csípőízület nem normálisan fejlődik. Gyanú esetén ultrahanggal lehet igazolni.

És itt jön, amiért fontos a csípőszűrés. Ennek a jelei nem annyira egyértelműek, mint a ficam jelei, az észleléshez nagy gyakorlat szükséges. A korán megkezdett kezelés pedig éppen olyan fontos, mint a ficamnál, ha egészséges babát szeretnél.

Vidd csípőszűrésre

Mert ha nem derül ki időben, hogy valami gond van, akkor a gyermeked egész életére kihatással lesz. Lehet rövidebb a lába, vagy nem fog tudni egyenletesen járni.

A gyerekorvos maga is figyeli a baba csípőízületének fejlődését, de a szakember ultrahangos vizsgálatát nem helyettesíti, tehát mindenképp javasolt időben ortopédiai szakrendelésre időpontot kérni.

Csípőszűrés – miért ne hagyd ki?

Amit te is észrevehetsz

  • Ha a baba combjain a bőrráncok nem szimmetrikusak, egyiken több van, mint a másikon,
  • a csípőjét lazának vagy merevnek, kötöttnek érzed
  • lábait nem tartja szimmetrikusan
  • valamelyik rövidebb
  • ha tornáztatod, a csípőjét képes vagy aszimmetrikusan mozgatni
  • figyeld a popsiján az izmot, egyforma-e a két oldalon a lábak különböző helyzeteiben

A csípőszűrés

A csípő problémáit több minden is okozhatja: genetika, méhen belüli gondok (farfekvés, nagy baba kis helyen, kevés magzatvíz), a túl szorosra csavart, rosszul alkalmazott pólya. A szűrés nagyon fontos akkor, ha a családban már volt ilyen eset. És mi történik?

Megnézik a kórházban születése után, megnézi a gyermekorvos. Ha ő úgy ítéli meg, akkor elküld az ortopédiára. Sok helyen kötelezően el kell vinni a babákat általában 6 hetes korban, ehhez beutaló a gyerekorvostól és időpont kérése is szükséges lehet.

A csípőszűrésen megvizsgálja az ortopéd orvos kézzel, megforgatja a babát, tornáztatja, mindezt gyengéden, mert erőre itt nincs szükség. Pelusban, zokni és nadrág, harisnya nélkül. A vizsgálat nem fáj!

Ezek után megnézi ultrahanggal, ami nagyon megbízható képet ad a baba csontjainak állapotáról, csípőízületének fejlettségéről.

A vizsgálaton végig bent lehetsz a gyermekeddel, válaszolsz a felmerülő kérdésekre, kérdezel, ami csak eszedbe jut, a végén pedig szépen megnyugszol, hogy ez is kipipálva.

Kérdések lehetnek:

  • a születéssel kapcsolatban, hogy hányadik héten hány grammal született a baba,
  • hányadik gyermeked,
  • természetes vagy császáros szülés volt, utóbbi esetben miért,
  • volt-e már csípőficam a családban.

A hat hetes vizsgálat után rendszerint visszarendelik a babákat 3-4 hónapos korban egy ellenőrzésre. Ez semmi rosszat nem jelent az ég világon, rutin és megnyugtatás. A kiskönyvbe pedig tesznek egy újabb pecsétet, hogy ez is rendben van.
Természetesen előfordulhat, hogy az első vizsgálatnál még nem elég fejlett a baba csípőízülete, ez nem baj, semmi rosszat nem jelent, kontrollra fognak hívni. Ha később ott is látnak elváltozást, akkor döntenek a kezelésről.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!