A babára leselkedő legelső otthoni veszélyek

Minden baba leesik egyszer valahonnan – ismerős? Ezt elmondja a védőnő, a gyermekorvos, az anyukád, másik anyuka, leginkább az, akinek már történt baleset a gyermekével.

Tágabb értelemben sok mindre igaz: leesik ágyról, székről, pelenkázóról, magára tekeri a takarót, fejére húzza a párnát. Egyetlen pillanat elég, és már meg is esett a baj.

Az anyós hevesen tiltakozik, az övével aztán soha 🙂 , és tiltakoznak azok is, akikkel nem fordult elő ilyesmi. Veled és gyermekeddel sem kell megtörténnie. Mire is kell figyelned?

Tulajdonképpen amíg egészen kicsi, nem kell sok ahhoz, hogy biztonságban tudd a gyermekedet. Még túl kicsi ahhoz, hogy saját maga keveredjen bajba. Még nem rágcsál, nem mászik, nem rámol. De azért nem lehet elég korán kezdeni a gyermek biztonsága miatti aggódást.

Biztonságos alvás

Nem mindegy, hol és hogyan, milyen körülmények között alszik a baba. A hivatalos ajánlás szerint a baba a legnagyobb biztonságban a saját kiságyában van egy kemény matracon, és a hátán alszik.


Mondjuk engem eléggé elgondolkodtatott, hogy amikor végre hazajöhettünk, a doktornő kifejezetten figyelmeztetett, hogy felejtsem el, hogy heteken át szigorúan csak a hasára volt szabad fektetni a babákat. Itthon soha ne fektessem a hasára, csak a hátára tegyem, ne legyen benne párna és takaró, és fejvédő sem.

A kórházban, kicsik között dolgozó orvosok egy része azt javasolja, hogy a kiságyban legyen kemény matrac, és ne legyen benne semmi puha, mint egy párna, paplan, nagy plüssjáték. Ennek elsődleges oka, hogy megelőzzük a hirtelen csecsemőhalált.

A meleg biztosítására biztonságosabb egy egy darabból álló ruha (rugdalózó, vagy hálózsák), mint egy takaró, amelybe könnyen betekeri magát, és végül nem kap rendesen levegőt.

Ugyanez miatt nem ajánlják a fejvédőket sem, amik nagyon szépek és divatosak is, és nem is lehet ellenállni nekik. Főleg, mivel azért vesszük őket, nehogy a baba beverje a fejét.

Figyelni kell arra is, hogy a matrac ne legyen kisebb, mint ami az ágyba való, pontosan illeszkedjen. Így a baba (vagy inkább a keze, lába) nem tud beszorulni véletlenül a matrac és az ágy széle közé.

Aztán hogy ezekből ki mit fogad meg, kire hallgat, az más kérdés. Én általában az arany középút híve vagyok, de őszintén szólva fejvédőnk és takarónk nekünk is volt.

Biztonságos pelenkacsere

Tévhit, hogy az újszülött olyan kicsi, hogy nem tud leesni. De le tud. Még egy nagy ágy kellős közepéről is képes elképzelhetetlen módon fejjel előre leesni.

Ugyan sem mászni, sem forogni nem tud, mégis megtalálja a módját, ha felügyelet nélkül hagyod. Képes mozogni csupán azáltal, hogy kalimpál a lábával, kezével.

Ha ott akarod (kell) hagynod a pelenkázón, le lehet szíjazni, legalábbis kapni lehet erre szolgáló szíjakat, de fogalmam sincs, hogy valaki kipróbálta-e már.

Ha az ágy közepét gondolod biztonságosnak, amíg egy pillanatra kiszaladsz a másik gyerekhez, vagy az épp kifutó leveshez, tegyél köbe párnákat a földre, és a baba köré is. Biztos, ami biztos.

Biztonságos fürdés

Talán ha akarnád sem tudnád magára hagyni a fürdőkádban, hiszen még ülni sem tud. De ha már tud, akkor sem szabad egyedül hagynod egyetlen pillanatra sem.

Lehet kapni fürdőkádba való ülőkét. Ennek használatával úgy tűnhet, hogy a baba nyugodtan üldögél, és te kiszaladhatsz, de ne tedd. Ha abból felborul, biztosan nagy baj lesz. Ráadásul nem is minden baba szereti.

A babára leselkedő legelső otthoni veszélyek
Amire még figyelj

  • Nehéz és törékeny tárgyakat ne hagyj a közelében, zárd el őket. A képeket, kerámiákat soha ne tedd a kiságy, pelenkázó közelébe, mert a kicsi addig ügyeskedik, amíg eléri, leveri, megüti magát. Ez igaz a pelenkázó mellett lévő olajokra, üvegekre, tégelyekre is, amelyek biztosan kiborulnak párszor.
  • Figyelj, amikor a karodban van. Egy egyszerű esésből nagy baj lehet, akár együtt estek, akár kiesik kezedből. Ez furán hangzik egészen addig, amíg apa biztonságosnak hitt hatalmas tenyeréből a járni és ülni még nem tudó csemetéje egyetlen mozdulattal repülni kezd.
  • Figyelj a tűzveszélyre is. Egy tűzoltókészülék sosem árt, és az sem, ha kezelni is tudod. Egyre többen használnak szénmonoxid-érzékelőt is, és a hírekből úgy tűnik, jól teszik. A füstérzékelők nagyon jól jönnek, ha ott felejtetted az ételt, vagy a gyertyát, amikor pihenni akartál, de lecsúsztál róla.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!