Semmelweis Egészségnapok – Gyermekbalesetek megelőzése, elhízás és sok minden más

A gyermekbalesetek megelőzése lesz az egyik témája a következő Semmelweis Egészségnapok rendezvényének – tájékoztatta a Semmelweis Egyetem hétfőn az MTI-t.

Mint írták, egyéves kor feletti gyermekeknél az egyik vezető halálok a baleset, ráadásul ezek legnagyobb része otthon történik, és odafigyeléssel, a lakás biztonságos kialakításával elkerülhető lenne.

Az otthon bekövetkező leggyakoribb gyermekbalesetek között tartják számon a szakemberek a “forrázásos” eseteket, amelyek nagy részben a szociális helyzettel és a lakás korszerűségével hozhatók összefüggésbe.

Kiemelten veszélyesek a háztartásban megtalálható vegyszerek, például a vízkőoldó, a sósav, a lefolyótisztító, a hipó, a hideg zsíroldó, egyes mosogatótabletták, a fagyálló és a szélvédőmosó-folyadékok. Ezekből kis mennyiség is életveszélyt okozhat, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy tárolásuk kizárólag gyermekek elől elzárva biztonságos.

A leggyakoribb balesetek közé sorolhatjuk az úgynevezett “magasból esést”; amennyiben egy gyermek a saját testmagasságáról vagy annál magasabbról esik le, mindenképpen súlyos sérülést kell feltételezni, és orvoshoz kell fordulni. De ide sorolható az áramütés, a fulladás, és további veszélyforrást jelenthetnek a lakókörnyezetben megtalálható instabil tárgyak is – írták.


A felnőttkori betegségek gyermekkori megelőzésének fontosságára is felhívják a figyelmet a márciusi Semmelweis Egészségnapon, amelyet március 7-én a II-es számú Gyermekgyógyászati Klinikán (1094 Budapest, Tűzoltó u. 7-9. – Bejárat az Angyal u. 39. felől) rendeznek meg.

A közlemény szerint a leggyakoribb mozgásszervi betegségek jelentős része gyermek-, illetve serdülőkorban alakul ki, és a súlyos szövődményekkel járó, a magyar lakosság több mint 30 százalékát érintő túlsúly is visszavezethető a gyermekkori egészségtelen életmódra.

A felnőttkori betegségek ellen a korai életévekben lehet a leghatékonyabban fellépni – írták.

Semmelweis Egészségnapok - Gyermekbalesetek megelőzése

Kovács Gábor azt mondta, hogy a gyerekek harminc-negyven százaléka túlsúlyos, aminek leggyakoribb oka a mozgásszegény életmód és a rossz nevelés. Az elhízás felnőttkorban egyebek mellett érelmeszesedést, magas vérnyomást, cukorbetegséget okozhat, ezért a rendezvényen tornabemutatókkal, felvilágosító előadásokkal várják a résztvevőket – tudatta.

Ismertette: a daganatos betegségek korai felismerésének fontosságára onkológiai szűréssel és a betegség tüneteiről tartott előadásokkal hívják fel a figyelmet. Magyarországon évente körülbelül 250-300 gyermekkori daganatos megbetegedést regisztrálnak – tette hozzá.

A szombati rendezvényen ezért az egyre több gyermeket érintő elhízással, és a leggyakoribb mozgásszervi elváltozásokkal, cukorbetegséggel kapcsolatban is készülnek interaktív bemutatókkal, állapotfelmérésekkel – testzsír- és vázizom-tömeg mérés, alapanyagcsere meghatározás, EKG-vizsgálat – és előadásokkal a szervezők.

A gyermekkori kábítószer-használatról és következményeiről Zacher Gábor tart előadást, Bernáth József sztárséf pedig az egészség jegyében tart főzőshow-t.

A részvevők gyakorlati tippeket kaphatnak egészséges és ízletes fogások elkészítéséhez, tanácsokat kapnak a vitaminszedésről és a helyes táplálkozásról. Továbbá gyógytornász vezetésével pedig konzultációs lehetőséget biztosítanak a csecsemők helyes mozgásfejlődésével kapcsolatban – olvasható a közleményben.

A Semmelweis Egészségnapok március 7-i Prevenció a gyermekgyógyászatban című rendezvényén az érdeklődők képzett szakemberektől kaphatnak gyakorlati tanácsokat a biztonságos otthon kialakításával kapcsolatban, de a csecsemők újraélesztését is el lehet sajátítani.

A programok ingyenesek, de nagy részük regisztrációhoz kötött. Jelentkezni és a programról részletesen tájékozódni a www.semmelweis.hu honlapon lehet.

Forrás: MTISzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!