Aki meg a te szemed fénye. Olyan természetes, hogy nézed, gyönyörködsz benne, hogy látod. És hogy ő is lát téged. Először néha eltévedő szemekkel, néha kicsit bandzsítva, aztán egyre ügyesebben, és remélhetőleg élesen, tisztán, térben, ahogy illik. Vagy nem? Egészséges a baba szeme?

Természetesnek vesszük. A kórházban ellenőrzik, a korababáknál többször és komolyabban is, különös figyelemmel azokra, akik hosszabb ideig kaptak oxigént. Szükség esetén van műtét, és minden rendben lesz.

De most azokról is legyen szó, akik egészségesek, egészségesen és időre születtek, és (szülői) szemmel láthatóan minden a legnagyobb rendben van.

A baba szeme – kell-e aggódni?

Ha nincs ok a különös aggodalomra (a két hét lélegeztetés, oxigénadagolás sem minden orvos szemében az!), akkor nem vizsgálgatják a gyerek szemét, és nem is buzdítják erre a szülőket.

Sőt, aki túlbuzgó, túlpara mami, annak még el is magyarázzák, hogy a vizsgálat felesleges kínzás, normális anya nem teszi ki ennek a gyerekét. Itt pedig meghátrálunk, ki nem?


Hiszen elég, ha a gyerek pont rád néz, egy vonalban vannak a szemei? Igen, minden rendben. Fényképezd le, az sokat segít, mert rögzít egy pillanatot, ami már nem mozdul tovább. A legjobb, ha piros pontok is vannak a szemei közepén, akkor még könnyebb a dolgod.

Pedig a feladat nem csak ennyi. A kisgyermek nem csak kancsal lehet. És nem is kell mindenképpen bonyolult, fájdalmas vagy kellemetlen és ijesztő vizsgálat hozzá. Még csak beutaló sem. Egyetlen döntés és időpontkérés az egész.

Indok lehet az aggodalom, hogy van a családban probléma, hogy költöztök és nyugodt akarsz lenni, akármi. Nincs időponthoz sem kötve, akkor mész, amikor jónak látod. Vagy amikor nem bírod tovább cérnával.

Azért az jó, ha már nem babát, hanem totyogót viszel, aki érti a kérdést, esetleg felelni is tud, ábrákat felismer, és meg bír ülni az öledben 5 percig.

A legegyszerűbb vizsgálat annyiból áll, hogy egy géppel belenéznek a szemébe, viszonylag messziről, tehát nem ijed meg, nem közelít az arcához semmi. Mérnek, nyomtatnak, mehetsz tovább.

Mutatnak neki egy táblácskát, amin alakzatok vannak, csillag, autó, ház, ilyesmik. Szürke mintás alapon szürkével, olyasmi, mint régen azok a 3D-s képek, amiket mozgatva lehetett látni. Neki pedig fel kell ismeri az ábrát, és rámutatni.

A baba szeme

Meglepő lehet, de képesek rá. Az egész nem tart tovább 5 percnél. Nincs csepegtetés, nincs fájdalom, félelem. Ez arra jó, hogy megnyugtasson téged. Szemtengelye rendben, lát és felismer mindent, amit kell.

Ezek után a legtöbb helyen 3 éves korban a státusznál szintén nézik a gyerekek szemét. Az a vizsgálat azonban más. Itt is ábrákat kell felismerni és megnevezni, de messziről, 3 méterről. Olyan, mint nekünk a betűs tábla, amit fél szemel fel kell tudni olvasni.

Sokan ekkor döbbennek rá, hogy a gyermek az alsó egy vagy két sort már nem látja tisztán. Érdemes ezekre a vizsgálatokra időt szánni. A szemed fényének a szeme világa. Megéri.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!