Születéskor az újszülött legfontosabb életfunkcióit minél gyorsabban és minél pontosabban kell felmérni. Erre jelenleg az Apgar-módszert használják világszerte.

Az Apgar-teszt egy szempontrendszer, amely egy amerikai aneszteziológus nevéhez fűződik, ő volt Dr. Virginia Apgar. Rendszerét az 1950-es években New Yorkban dolgozta ki, amikor a Columbia-Presbiterian Kórházban dolgozott.

A vizsgálatot egy perccel a születés után szakember végzi el, majd öt perc múlva megismétli. Az 1 perces Apgar-érték azt mutatja, milyen volt a magzat méhen belüli állapota, az 5 percesből pedig megállapítható, milyen fizikai állapotban van a baba.

Ez alapján lehet eldönteni, hogy az újszülött milyen ellátást igényel a születése után. Ha szükséges, 10 perc múlva újabb ismétlés következhet.

A vizsgálatai

Az Apgar-teszt öt egyszerű vizsgálatból áll. Minden kategóriában 0-2 pontig értékelik az újszülöttet, majd ezeket a pontszámokat összegzik.


  • Appearance – A baba bőrszínét, külső megjelenését ránézéssel „vizsgálják”. A sápadt vagy elkékült (cianotikus) újszülött 0 pontot kap, ha a végtagjai kékesek, egyet, míg ha az egész teste rózsaszín, 2 pontot adnak.
  • Pulse – A szívműködés, szívfrekvencia vizsgálat során a percenkénti szívverést mérik. Ha nincs szívműködés, 0, 100 szívverés/perc alatt 1, 100/perc felett 2 pontot „ér” a szívműködés.
  • Grimace – A baba reflexeit, ingerekre adott reakcióit vizsgálják. A kicsi orrgaratát egy puha katéterrel ingerlik. Ha nincs válasz, 0, ha fintorog az újszülött, 1, míg ha köhög vagy tüsszent, 2 pontot kap.
  • Activity – Az izomtónus megítélése során azt vizsgálják, hogy inger hatására mozgatja-e végtagjait. Petyhüdt, tónustalan újszülött 0 pontot, gyengén behajlított végtagokkal fekvő újszülött, aki nem áll ellen a passzív mozgatásnak, 1, míg az aktívan mozgó, rugdalózó baba 2 pontot kap.
  • Respiration – A légzésvizsgálatkor azt figyelik, mennyire szabályos és erőteljes a baba légzése. Ha nem lélegzik, 0 pontot kap, felületes, szabálytalan légzésért 1 pont jár, míg ha rögtön felsír, és erőteljesen lélegzik, percenként eléri a 35-55 légzésszámot, 2 pontot ér.

Apgar

Az Apgar-érték jelentése

A pontokat összegezve az érték 0 és 10 pont közötti lehet. A 10-es összpontszám jelenti a lehető legjobb állapotot. A 8-10-es Apgar-érték érett súlyú újszülött esetén azt jelenti, hogy további beavatkozásra nincs szükség.

10 pont – ez a lehető legjobb állapot

8-9 pont – megfelelő súlyú újszülött esetében ez is teljesen rendben levő értéknek számít, általában nem szükséges további beavatkozás

5-7 pont – a babának oxigénre van szüksége, amelyet bőringerekkel egészítenek ki

0-4 pont – az újszülöttnek intenzív ellátásra, esetleg újraélesztésre van szüksége

Az Apgar-teszt egyszerű, de mivel elég szubjektív, néha olyan koraszülötteknek is viszonylag jó pontszámot adnak, akiknél később komplikációk alakulnak ki, ezért dolgoznak a kockázatbecslési pontosság javításán.

A koraszülöttek számára az a szerencsés, ha olyan intézetben születnek meg, ahol intenzív koraszülött osztály (perinatális intenzív centrum), vagy intenzív újszülött osztály (neonatális intenzív centrum) is van. A baba kórházi zárójelentésén rendszerint feltüntetik az Apgar-értékét.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!